osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2 kg ziemniakówłyżka olejuok 200 g wędzonego bekonu lub wędzonego boczku2 duże cebule200 g Chedar'a 3 łyżki śmietany 30%pieprzprzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200 st.C.Ziemniaki obrać, pokroić na plastry ok 3 -4 mm , zalać wodą , osolić i gotować aż będą miękkie ( ok 8-10 min). Odcedzić(...)zrobić tartę prostokątną )Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. rozłożyć na nim ugotowane plasterki ziemniaków, na ziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku
Stare Garyresztki ogórków z ostatniego w tym roku,domowego, kiszenia. Szkoda było nie skorzystać z okazjiSkładniki:8-9 małych kiszonych ogórków250 g ziemniaków1/2 cebuli1 mała marchewkaduży ząbek czosnkukoperek1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu1,5 l bulionusól pieprz oliwa + masło do smażeniaprzygotowanieZiemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, dodać(...)niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Można podawać z grzankami
Stare GaryPierwsza moja szarlotka z tego przepisu powstała. I tak już zostało. Zawsze się udaje.składniki ciasto500 g mąki150 g masła2 jaja150 g cukru pudru5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczeniamasło do posmarowania formynadzienie z jabłek1 kg kwaskowatych jabłekcynamonwanilia lub cukier waniliowyok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkierodzynki (opcjonalnie)lub gotowy(...)połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć, obrać, pokroić
Stare Garyzostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez sito do głębokiej patelni, przecierając równocześnie cebulę i czosnek. Możemy dodać 150 ml bulionu wołowego. Zagotować. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu
Stare Garybiałego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami. Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać do garnka z zupą. Lekko podgrzewać , ale już nie zagotowywać. Doprawić solą
Stare Garyproblemu dało się go zastosować do dużych.składniki (dla 3 osób)6 ziemniaków podobnej wielkości80 g boczku pokrojonego50 g żółtego sera (np chedar) startego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorkusólpieprzoliwaprzygotowanieZiemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy(...)jeżeli trzeba, posiekać drobniej. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć, zostawiając ok 0,5 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ przełożyć do miski, dodać 2 łyżki śmietany, posiekany szczypiorek, podsmażony boczek, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. Wierzch każdego posypać serem. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Stare Garyniewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym
Stare Garypieprzem, zabielić śmietanką. Podawać posypaną listkami bazylii. Smacznego!Uwagi Po podsmażeniu pomidorów a przed dodaniem bazylii można pomidory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. My śmietanę dodawaliśmy prosto do talerzy - smak zupy bez śmietany był bardzo dobry
Stare GaryBardzo lubię przecierane zupy. Ta jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać(...)dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego
Stare Garystrony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Seler obrać z włókien, pokroić(...)być lekko zbrązowiona. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, przełożyć łososia do zupy ( np łyżką cedzakową). Gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać otartą skórkę cytrynową, doprawić śmietaną i jeżeli konieczne - solą. Podawać zupę posypaną szczypiorkiem. Smacznego
Stare Garykostka rosołowa (opcjonalnie)340 g jogurtu naturalnego2 x 400 g kefiru, 4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków - ilość zależy od soku i naszych upodobań.pęczek koperkupęczek szczypiorkuopcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowyprzygotowanieBotwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić na mniejsze kawałki - ja kroję w paski. czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość(...)lekko chrupiące. Ten etap szykowania często przeprowadzam wieczorem. Wtedy rano pozostaje już tylko mieszanie i chłodzenie.W odpowiednim naczyniu (będziemy w nim podawać chłodnik) wymieszać kefir, jogurt, ewentualnie trochę śmietany. Dodać buraczki i przestudzony wywar, wymieszać. Ogórki małosolne pokroić w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać, doprawić sokiem z kiszenia ogórków, solą. Przed
Stare Garypyszne pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj składnikina ciasto250g mąki113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka soli morskiej1 jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody+ śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60 g świeżo startego parmezanu60 g serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)60 g majonezu1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka świeżych liści tymianku(...)papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory.Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnikaPiec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego
Stare Garyporozrywanego na małe kawałki100 g startego ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g masła lekko stopionego2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietkaprzygotowanieW dużej misce wymieszać razem sery(...)zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka. Wymieszać z masą serową. Rozgrzać grill w piekarniku. Bułki przekroić poziomo na pół. Położyć na blaszce skórą do dołu. Rozprowadzić na nich równomiernie masę serową. Umieścić pod grillem aż ser ładnie zbrązowieje, na około 3 do 5 minut.Wyj
Stare Garyząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni(...)mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego
Stare Garysmaku. Polecam.składniki:Duży brokuł podzielony na różyczkiok 90 g jarmużu1,5 l bulionu3 małe cebule lub 1 duża 2-3 ząbki czosnku sól, pieprzjogurt lub śmietana do podaniaprzygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Liście umyć , pokroić na paski. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę(...)brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego
Stare Gary