przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się
Praktyczna plurodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach wody) i mocno schłodzić. Ser zmielić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać ser, zmiksować. Nie przerywając miksowania wlewać stopniowo
Praktyczna plmargaryny1 szklanka cukruZ podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze schłodzić.Ciasto ciemne:1 szklanka gęstej śmietany3 jajka3 łyżki kakao0,5 szklanki cukru1 łyżeczka sodyJajka dobrze ubić z cukrem, dodać kakao, śmietanę oraz sodę rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody.Jasne ciasto zetrzeć na grubej tarce, delikatnie połączyć z ciemnym. Ja tarłam porcjami wprost do naczynia z ciemnym ciastem mieszając delikatnie po każdej
Praktyczna pl400g. makaronu rurki (penne) 4 różyczki brokułów Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego, ale może być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości(...)którym gotowały się warzywa odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą… Wywar wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko
NaKońcuJęzykamalin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce zgęstnienia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt
Made By Mom And Sonsmak. Kolejną różnicą jest obecność cynamonu i dużej ilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego(...)posłużyć do stworzenia charakterystycznej kratki.Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem, oprószamy białym cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 80 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Obowiązkowo podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnimąki pszennej (półtora szklanki) 50 g mielonych migdałów (pół szklanki)* 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Migdałowy krem budyniowy: 4 duże lub 5 mniejszych fig 300 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki + 1 łyżeczka cukru pudru 50 g mielonych migdałów (pół szklanki) 1 łyżka amaretto (można zastąpić kroplą olejku migdałowego) Ze wszystkich podanych składników zagniatamy gładkie(...)obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką z dwoma żółtkami i jednym całym jajkiem. Dodajemy trzy łyżki cukru pudru, migdały i amaretto. Mieszamy. Figi kroimy na ćwiartki. Wylewamy masę na ostudzony spód i kładziemy
Poezja smakucukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 3 szklanki śmietany ok. kilogram mandarynek 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto, Część mandarynek
W kuchennym oknie Ewycukru drobnoziarnistego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego krem mascarpone: 125 g schłodzonego mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/4 szklanka cukru 3 łyżeczki śmietany 18% 500 g jagód Przygotowanie: Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem). Do miski wlej białka(...)następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami. Smacznego
Niezły Młynekchciałabym zaprezentować jeden z nich, a mianowicie Ślimaki z bananów. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1Składniki: banan 3 kostki ciemnje czekolady nieco kakao (najlepiej odtłuszczonego) 4 goździki bita śmietana ( idealnie gdybyśmy sami ją ubili, ale nie zawsze mamy na to czas, wówczas można sięgnąć po gotowy produkt) Banana obieramy i przekrajamy na dwie części. Na jeden talerzyk ścieramy czekoladę(...)drugi wysypujemy kakao. Obtaczamy banany. Wkładamy goździki jako oczy. Robimy muszle przy pomocy bitej śmietany. Tego ślimaka, który był obtoczony w czekoladzie dodatkowo posypujemy z wierzchu. ( jakimś cudem udało mi się zrobić zdjęcia, zanim synek się do nich dorwał
Kolizje SmakówSłynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając
wyzwania kuchennerazem z borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać(...)cukierniczym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 30 minut, po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i łyżką wyłożyć na ostudzone pavlovy. Wierzch udekorować owocami
wyzwania kuchenneidealnym rozwiązaniem. Świetnie pasuje do grilla, ale też do "zwykłego" schabowego. 3 - 4 porcje. Składniki: - nieduży kalafior - duży pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych) - łyżka majonezu - pół szklanki śmietany 18% - ząbek czosnku (czasami daję dwa, ale to pomysł dla tych, którzy bardzo lubią czosnek) - szczypta soli - szczypiorek (niekoniecznie) Przygotowanie: 1. Dokładnie umytego kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki(...)Pomidora kroimy w kostkę (a jeśli nie masz czasu to w "byle co";) ) - pomidorki koktajlowe na pół. 3. Mieszamy dokładnie śmietanę z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dodajemy do sałatki. 4. I gotowe! Ponieważ dobrze komponuje się z "zielonym" posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsmak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki:4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników
Z miłości do słodkościtego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru. Przygotowanie Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki(...)truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę. 250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz. Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem
Z miłości do słodkości