śmietanowie - 6000 przepisów (strona:166/400)

Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 194

łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę(...)osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Wszystko ugniatamy i mieszamy widelcem

kulinarnyJa
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 171

czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1/2 pomarańczowej papryki3 jajka1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartej1/2 szklanki mleka1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 cebula250 ml śmietany 18%1 łyżka klarowanego masła1 łyżka natki pietruszkisól, pieprzPRZYGOTOWANIE placków warzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte(...)kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą i pieprze. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Tak przygotowanym sosem polewamy placki. Smacznego

kulinarnyJa
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 148

Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)300 g świeżych pieczarek200 ml śmietany 18%1 cebula szalotka1/2 łyżeczki rozmarynugarści natki pietruszkipieprz ziołowysólSKŁADNIKI na ratatuj:1 bakłażan2 czerwone papryki1 łyżka oliwysól, pieprz200 g kaszy jaglanejPRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym:Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy(...)plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj:Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

kulinarnyJa
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 197

domu poluje na takie smaczki. Naleśnik ów z naleśnikiem wydaje się mieć niewiele wspólnego, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Zamawiając go dostaniemy na talerzu gigantycznego racucha w towarzystwie śmietany i jagód. Nie radzę traktować go z wyższością i zostawiać sobie na deser, bo właściciele restauracji wiedzą, że nic nie drażni klienta tak bardzo jak fałszywa reklama i kiedy piszą gigant(...)degustację. Były to naleśniki z mięsem i warzywami. Naleśniki, które wyglądały jak naleśniki. Nadzienie zgodnie z opisem z mięsem i warzywami. Mięso mielone, solidnie przyprawione curry i złagodzone śmietaną. Nie porwała mnie ta kompozycja, a i porcja była taka, że zmęczony wędrowiec zdecydował się wtedy na zamówienie kolejnej potrawy, bo wbrew zapewnieniom obsługi do sycących nie należały. Do dziś

W kuchni wieczorem
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 125

wstępnie i obciążać. Zapobiegniemy opadaniu krawędzi i kurczeniu się ciasta. Składniki:Ciasto1 i 1/4 szklanki mąki100g schłodzonego masła1/4 szklanki lodowatej wody1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukruOwoce3 śliwki2 jabłkacynamon i cukierKrem200g śmietany kremówki1 czubata łyżka serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Ciasto wyrabiam w malakserze. Wsypuję mąkę, pokrojone masło, sól i cukier. Tnę nożami aż powstanie piasek. Dolewam wody i tnę(...)Układam je na upieczonych spodach, posypuję cukrem i cynamonem i zapiekam kolejne 10 - 20 minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone tartaletki smaruję masą śmietankową

W kuchni wieczorem
Ravioli z sosem grzybowym 181

drobną kostkępieprz i sólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki(...)całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia.RavioliCiasto na makaron pokroić w kwadraty o boku 7cm. Na każdym kwadracie ułożyć po łyżeczce farszu. Skleić w trójkąty. Gotować w osolonej wodzie

W kuchni wieczorem
Zupa curry z cukinii 121

czasie 2krotnie mieszamy zupę, by cała cukienia się ugotowała. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia. Całość dokładnie miksujemy blenderem ręcznym. Dosalamy do smaku i dodajemy śmietaną. Ponownie stawiamy  na ogniu i mieszamy jeszcze 3 minuty, żeby zupa się zagotowała a śmietana połączyła z kremem.Smacznego

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 202

świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)2 czubate łyżki śmietany 18%sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć(...)oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku. Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem.To wszystko. Gotowe

W kuchni wieczorem
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 169

Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom.Składniki:ciasto150g masła1 szklanka cukru pudru3 jajka1 i 1/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenie1/2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1/2 szklanki śmietany 18%polewa1 tabliczka gorzkiej czekolady1 szklanka cukru pudru70g masła2 łyżki mleka1 łyżeczka mioduSposób przygotowania:W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę(...)proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie i posmarować polewą ciasto. Zostawić do zastygnięcia

W kuchni wieczorem
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 128

szklance sosu łyżkę mąki kukurydzianej i tak rozrobioną miksturę mieszając z całością dania. Następnie pieczemy wszystko kolejne 15 minut. Przez ten czas możemy ugotować ryż i przygotować do podania śmietanę, do której dosypujemy skórkę z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i pieprz. Śmietana z cytryną świetnie komponuje się z tym daniem.Gotowe mięso rozrywamy widelcem na mniejsze kawałki, tak żeby można było

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 203

łyżki miodusok z cytrynysól i pieprzsos do gęsi0,5kg śliwek2 łyżki brązowego cukrupół laski cynamonu1 ziarno kardamonu1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina1 szklanka bulionu drobiowego2 łyżki śmietany 18% dodatkowo1kg ziemniaków3 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem(...)płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Gęś musi odpocząć 7 minut.Kroimy pierś w plasterki, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami

W kuchni wieczorem
Chicken tikka masala 352

lepiej)2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru (można zastąpić łyżką imbiru w proszku, ale polecam świeży)2 łyżeczki przyprawy garam masala1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne1 łyżeczka cukru150ml śmietany 18% lub kremówkipieprz i sólSposób przygotowaniaWieczorem kroimy kurczaka i zalewamy go marynatą. Marynata to wymieszane wszystkie wymienione składniki. Ziarna kardamonu, kolendry i kmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki(...)cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech zmiękną, rozpadną się i zagęszczą sos. Po tym czasie dodajemy pozostałą część marynaty. Dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy i wrzucamy upieczonego kurczaka. Razem dusimy jeszcze 5 minut.Podajemy z chlebkami indyjskimi, na które przepisy podałam wczoraj

W kuchni wieczorem
Czekoladowe muffinki z bananami i kremem czekoladowym! 185

chałwy czekoladowej- 120 g masła lub margaryny- 150 g mąki pszennej- 2 jaja- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 łyżki kakao- -120 g cukru drobno zmielonegoNa krem:- 250 ml śmietany 36%- 4 czubate łyżki kremu czekoladowego np. Nutlella- groszki czekoladoweWykonanie:- W rondelku rozpuść margarynę, chałwę i cukier. Wystudź masę, dodaj jajka i ucieraj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki. Banany(...)kroimy w plasterki lub kosteczkę. Mieszamy wszystko dokładnie i napełniamy foremki do około 3/4 wysokości.Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C.Studzimy na kratce! Robimy krem!Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach. Udekoruj muffinki i posyp groszkami z czekolady ;-) !Smacznego Kochani!Pięknego dnia życzę

SMYKWKUCHNI
Zupa grzybowa na wędzonce 153

moja jedna z ulubionych zup!Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia.Składniki-dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd-cebula-4 ząbki czosnku100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana-sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggiWsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich(...)zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar.Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości.Do gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy !Zupa gotowa !Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 206

żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3 żółtka (w temperaturze pokojowej)1 duży cukier wanilinowy 30g1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania(...)ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania