Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki) 75 ml śmietany kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko(...)zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami. Post Zupa krem z białych szparagów z łososiem pochodzi
Poezja smakubakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników(...)galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż masa się znowu zagotuje, w tym czasie nie mieszamy, powinno to trwać co najmniej 15 minut, gdyby zagotowało się szybciej zmniejszamy płomień. Gdy tylko masa
Poezja smakupoziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz. Śmietankowa chmurka: 250 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać. Schłodzony sernik
Blondynka GotujePiekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Krem z mlecznej czekolady i kawy: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 350 g mlecznej czekolady, posiekanej 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę wlałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia. Po tym czasie zdjęłam
Blondynka Gotujepółtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika +30 g do dekoracji), startej na grubej tarce ja dodatkowo potrzebowałam(...)kąpieli wodnej Wykonanie:Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej.W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni.Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi, że sernik mocno urośnie, a potem dużo
Blondynka Gotujewysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić. Krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki) 1 nakrętka wódki Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne(...)poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań. Dekoracja kajmak (reszta z kremu) 2-3 łyżki śmietany kremówki płatki migdałowe, uprażone na patelni starta czekolada Kajmak podgrzać z kremówką. Ostudzić trochę. Czynność tę należy wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem. Przygotowanie tortu Biszkopt kroimy
coolinarnastrefa.blogspot.combardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu
coolinarnastrefa.blogspot.commąki pszennej 200 g masła olejek waniliowy/ekstrakt waniliowy Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 czubate łyżki masła/margaryny 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Ciasto. W garnku rozpuścić margarynę z wodą. Dalej podgrzewając na małym ogniu tłuszcz z wodą, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Chwilę(...)małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao. Dodać gorącą wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.< Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy
coolinarnastrefa.blogspot.comsztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej 4 jaja 1/2 szkl. oleju kokosowego lub masła, roztopionego 1/4 szkl. śmietany lub mleka kokosowego (użyłam Bielucha) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki płynnej stewii (użyłam stewii w proszku, ~1/4 szkl., patrz: uwagi **) 285 g posiekanej gorzkiej czekolady (dałam mniej)*** Przygotowanie(...)dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól.2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comźródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki: 4 szklanki + 80 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 4 jajka + 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych 200 g masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki(...)czasu jej rozpuszczenia.Sposób wykonania:Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder , proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. Dodać 1 jajko , 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut. Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta
Słodkości i nie tylkosztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru - do gotowania szparagów sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka - do smaku, można eksperymentować z ulubionymi przyprawami 1 łyżka oliwy z oliwek(...)ilości pomidorków niż przepisowe 100g, bo rewelacyjnie komponują się z resztą składników i smakują w tym zestawie wyśmienicie. Jajka ubić mikserem ze szczyptą soli i pieprzu. Dodać śmietaną, łyżkę mąki oraz ewentualne dodatkowe przyprawy i wszystko razem zmiksować - lepszy bardziej wyrazisty smak przypraw, niż mdła, niedoprawiona tarta. Dodać żółty ser i wymieszać.Na podpieczony i wystudzony spód
Grunt to przepis!mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie250 g ricotty150 g sera sałatkowego a'la feta np. Favita2 jajka50 g parmezanu3 kopiate łyżki śmietany 18%5 pomidorków cherry500 g zielonych szparagów1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamispieprz kolorowy KamisZagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę(...)piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować szparagi - odkroić twardą zdrewniałą część a resztę ugotować al'dente. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać z serem sałatkowym, śmietaną i jajkami. Dodać przyprawy do smaku i starty parmezan (można użyć innego sera długodojrzewającego). Część ugotowanych szparagów pokoić na małe kawałki i wrzucić do farszu, reszta zostanie użyta do dekoracji
Monia miesza i gotujeniego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy
Fabryka pomysłówśrednich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić(...)zeszklić na patelni. Cukinię pokroić w kostkę, przesmażyć. Na ziemniaki ułożyć pieczarki wymieszana z cebulą. Na to wyłożyć kiełbasę i cukinię. Przykryć warstwą ziemniaków. Sos: do miski dodać jajko, śmietanę i przecier. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodać połowę startego sera żółtego. Wylać sos do naczynia. Posypać
Fabryka pomysłówłyżeczki pesto (ja miałam bazyliowe, ale nada się każde inne zielone, domowe lub kupne) 10 dag pieczarek Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) 1 opakowanie mozzarelli (125g) Śmietana (ja dałam 6-7 łyżek, z dużego opakowania, więc jakieś 1 małe) - u mnie 18% Sól Pieprz Bazylia i oregano lub zioła włoskie Kamis Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę z solą(...)robiłam sos itp.). Rozwałkowujemy je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą, pieprzem, i ziołami włoskimi). Na to kładziemy resztę dodatków, czyli mozzarella pokrojona w plastry, pieczarki pokrojone w plastry, i kurczaka pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam
Fabryka pomysłów