szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek(...)wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową
Kuchnia domowa Anijesienny obiadek - gulasz :) Składniki:500 g mięsa wołowego na gulasz1 czerwona papryka100 g pieczarek1 cebula 1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzwodaolejświeży tymianekświeży rozmaryn1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania:1. Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę(...)potrzeby wodę należy uzupełnić.3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki.4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków
Kuchnia domowa Aniobiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.Składniki:2 piersi z kurczaka1 niepełna szklanka wody1 duży por1 cebulaliść laurowy, ziele angielskiesól, pieprz2-3 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy(...)cebulę siekamy w kostkę.3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.Smacznego
Kuchnia domowa Anizebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy(...)minut.3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:4 kotlety schabowe2 jajkaprzyprawa gyros1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%sól, pieprzbułka tartaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.3. Jajka mieszamy ze śmietaną.4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.5. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchnia domowa Aniryżem (u nas z risotto z cebulą).Składniki:mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek1 papryka1 duża cebula20 dag pieczareksól, pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić(...)miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.5. Podawać z kaszami lub ryżem.Smacznego!!!Ponieważ to ostatni wpis w tym roku życzę wszystkim udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego
Kuchnia domowa Aniczasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy(...)ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniobiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu.Składniki:mięso z dwóch udek z rosołuprzyprawa do gyrosakilka pieczarek1/2 niedużego brokułaolejgarść zielonych oliwek3 łyżki śmietany 18%3 łyżki majonezu100 g tartego żółtego sera2 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowania:1. Mięso obsypujemy gyrosem i obsmażamy na oleju.2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł.3. Pieczarki obieramy, kroimy(...)plasterki, lekko podsmażamy na patelni.4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki.5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem.7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:ok 250 g makaronu1 średnia cukinia1 ząbek czosnku1 mała cebulka2 łyżki masła2 łyżki śmietany 18%sól, pieprzSposób wykonania:1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości.4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić(...)ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.5. Podawać natychmiast.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniZrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą
Kuchnia domowa Animielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu(...)rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć.5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety
Kuchnia domowa Anicała dynia o wadze ok. 1,4 kg)6 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnku1 papryczka chilli 750 ml bulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków(...)wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu
Zakręcony Widelecsłodka3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżka olejurozmaryn200g wędzonego boczku w plasterkachFarsz:200g suszonej żurawiny 80g suszonych grzybów150g wędzonego boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki bułki tartejpieprzDodatkowo:200g pieczarekpieprz, sólkilka wędzonych śliwekłyżka śmietany 18% Dzień przed pieczeniem mięso rozcinamy na pół, ale nie do końca, tak aby dało się je później zawinąć w roladę. Rozbijamy lekko, nacieramy przyprawami, musztardą i olejem. Dodajemy pokrojone(...)obkładamy roladę boczkiem i zawijamy sznurkiem.Sos:Pieczarki podsmażamy. Dodajemy resztę farszu- blendujemy. Wstawiamy na mały ogień, doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Dodajemy śliwki wędzone. Na koniec dodajemy śmietanę. W naczyniu żaroodpornym układamy roladę i zalewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem, tyle czasu ile ważył schab- 1kg pieczemy 1 godzinę.Na 15 ostatnich minut zdejmujemy przykrycie, aby pieczeń się trochę
Czerwona Porzeczkawystarczy ono na dwa ciasta Na pewno powtórzę wypiek na święta. Polecam wypróbować ...Ciasto:2 - 3 jajka ( dałam 2 duże)3/4 szkl cukru3 szkl mąki pszennej3 łyżki śmietany 18%ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody 1 łyżeczka sody3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szkl oleju2 łyżki dżemu lub marmolady ( dałam marmoladę truskawkową)Całe jajka(...)ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy i kakao - delikatnie zmiksować. Do szklanki ( 250 ml) włożyć śmietanę i dopełnić do całości wodą- rozmiesza i wlać do jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasytuacjach z pomocą przychodzą proste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety(...)roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko, nadal mieszamy aż do zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryba się
Czerwona Porzeczka