śmietanowie - 6000 przepisów (strona:195/400)

QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 169

spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka  200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy zimne posiekane na kawałki masło, jajko(...)chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, słodką paprykę.  Mieszamy całość. Kiedy ciasto mamy już schłodzone,wyjmujemy je z lodówki i  rozwałkowujemy nadając mu okrągły kształt. Następnie przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ 901

buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego sól, cukier, pieprz 1 ząbek czosnku śmietana 18% koperek Wykonanie: Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać(...)ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania. Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę. Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
OGÓRKOWA NA PIERSI Z KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ 186

Pychota! Składniki: pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 ogórki kiszone + sok z ogórków do doprawienia 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz ziele angielskie liść laurowy śmietana koperek Wykonanie: Warzywa szatkujemy na oczkach lub kroimy. Wkładamy do garnka razem z pokrojoną na 4 części piersią z kurczaka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalewamy wodą i gotujemy(...)goryczki. Wrzucamy ją do gotującego się bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy starte na oczkach ogórki i trochę soku (w zależności od naszych upodobań). Zagotowujemy. Doprawiamy śmietaną zahartowaną wcześniej i posypujemy koperkiem

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 212

cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich 3 łyżki kwaśnej śmietany aromat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody(...)mięsa), ale aż 4 razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty  (ja kruszę je przy użyciu wałka

Walijskie Pichcenie
Ravioli z wątróbką drobiową 230

sól, pieprz Nadzienie: 150g wątróbki drobiowej mała cebula tymianek masło do smażenia żółtko sól, pieprz Sos szpinakowy: łyżka mąki pół szklanki mleka łyżka masła 100g posiekanego szpinaku 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów Do mąki dodajemy jajka, olej, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie chce nam się kleić dodajemy po trochu przegotowanej wody i zagniatamy(...)minut (aż wypłyną na wierzch). Jeśli mamy szpinak mrożony, rozmrażamy go i odparowujemy nadmiar wody na patelni. Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos w trakcie podgrzewania będzie gęstniał, dlatego trzeba go często mieszać, żeby nie było grudek. Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Ravioli

Czerwona Porzeczka
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 183

brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem(...)warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaje do nich brokuła i gotuję jeszcze 5 minut. Zupę miksuję i przyprawiam. Na talerzu dodaję śmietanę i delikatnie skrapiam oliwą z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
Legumina jabłkowa z żurawiną 144

łyżki mąki Żurawina. 0,5  szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące(...)połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty. W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę. Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku

Kulinarny karnet Christophera
Parówki w cieście drożdżowym. 164

robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier.  Wymieszać i odstawić na chwilę. - 500 g mąki - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) - łyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko

Malinowe Pocałunki
Mix sałat z wędzonym boczkiem i pomidorami 174

podsmażony, na chrupko...wszystko robimy na swój gust;)Pomidory przekrawamy i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w większą kostkę. Fajne są pomidorki koktajlowe, które kroimy tylko na pół. Majonez ze śmietaną mieszamy razem z przyprawami doprawiamy do smaku. Wszystkie te składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy.  Na wierzch ścieramy ser żółty. Może to by jakikolwiek ser. Gouda, morski, parmezan

Malinowe Pocałunki
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 174

ponad 1 kg a znikała mi w rękach córki.  Składniki: Biszkopt: 5 jaj  3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 ciemne czekolady wiśnie z likieru/nalewki wiśniówka/likier wiśniowy/nalewka ok 300 ml wody 125 g masła (w temp. pokojowej) 400 - 450 g cukru(...)wyjęciu z piekarnika studzimy i wyjmujemy z tortownicy. Kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy

Malinowe Pocałunki
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 152

kieliszek wódki Krem Milky Way: ·         200 g batoników Milky Way ·         400 ml śmietany 30% ·         500 g sera mascarpone  Wykonanie: Batony siekamy, dolewamy śmietanę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do lodówki

Malinowe Pocałunki
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 200

płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru  limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie:Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce.Ustawiamy ją na garnku(...)mieżąć temp termometrem osiągniemy temp ok 71 C). Odstawiamy miskę z kremem do innej miski z lodowatą wodą do całkowitego ostygnięcia . Dokładnie mieszamy. Przy użyciu elektrycznego miksera ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając 1/4 szkl cukru. Łączymy ją z chłodnym kremem jajecznym i skórkami z cytrusów, dokładnie mieszająć. Wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, zakładamy zwisającą folię

Malinowe Pocałunki
Galaretka z Nestea i cytrynową pianką 292

przysparza nawet taki sposób podania. Za pomocą cytrynowej pianki chciałam podkreślić cytrusowy smak Nestea Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie: Nestea podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie wlać do kieliszków i ustawić(...)cukier puder i sok z cytryny - miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.  Kieliszki wyjąć z lodówki i do każdego z nich za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego dodać ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny.Podawać od razu. * Nowy produkt - z ekstraktem z liści stewii

Pasja Smaku
Najlepsza zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 671

minus - nie da się jej zrobić dobrego zdjęcia :D jak widać zapiekanka jest wyjątkowo niefotogeniczna ;) Składniki: cały ugotowany kurczak 1,5 - 2 szkl. startego żółtego sera 1 szkl. słodkiej śmietany 18% 0,5 łyżki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła cebula 300 g pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju Cebulę kroimy w kostkę(...)dusimy, aż się zredukują. Mocno doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą sera i bułką

chwile dla mnie
Makaron z dynią 113

Proste, smaczne, sezonowe danie :) Składniki: mała dynia, ok. 0,7kg (użyłam odmiany hokkaido) 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany pieprz, sól, tymianek, gałka muszkatołowa, ostra papryka Wykonanie:Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie dolewamy szklankę wody i dusimy aż dynia zmięknie. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, gałką muszkatołową oraz odrobiną tymianku świeżego lub suszonego(...)który rozcieramy w palcach przed dodaniem.Według preferencji, warzywa można rozgnieść widelcem. Dodajemy śmietanę, mieszamy i wraz z makaronem nakładamy na talerz. Smacznego

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania