śmietanowie - 6000 przepisów (strona:219/400)

Szybki deser z brzoskwiniami i biszkoptami 141

pamiętam, że jest jeszcze jakaś bardziej profesjonalna nazwa).Postanowiłam "sklecić" z nich coś na szybko, zajrzałam do lodówki i wyszedł mi taki oto deserek... Najwięcej czasu pochłania ubicie śmietany...Składniki (na 4 porcje):- 400g serka homogenizowanego (można go zastąpić jogurtem)- 3 brzoskwinie- kilka okrągłych biszkoptów- małe opakowanie śmietany 30% i cukier puder do smaku1. Na dno szklanki lub kieliszka kładziemy

Kraina Tysiąca Smaków
Faworki (chrusty) 158

radą siostry, ciasto poskładałam parę razy i ubijałam tłuczkiem, żeby nabrało więcej powietrza. Składniki: - 200 g mąki- 2 żółtka- 1 całe jajko- 3 czubate łyżki gęstej śmietany (18%)- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (podobno można pominąć)- 1 łyżka spirytusu (nie miałam, więc dodałam 2 łyżki białego rumu, ale może być też łyżka octu lub wódki)- szczypta soli(...)smalcu do smażenia- cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:1. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze śmietaną, robimy zagłębienie, wbijamy jajko i żółtka, dodajemy sól i spirytus. Zagniatamy ciasto aż uzyskamy jednolitą masę.2. Jak to cudownie ujęli autorzy książki "ciasto ma mieć konsystencję ciasta kluskowego" ;D3. Najpierw całe ciasto wałkujemy w prostokąt, który składamy w kopertę (lub w cokolwiek

Kraina Tysiąca Smaków
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 164

raków ugotować z koprem w słonej wodzie, obrać mięso z nóżek i szyjek, a ze skorupek wysmażyć smak jak na zupę. Rozbić pół łyżki mąki z pół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować. Na wydaniu wrzucić dobrą garść drobno usiekanego kopru

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron z cukinią i camembertem 239

poszatkować. Wrzucić do grzybów - poddusić, by zmiękła - uważać, żeby się nie rozpadła. Ma być miękka, ale ni za miękka :)Camembert drobno pokroić, dodać do cukinii - rozpuścić.Pod koniec dodać śmietanę, ewentualnie mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Malinowa zapiekanka z czerstwych bułek 165

Składniki:1/2 czerstwej chałki lub innej słodkiej bułki1,5 - 2 czerstwe kajzerki2 jajka1,5 szkl. napoju czekoladowego Alpro 2 łyżki rodzynek 2 szklanki malin2 łyżki śmietany 5 łyżek cukruMaliny posypać 3 łyżkami cukru - odstawić.Napój czekoladowy podgrzać - nie gotować - ma być tylko ciepły.Bułki połamać  - zalać ciepłym mlekiem.Dodać 2 żółtka, rodzynki, śmietanę - wymieszać.Białka ubić

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z pieczonych buraczków 231

powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki:1 l rosołu1 marchewkanieduży kawałek selera2 małe ziemniaki3-4 buraczki czerwonesól, pieprzząbek czosnkułyżka śmietany 12%ocet jabłkowy  Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.Warzywa pokroić w kostkę - gotować(...)rosole, aż zmięknąć.Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień.Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.Zupę zmiksować, dodając śmietanę.Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z bakłażanem 136

moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić(...)pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut

Pasja Smaku
Roladki z wędzonego łososia 402

karpiem. Jest to niezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię.  Z koperku wybrać kilka gałązek do dekoracji, resztę(...)opłukać i drobno posiekać.  Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas.  Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny do lodówki

Pasja Smaku
Makaron ze szparagami i boczkiem 223

Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego  Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze(...)Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 242

ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz Naleśniki: Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło lub olej(...)zacząć zmniejszać swoją objętość. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Po tym czasie wyciskamy do niego cztery ząbki czosnku oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Odstawiamy. Ricottę rozcieramy ze śmietaną kremówką i tartym parmezanem. Dodajemy posiekane suszone pomidory oraz przesmażony szpinak. Solidnie solimy i pieprzymy. Dodajemy chili i gałkę. Mieszamy i próbujemy czy farsz trzeba doprawić ponownie. Naleśniki ze szpinakiem

Poezja smaku
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 180

Zimne masło pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać

Smaczne Zdrowe
TORT BEZOWY - DACQUOISE Z ORZECHAMI, JAK OD SOWY 1730

baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również na blogu ), jednak powoli powracamy do tej wersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie(...)ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej blogerki- Margarytki ( o czym dowiedziałam się całkiem niedawno, wcześniej myślałam iż autorem tego cuda jest ktoś inny ). Zwykły cukier można

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 491

używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę.Składniki na 2 foremki ok.35cm :Ciasto:- 530g mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej- 50g drożdży- 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%)- 250g masła ( w temp.pokojowej)- 2 żółtka- 1-2 łyżki cukru trzcinowego ( dałam 1/2)- szczypta soliW naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

ok.200g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3-4 duże ząbki czosnku- 3-4 białe kiełbaski (lub wedle uznania)- 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba)- ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego)- 4-6 łyżek aromatycznego majeranku- 1/2-1 garści suszonych grzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo(...)jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby i doprowadzamy całość do wrzenia ( na małym palniku), co jakiś czas mieszając, tak by mąka z zakwasu

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 452

Był śmietanowiec na mące orkiszowej z ksylitolem, następny był śmietanowiec z ksylitolem i stewią , teraz przyszła kolej na jogurtowiec (gdyż zamiast śmietany użyłam jogurt), a zamiast ksylitolu dałam moje najnowsze odkrycie- erytrytol. Idealny odpowiednik cukru dla dbających o linię, równie zdrowy jak ksylitol a nie ma prawie wcale kalorii. Dla porównania 100g erytrytolu ma 20 kcal, ksylitolu 240 kcal(...)niewyczuwalny, a to bardzo istotne. Jest tylko troszkę mniej słodki od ksylitolu i sacharozy a mianowicie stanowi ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej.Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-)Składniki na kruche ciasto:- 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 5 żółtek- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania