rodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji.A do tego jest niesamowicie sycąca!Polecam!SKŁADNIKI :CIASTO:* mąka pszenna – 300 g* zimne masło – 100 g* sól – 1 szczypta* śmietana 18% gęsta – 3 łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko(...)żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy do 200C.W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając
Ostra na Słodkopieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel truskawkowy – 2 op* galaretka truskawkowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka truskawkowa – 2 opDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze(...)masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA:Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.Jedną cześć smarujemy masą.Układamy na niej plasterki truskawek.Przykrywamy drugim ciastem.Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkowąDekorujemy pozostałymi truskawkami.Wk
Ostra na Słodkotruskawkami.Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika!Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości!Polecam!SKŁADNIKI :( Blacha 20 x 24 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka* margaryna – 125 g* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy.Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35-540 min.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkowanilinowy – 1 op* krakersy – 200 gSOLONY KARMEL: * masło – 150 g* brązowy cukier – 0,5 szkl* cukier drobny – 0,5 szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały(...)kremu.Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest
Ostra na Słodkociasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI:( Blacha 22 x 28 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka* margaryna – 125 g* żółtko – 3 szt* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 g* białko – 3 szt* cukier(...)puder – 1 szkl* kisiel truskawkowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.Po
Ostra na Słodkokokardki – 250 g* bób – 200 g* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g* cebula dymka – 2 szt* por – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* śmietana ( u mnie sojowa 17% ) – 150 ml* olej do smażenia* sól , pieprz , papryka – do smaku* szczypiorekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.Makaron gotujemy al dente.Cebulk(...)boczek.Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem.Smacznego
Ostra na Słodkosycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki , ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo(...)bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* żółtko – 4 szt* cukier – 0,5 szkl* soda – 1 łyżeczka* margaryna – 1 łyżka* miód – 3 łyżki* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżkiKREM:* kasza manna – 10 łyżek* cukier – 0,5 szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao – 4 łyżki* cukier(...)łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.Gotujemy
Ostra na Słodkocielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkamiMama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami3. DESERJa : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocamiMama : To samoDODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskaneNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli :zamiast 202 zł zapłaciłam 99,99 zł ( w cenie 3-daniowa uczta : zupa , danie główne(...)przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami.Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce.Połączenie IDEALNE!!!Absolutnie nie można nic zarzucić!Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć po dokładkę!***PODSUMOWOWUJĄC :Bez ściemy!Dawno , ale to dawno nie jadłam tak pysznego
Ostra na Słodkocukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel brzoskwiniowy – 2 op* galaretka brzoskwiniowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka pomarańczowa– 2 opDODATKOWO:* brzoskwinie– ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.Żółtka mieszamy(...)Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia.PIANKA:Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.CAŁOŚC:Ostudzony biszkopt pokrywamy masą brzoskwiniową.Układamy na niej pokrojone w kosteczkę owoce.Wkładamy do delikatnego stężenia ,a następnie
Ostra na Słodkoponiższego przepisu upiekłam około 60 sztuk, średnica każdego pierniczka to około 4-4,5cm.Pierniczki nadziewane Składniki:300g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej75g masła75g miodu75g cukru pudru60g (3 łyżki) kwaśnej śmietany 18%1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej200g powideł śliwkowych Wykonanie:- do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli(...)jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni - schłodzone ciasto wyjąć
Smakołyki Berenikidodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebulę(...)rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec
Pasja Smakuwarzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele leków korzystnie wpływających na wątrobę, obniżających choresterol i trojglicerydy.SKŁADNIKI1 karczochpół cytrynynać pietruszkiłyżkę śmietany sojowej2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych50 g sera Violife do pizzy300 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAOdciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych(...)też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną. W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z płatkami owsianymi, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek , ząbek czosnku.Wypełnić szybkowar ziemniakami pokrojonymi
zielonacukinkaCake, green fieldSkładniki.3 białka10 dag sałaty mix15 dag cukru15 dag mąki2 dag masła6 orzechów włoskichwanilia25 dag dżemu agrestowego250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka cukru pudruWykonanie.Sałatę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmiksować.Białka ubić na pianę dodając cukier.Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni(...)minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego.Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole widelcem, tworząc bruzdy.Ciasto jest naprawdę smaczne i można wykorzystać białka
Kulinarny karnet Christopherawywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru dodać grzyby, listki laurowe, pokrojoną w plastry cebulę i obrany czosnek. Gotować ok. 20 minut. Wlać zakwas(...)Śmietanę zahartować gorącym wywarem, wlać do garnka. Dodać majeranek, sól i cukier do smaku oraz świeżo mielony pieprz. Podawać bez dodatków lub z groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękit