śmietanowie - 6000 przepisów (strona:206/400)

Krokiety z dorsza ze skordalią. 147

Croquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe

Kulinarny karnet Christophera
Królik i marchewka, prawda czy fałsz. 183

okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki. 1 królik 250ml śmietany 1 cebula 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 3 marchewki zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz 1-2 łyżki mąki Wykonanie. Sprawionego, umytego(...)pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 159

szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.   Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu(...)łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi

Kulinarny karnet Christophera
Zupa sabaudzka. 152

Soup in cabbage leaves. Składniki. 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 12 cm por 70g szynka wędzona 1/2 szkl.groszku zielonego 100g sera ementaler 1/2 szkl.orzechów włoskich 1/2 szkl.śmietany 18% 2 łyżki szczypiorku 4 szkl.rosołu 100g kapusty zielonej sabaudzkiej czyli włoskiej Wykonanie. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Plaster szynki o grubości 1 cm pokroić(...)kostkę, również ser. Zagotować rosół, dodać włoszczyznę, groszek, szynkę, orzechy. Warzywa ugotować do miękkości (20-25min.) Zupę zaprawić śmietaną, zamieszać i już nie gotować. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać kostki sera. Z kapusty zdjąć liście ,opłukać,zalać osolonym wrzątkiem, pogotować 15 minut. Miseczki ( talerze) wyłożyć liśćmi kapusty i nalewać zupę. Miękką kapustę zjadamy razem z zupą

Kulinarny karnet Christophera
Imieninowy omlet dla mojej Żony. 149

pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan 0,5 łyżeczki soku z cytryny 5 dag maliny 5 dag jagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)sokiem z cytryny  i ułożyć jako następny okrąg. Posypać wiórkami czekolady. Przygotowane borówki i maliny. Maliny ułożyć w środku. Borówkę rozłożyć  pomiędzy truskawkami. Na maliny położyć ubitą śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w " lisiej skórze". 190

mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec z indyka. Wytrybować kość. Rozłożyć  skórą do dołu, na foli w której będziemy udziec piec. Używam do tego rozciętego worka do pieczenia. Podłożyć dodatkowo skórę(...)plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas  pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę pokroić na plastry i z obu stron rozłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. 138

ryż 1 cebula przyprawa sumak czosnek niedźwiedzi przyprawa Kucharek pieprz 100 ml bulion z drobiu 1 pęczek botwinka 10 dag orzechy włoskie 10 dag ser topiony 100 ml śmietana 30% 1 łyżeczka pieprz zielony w zalewie olej do smażenia sól Wykonanie. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy(...)aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC. Wytworzony płyn  zlać do garnuszka, dodać ser topiony, mieszać  do uzyskania jednolitej konsystencji.  Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec  dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu. Buraczki wyszorować szczoteczką,  przekroić na połowę, większe w grube plasterki

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree. 177

Smoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1 por 1 pęczek szczypiorek z dymką 1 pomidor 1 jajko 20 dag mozzarella olej do smażenia sól pieprz biały Wykonanie. Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 188

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella 50 ml śmietana 36% 1 łyżka listki lubczyka sól cukier oliwa z oliwek Wykonanie. Szparagi obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, około 10 minut. Wyjąć z wody, osuszyć. Ciasto francuskie wyłożyć(...)oliwek naczynia, nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika, piec 10 minut. Ciasto wyjąć, rozłożyć szparagi, pokrojoną w paski szynkę konserwową. 2  jajka roztrzepać, dodać  śmietanę i starty ser mozzarella, wymieszać i polać nim szparagi z szynką. Posypać listkami lubczyka i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Po około 10 minutach na wierzch

Kulinarny karnet Christophera
Chłodnik pomidorowy. 115

Cold tomato.   Składniki. 0,5 l soku pomidorowego 250 ml jogurtu  250 ml śmietany 18% 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewek 3 jajka ugotowane 100 g twarogu wędzonego koperek sól, pieprz Wykonanie. Sok pomidorowy połączyć ze śmietaną i jogurtem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Jajka pokroić w małe cząstki. Wszystko dodać do soku

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 145

Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 284

suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku i cebulę drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, dodać liście szpinaku, chwilę przesmażyć  wszystko razem(...)grillem około 5 minut. W czasie pieczenia rolek, zrobić sos. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski. Przesmażyć na patelni, doprawić, podlać bulionem grzybowym, poddusić i dodać  śmietanę, zredukować. Rolki z kurczaka podać polane sosem

Kulinarny karnet Christophera
Kotlet mielony z jajkiem a la tatar. 160

Meatloaf with egg. Składniki :0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi harissaolej do smażenia żółtkoSposób wykonania.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko(...)takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić żółtko

Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 177

heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, śmietanę, pokrojone w kostkę i przesmażone 2 cebule

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w potrawce. 394

Składniki. 3 szt . udziec z kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego(...)minut włożyć świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość

Kulinarny karnet Christophera