śmietanowie - 6000 przepisów (strona:205/400)

Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry. 166

Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 gruszka (klapsa) 3 łyżki aceto balsamico białe 1 łyżeczka cukru 100 ml śmietana 36% 0,5 łyżeczki curry hinduskie vegeta, pieprz 100 ml  bulion z drobiu 5 dag rodzynki 2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier(...)minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.) Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Jego Wysokość Kabaczek. 180

zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych dań. Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć twardą(...)nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii

Kulinarny karnet Christophera
Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem. 183

malinami. Najbardziej  tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć  po dwie, 2-dwu centymetrowe części. 4 miseczki z kabaczka 200 g sera twarogowego 3 łyżki śmietany 2 łyżka pociętych listków mięty 200 g malin 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli Kabaczka włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5 min. Nie rozgotować! Ostudzić. Serek(...)wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki listkami mniszka ,serkiem i malinami. Ułożyć na talerzu polanym  klasycznym kremowym balsamico . Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem. Kabaczek z szynką. 4 miseczki 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie sera feta 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżka oleju pieprz Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami. 185

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 230 g cukru 3 cukry waniliowe 4 jajka szczypta soli 8 łyżek mleka 30 g kakao 500 ml śmietany kremówki 1 kg śliwek Wykonanie: Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka(...)mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym. Piec w temp.175 stop.40-50min. Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis z brokułami. 176

Składniki: 2 średnie brokuły 1 łyżka masła 3 łyżki płatków migdałowych lub orzechów ulubionych 100 g sera żółtego 60 g mąki 4 jajka 3 łyżki śmietany kremowej 200 ml mleka gałka muszkatołowa ,sól ,pieprz Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki ,wrzucić do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku i gotować 3-5 min. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem posypać trochę migdałami(...)posiekanymi orzechami i ułożyć różyczki brokułów . Posypać połową startego sera. Do mąki dodać roztrzepane jajka ,śmietanę oraz przyprawy i ubijać dolewając mleko. Zalać brokuły .Posypać resztą sera i migdałami lub orzechami . Zapiekać do stopienia i zrumienienia sera w temp.180stop. około 30min

Kulinarny karnet Christophera
Trocka babka z kaszy gryczanej. 150

otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć. 250 g kaszy gryczanej 350 ml mleka do namoczenia kaszy 150 ml śmietany kremowej 1 płaska łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka wody 125 g mąki gryczanej lub pszennej 25 g masła stopionego sól bakalie ,jeżeli(...)słodko Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć. Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki

Kulinarny karnet Christophera
Kruche ciasteczka i pierniczki szczęścia na choinkę. 175

pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec.  Piekę

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 187

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną(...)Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 215

rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag  cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne  miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczny krem z suszonych śliwek. 156

Krem z suszonych śliwek. Składniki. 20 dag śliwek suszonych 2 łyżki miodu 1 łyżka śliwowicy 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietany kremowej 100 g orzechów włoskich uprażonych Śliwki przepłukać, zalać niewielką ilością wody przegotowanej i zostawić na 2 godziny. Odcedzić i ugotować do miękkości. Śliwki zmiksować z miodem i śliwowicą. W wywarze ze śliwek rozpuścić żelatynę i wymieszać z masą(...)śliwkową. Wlać do salaterek i schłodzić. Podawać z ubitą śmietaną i orzechami

Kulinarny karnet Christophera
Filo z kremem kawowym 175

masła 20g cukru 4 łyżeczki ziarna sezamowego 4 łyżeczki posiekanych pistacji 4 łyżeczki posiekanych migdałów, orzechów Krem. 100g masła miękkiego 100g cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć  je cukrem. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche(...)brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu.  Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 141

cebuli i szynki nabite na patyk.  Środek ziemniaka napełnić  sosem czosnkowym, na wierzch położyć obsmażoną kaszankę. Ustawić żagle. Przepis na sos czosnkowy: 20 dag majonez 10 dag śmietana kwaśna 18% 1 główka czosnek 0,5 cytryna sok 2 dag curry powder 0,5 pęczek koperku do smaku - sól, pieprz, cukier Majonez połączyć ze śmietaną. dodać przeciśnięty przez praskę

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 227

Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta 1 łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki(...)Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec 1 h w temp.180stop. Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 159

porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna 1 kulka mozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz 4 gałązki rozmaryn 4 łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka(...)rozłożyć  na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i  polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego. Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 151

wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami(...)bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20 minut. Na koniec dodać śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki, zaciągnąć 1 łyżeczką mąki

Kulinarny karnet Christophera