śmietanowie - 6000 przepisów (strona:212/400)

Rogaliki z serem feta i rozmarynem 181

fety -270g1 łyżka śmietany2-3 gałązki świeżego rozmarynupieprz kolorowy żółtko jajkaPRZYGOTOWANIECiasto francuskie kroimy na 8 części -każdą z nich na 2 trójkąty. Fetę mieszamy w misce ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekane listki rozmarynu. Nakładamy na każdy trójkąt łyżkę sera z rozmarynem i zwijamy rogaliki. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 156

Rewelacyjny makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka mascarponeSKŁADNIKI  400g makaronu tagliatelle      300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy(...)czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość.  Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony makaron wrzucamy do wokai mieszamy z sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba w sosie koperkowym 170

Pyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI  4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierś kurczaka w sosie kurkowym 535

inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem(...)pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować sos, tym będzie gęstszy.Wydaje mi się, że wystarczy około 15min. Solimy i pieprzymy

zjem to blog kulinarny
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 273

francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu(...)sekund, po czym odcedziłem na durszlaku i opłukałem zimną wodą. Tak zblanszowany szpinak drobno posiekałem i dodałem do miski. Do tej samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Wyprawy kulinarne
Placek po węgiersku 190

ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem(...)celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany

Wyprawy kulinarne
Tarta cebulowa 242

przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym(...)starłem na tarce o średnich oczkach. 2/3 startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany 12%, szczyptę soli, trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka z jajek. Całość zmiksowałem na gładką masę, dodałem pozostałą część żółtego sera i dokładnie

Wyprawy kulinarne
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 212

masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche(...)aluminiową lub papier do pieczenia i wsypać groch lub kulki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.  Wyjąć podpieczone ciasto, ostrożnie zdjąć groch i folię/papier

kolorowotorcikowo
Zupa z leśnych grzybów 197

ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka(...)cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można ugotować bezpośrednio w zupie, żeby była gęstsza. Posypujemy świeżą pietruszką, której ja akurat nie miałam :( . Smacznego!  Potrawa inspirowana przepisem ze strony ZAKOCHANE

My Culinary Art
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 194

buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :)  Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki 1 łyżka cukru  1 łyżka masła szczypta kwasku cytrynowego 1 łyżka śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Buraki zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy do miękkości (mi to zajęło lekko ponad godzinę). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Obieramy i ucieramy na tarce o dużych(...)Dokładnie mieszamy z kwaskiem cytrynowym, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy buraczki i smażymy, aż odparują i lekko się podsmażą. Ściągamy z ognia, mieszamy ze śmietaną i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 163

jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice dodać roztopione drożdże i margarynę. Ze składników należy wyroić gładkie ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szybki cytrusowy deser 180

bardzo słodki i  specyficzny smak. Deser zrobiłam bardzo szybko, teraz czeka w lodówce na degustatorów.  Składniki: (porcja na 3 pucharki) 3 mandarynki średni pomarańcz grejfrutopakowanie serka ricotta śmietana 30% 2 łyżeczki cukru pudru rodzynki czekolada mleczna Wykonanie: Śmietanę ubić  na sztywno i dodawać stopniowo cukier puder. Na sam koniec ubijania dodać serek. Część masy przełożyć do pucharków

ciastkarnia na kruchym spodzie
Entliczek pentliczek i oto serniczek 139

już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 10 dag cukru pudru 2 budynie waniliowe 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Na stolnice

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z lemon curd 202

serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie(...)stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane jajka i cukier do sera i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania