masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut(...)Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto
Z Kuchni Do Kuchnikończy. Składniki: 5-6 marynowanych filetów ze śledzia 1 duże jabłko 2 awokado 1 kalarepa lub pęczek rzodkiewek 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 150 g kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado(...)kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitidealne połączenie przypraw zamknięte w jednej torebce..Mięsko zamarynowało się bardzo szybko..a to za sprawą miski Tupperware. pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr olej marchewka , cebula sól śmietana Pierś z kurczaka pokroić .Przyprawę wymieszać z oliwą i włożyć pokrojoną pierś.Odstawić do lodówki .Obsmażyć na oliwie .Zdjąć z patelni, na pozostałej oliwie usmażyć pokrojoną cebulkę i marchewkę.Przełożyć(...)podsmażone kawałki piersi ,dolać wody. Dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać śmietanę, i dusić aż sosik trochę zgęstnieje
Moje domowe kucharzeniematjas Lisnera duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezusok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy(...)grubej tarce. W dużym kubku mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie na cebuli układamy starte jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu śmietanowego. Na to układamy starte ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy buraki i polewamy je sosem, posypujemy koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły
Kulinarne przygody Gatitydzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody GatityWykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki i przykrywamy, aby nie wyschły. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i topimy na patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy biały ser, obranie ziemniaki i surową cebulę(...)upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną
Kulinarne przygody Gatityprzedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem z cukrem. Miskujemy 2-3 minuty.Makaron gotujemy(...)dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitybrązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno(...)dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym
Kulinarne przygody Gatitysmakowite. Muffiny gruszkowe z czekoladą Składniki na 14 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 cm świeżego imbiru 140 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 300 g gruszek 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy mąkę, proszek i cukier. W drugim łączymy starty świeży imbir, śmietanę
Kulinarne przygody Gatityżadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu... Twarożek babci Wandzi Składniki: 350 g białego sera 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory obrane ze skórki 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól Wykonanie:Jajka kroimy w drobną kostkę, ja wykorzystuję do tego urządzenie do krojenia jajek w plasterki i układam w nim jajko wzdłuż, a potem(...)poprzek. Pomidory również kroimy w małą kostkę.Do miski wkładamy biały ser i rozgniatamy go ze śmietaną, dodajemy pokrojone jajka i pomidory, solimy, dorzucamy koperek i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki wywaru2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: Ozorki wkładamy do garnka i przez godzinę moczymy w zimnej wodzie, po tym czasie wodę odlewamy, nalewamy świeżą(...)żeby od razu wlewać całość.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy.Ozorki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, zalewamy sosem i podgrzewamy
Kulinarne przygody Gatitybazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone(...)buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając do zagotowania, bo zupa straci piękny kolor. Garnek zdejmujemy z kuchenki, zaprawiamy śmietaną uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Przyprawiamy. Gdyby zupa była za mało kwaskowa możemy dodać odrobinę soku z cytryny. Podajemy posypane koperkiem
Kulinarne przygody Gatitywręcz rozpływają się w ustach.. Naprawdę polecamy Was sprawić sobie te proste i smakowite danie nawet już dziś: Składniki:150 ml śmietanki 30%4 jaja4 łyżki mleka2 łyżki śmietany (u nas firmy Polmlek )garść posiekanych listków rozmarynu300g pomidorków koktajlowychkilka marynowanych papryczek czereśniowych (30g)niepełna garść czarnych oliwek (ok.30g)100g sera twarogowego Capresi pół szklanki startego parmezanu lub innego(...)wykładamy wyżej wymienione składniki (zachowując dość reguralne odstępy) W głębokiej misce za pomocą trzepaczki ubijemy całe jaja na bardzo puszystą masę. Do masy dodajemy śmietankę, śmietanę, mleko, rozmaryn, kurkumę, świeżo startą gałkę muszkatołową i całość jeszcze chwilę energicznie mieszamy by uzyskać bardzo napowietrzoną konsystencję. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonych wcześniej składnikach układamy warstwę pokruszonego sera Capresi
Symfonia Smakówszklanki mąki pszennej 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżki śmietany 18 % 1,5 – 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru(...)smaku). Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Siekamy nożem ciasto. Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy
Sto kolorów kuchnipierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną(...)czekolady, 100ml śmietanki 30%. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować kleksami z pozostałej bitej śmietany. Schłodzić
Z miłości do słodkości