śmietanowie - 6000 przepisów (strona:209/400)

Sernik na zimno 179

Sernik na zimno SKŁADNIKI:SPÓD:200 g herbatników100 g margaryny100 g orzechy laskowe mielone.MASA SEROWA:1,25 kg ser biały w kostce800 g- śmietana 18%cukier puder - 0,5 szklżelatyna - 4 łyżkiWIERZCH CIASTAgalaretka truskawkowa - 2 opakwiśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką(...)MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić na kawałki

Kuchnia Danusi
Smakołyk z orzeszków i żurawiny 181

Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową. Składniki: 100 g orzeszków ziemnych 100 g żurawiny pół szklanki śmietany 30% 200 g cukru olej Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy

prawdziwe jedzenie
Straccatiella na maślance 256

kremówka na maślance straccatiella z Biedronki.   Biszkopt: 5 jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem:3 szklanki maślanki Stracatiella1 opakowanie (330g) śmietany 30%6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżemu brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu        Jajka z cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania(...)ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem.        Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając 2 łyżki cukru pudru. Powoli wlewać schłodzoną maślankę, dodać pozostały cukier, a następnie schłodzoną żelatynę. Gęstniejącą masę wylać na ciasto. Posypać okruchami i powciskać wiśnie. Schłodzić

Praktyczna pl
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 232

karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki na nadzienie: 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki 8 miękkich cukierków toffi (gotowych(...)Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast). Następnie wmieszaj śmietanę, wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, i zagnieć kilka razy aby ciasto stało się jednolite. Jeżeli będzie zbyt lepkie dosyp odrobinę mąki (tylko tyle aby dało się rozwałkować). Rozwałkuj powstałe

karmelowy
Szarlotka z brzoskwiniami 189

szklanka cukru,  3 szklanki mąki,  3 jajka,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 margaryna,  4 jabłka słodkie,  6 brzoskwiń,  2 łyżki śmietany kwaśnejPrzygotowanie:  Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny  zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy

Aga w kuchni
Snacki ryżowe z twarogiem 137

posypane świeżym szczypiorkiem... bo czy same snacki ryżowe muszą być nudną przekąską?  Składniki:1 paczka rismini twarożek ze szczypiorkiem Sonko,200 g twarogu półtłustego,1/2 cebuli,4 łyżki śmietany 18%,szczypta soli i pieprzu,do posypania: szczypiorek.Przygotowanie:    Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy śmietanę i drobno pokrojoną w kostkę cebulkę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki

Aga w kuchni
Lody straciatella 117

które chcemy mieć w lodach... np. czekolada, kawałki owoców, chrupki, bakalie itp...Nie jest potrzebna żadna maszynka do lodów, wystarczy sprawny mikser :) Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 1 śmietan fix, 2 czubate łyżki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 50 g płatków migdałowych.Przygotowanie:     Schłodzoną kremówkę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Podczas ubijania dodajemy stopniowo

Aga w kuchni
Spaghetti carbonara 197

bolońskie... aż pewnego dnia przyszedł czas na zmiany :) Zmiany takie, że na obiad pojawiło się spaghetti carbonara z podsmażanym boczkiem... mmm... pychotka :DSkładniki: 500 g makaronu spaghetti, 400 ml śmietany 12%, 300 g boczku wędzonego lub parzonego, 100 g żółtego sera, 2 cebule, natka pietruszki.  Przygotowanie:     Makaron spaghetti gotujemy, dodając do wody łyżeczkę soli. Nie dodajemy(...)zamiast się przyklejać do niego. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy  na patelni, aż się lekko przypiecze. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z boczkiem. Wszystko zalewamy śmietaną i rozpuszczamy w niej żółty ser. Gotujemy, aż do zgęstnienia na małym ogniu. Polewamy takim sosem makaron i posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Mini drożdżówki z budyniem 130

oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :)Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 ml śmietany 18%, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 500 ml mleka, szczypta soli, cukrowe motylki Dr. Oetkera, do posmarowania: białko.  Przygotowanie:     Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem

Aga w kuchni
Piernik na święta 186

piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie:       Masło ucieramy(...)cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez

Aga w kuchni
Galaretka z truskawkami 163

lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Następnie ubijamy schłodzoną kremówkę. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku i 2 łyżkach zimnej wody i dodajemy do śmietany. Mieszamy śmietanę z ostudzonym budyniem. Taki krem nakładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Po 2 godzinach desery dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą. Przepis na deser podpatrzyłam na blogu

Aga w kuchni
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 110

brązowego cukru 200 g masła 3 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml mleka 150 ml kwaśnej śmietany                 Pistacje, 75 g połamanej czekolady i połowę cukru blendujemy na drobny pył. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Do utartego wsypujemy zblendowane z czekoladą(...)minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Odwracamy na kilka minut do góry nogami, tym samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami

Made By Mom And Son
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 187

płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy. Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe pomarańcze szczypta soli Ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 200 g śmietany 1/2 szklanki oleju szklanka płatków owsianych 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch pomarańcz szczypta soli Przygotowanie:  Na patelnię nie przywierającą wsypujemy cukier i dodajemy(...)skórką i wykładamy na dno tortownicy. Najlepiej aby tortownica była z nie wyjmowanym dnem, wtedy karmel nie będzie ,,uciekał". Wstawiamy do lodówki na 20 min.  Jaja, cukier, oliwę, śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy

Kuchnia Łukasza
Sałatka ziemniaczana. 326

dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy(...)Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Placki ziemniaczane 114

wersji z cukrem.   Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy.     Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków 2 jajka Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6) Ew. sól, pieprz Śmietana do podania Olej do smażenia   Wykonanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ja robię to w robocie). Wymieszać z jajkami i dodawać stopniowo bułkę tak, aby powstała dość gęsta(...)łyżce masę tak, aby powstały cieknie placki. Smażyć na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na ręcznik papierowy. Podawać na ciepło ze śmietaną lub opcjonalnie z cukrem

Sto kolorów kuchni