Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego goudy2 łyżki oleju sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania(...)ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy
Kuchnia domowa Anisię naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprz,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni(...)przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anizaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika. Przepis podaję ze swoimi zmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane(...)przez 5 minut w osolonym wrzątku.3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem.5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę.6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo rumieniła, należy przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa zielona:1 duża butelka zielonego napoju typu Kubuś (900ml)3 budynie śmietankoweMasa śmietankowa:500 ml śmietany 30%1 zielona galaretka (dowolna)Dodatkowo:2 opakowania delicji2 zielone galaretkiSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy, dodajemy żółtka, potem porcjami cukier, mąkę i proszek(...)wlewamy budynie, mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.3. Delicje układamy na zielonej masie czekoladą do góry.4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Masę wykładamy na delicje.5. Dwie zielone galaretki robimy według przepisu na opakowaniu (możemy jedynie trochę zmniejszyć ilość wody). Lekko tężącą galaretkę wylewamy na masę śmietankową
Kuchnia domowa Anijesienny obiadek - gulasz :) Składniki:500 g mięsa wołowego na gulasz1 czerwona papryka100 g pieczarek1 cebula 1 liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzwodaolejświeży tymianekświeży rozmaryn1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania:1. Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę(...)potrzeby wodę należy uzupełnić.3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki.4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do ziemniaków
Kuchnia domowa Aniobiadu znalezione na Po prostu pyszne. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.Składniki:2 piersi z kurczaka1 niepełna szklanka wody1 duży por1 cebulaliść laurowy, ziele angielskiesól, pieprz2-3 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki pszennejolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy(...)cebulę siekamy w kostkę.3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i sałatą.Smacznego
Kuchnia domowa Anizebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy), kroimy na grubsze plasterki.2. Na patelni topimy masło dodajemy posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy(...)minut.3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:4 kotlety schabowe2 jajkaprzyprawa gyros1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%sól, pieprzbułka tartaolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.3. Jajka mieszamy ze śmietaną.4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.5. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchnia domowa Aniryżem (u nas z risotto z cebulą).Składniki:mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek1 papryka1 duża cebula20 dag pieczareksól, pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić(...)miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.5. Podawać z kaszami lub ryżem.Smacznego!!!Ponieważ to ostatni wpis w tym roku życzę wszystkim udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego
Kuchnia domowa Aniczasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.Składniki:1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)1 litr domowego przecieru pomidorowego1 marchewka1 pietruszka1 cebulaziele angielskieliść laurowysól, pieprz1-2 śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy(...)ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.3. Podajemy z ugotowanym makaronem.Smacznego
Kuchnia domowa Aniobiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu.Składniki:mięso z dwóch udek z rosołuprzyprawa do gyrosakilka pieczarek1/2 niedużego brokułaolejgarść zielonych oliwek3 łyżki śmietany 18%3 łyżki majonezu100 g tartego żółtego sera2 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowaSposób przygotowania:1. Mięso obsypujemy gyrosem i obsmażamy na oleju.2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł.3. Pieczarki obieramy, kroimy(...)plasterki, lekko podsmażamy na patelni.4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki.5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem.7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:ok 250 g makaronu1 średnia cukinia1 ząbek czosnku1 mała cebulka2 łyżki masła2 łyżki śmietany 18%sól, pieprzSposób wykonania:1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości.4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić(...)ciepłej cukinii. podgrzać kilka minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.5. Podawać natychmiast.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa AniZrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą
Kuchnia domowa Animielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu(...)rondelku zagotować bulion, dodać kminek, listek laurowy i ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć.5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić.Smacznego!!!Zapraszam Was także na pulpety
Kuchnia domowa Anicała dynia o wadze ok. 1,4 kg)6 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnku1 papryczka chilli 750 ml bulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków(...)wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu
Zakręcony Widelec