suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy, rum i ekstrakty. WYmieszać. Wlać(...)lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa krem z pieczonej papryki i pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie(...)skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii.Smacznego!W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzegębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować.Panna cotta z musem czekoladowymSkładniki:(na 3-4 porcje)panna cotta:200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)40 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodymus czekoladowy:100 g ciemnej czekolady (80%)50 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest bardzo gęste, raczej jak na ciasteczka. Po upieczeniu babeczki są dość ciężkie, suchawe, ale też mocno kakaowe i na swój sposób smaczne. Dodatek kremu lub na przykład bitej śmietany uważam za niezbędny.Mimo wszystko jestem z nich dumna - to moje pierwsze tego typu babeczki z kremem i uważam, że są po prostu śliczne. I to nic, że krzywe(...)pozostałym ciastem.Piec 20-25 minut w 180 st. C.Wystudzić na kratce.Krem:Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po łyżce dodawać mąkę z mlekiem, cały czas miksując. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Masę podzielić na dwie części
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko biała i jasnozielona część)3 ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć(...)dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem.Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy.Gotować, aż brukselka będzie miękka, ale wciąż jędrna.Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy), następnie wlać do garnka, dokładnie wymieszać.Podawać gorącą.Smacznego!A jutro, moi drodzy, idę poćwiczyć. Pierwszy raz od kilku miesięcy. Mój palec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekalorie w powietrze nie idą (niestety...).Mini serniczki z rodzynkami earl greySkładniki:(na 15 sztuk)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej70 g białej czekoladysok z 1 cytryny2 jajkadodatkowo:100 g rodzynek150 ml mocnej herbaty earl greykrem:300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisów, a jednym z nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego - nie mam pojęcia. Ale kawa z czekoladą i bitą śmietaną nie może być niedobra, prawda...?Oczywiście, że nie. Kawa - koniecznie gorąca! - jest naprawdę pyszna - słodycz czekolady cudownie łagodzi kawową gorycz, a śmietanka sprawia, że całość nabiera wyjątkowej delikatności i staje(...)filiżanek wlać czekoladę, a na to kawę - wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki.Kawa po meksykańskuSkładniki:(na 2 porcje)300 ml mocnej kawy50 g ciemnej czekolady (60%)50 ml śmietany kremówki (38%)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejCzekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową.Smacznego!Dzisiaj idziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaskowym kremem, a kiwi całość przyjemnie orzeźwia. Deser smakuje naprawdę świetnie, i porcja wydaje się za mała...Jedna tylko uwaga: gdzieś przeczytałam, że kiwi może wejść w reakcję ze śmietaną, i deser staje się gorzki. U mnie nic takiego nie miało miejsca - następnego dnia też był pyszny (choć bezy się rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był(...)odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do lime curd, dokładnie mieszając.W kieliszku lub szklance warstwami układać bezy, krem i owoce. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.Schłodzić w lodówce 2-3 godziny przed podaniem.Zjeść najlepiej tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazy, przy mojej małej pomocy.Najlepsze jednak w nim jest to, że jest banalnie proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje studzenie gorących placków - muszą być zupełnie zimne, żeby nie rozpuścić śmietany. Największą trudność sprawiło mi wybranie dla niego odpowiedniej kategorii na blogu.Jeśli chcecie upiec ciasto normalnych rozmiarów - wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy cztery i upiec w dwóch tortownicach o średnicy(...)czekolady)Składniki:(na 2 formy o średnicy 7-8 cm)70 g masła80 g cukru pudru30 g kakao1 jajko35 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:200 ml śmietany kremówki (38%)100 g serka kremowego2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegododatkowo:100 g dżemu truskawkowego1 łyżka kakaoMasło, cukier puder i kakao rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany(...)masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić, że ta ostatnia będzie się ładnie trzymać.Tort - moim zdaniem - bardziej letni, delikatny, naprawdę smaczny. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska waniliidodatkowo(...)czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.Smacznego!Dlaczego te naleśniki są wyjątkowe...? Bo C. przygotowuje mi je zawsze, kiedy mam zły humor i chce mnie pocieszyć. Bo smakują miłością i spokojem, które w nie wkłada
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki likieru kawowegoMleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje)8 kromek chałki grubości 1 cm4 jajka200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki cukrudodatkowo:1/2 ananasa500 g truskawek1 łyżka cukru100 g serka kremowego50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekozim seremSkładniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajkonadzienie:250 g zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć z mąką palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Uformowa(...)odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować szparagi przez 4 minuty. Następnie przepłukać zimną wodą.Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle.Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze