używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula(...)łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy
Kuchnia BeatyBezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g serka mascarpone 300ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru150g kajmaku 1/2szkl. posiekanych orzechów włoskich 2 małe krążki bezowe 1/2 łyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru kilka orzechów włoskich do dekoracji WYKONANIE: serek mascarpone(...)mieszamy z kajmakiem, dodajemy posiekane orzechy,mieszamy, śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru, następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie mieszając, gotowy krem kładziemy na krążek bezy, przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy resztą kremy, dekorujemy orzechami, posypujemy cukrem z kakao-gotowe
Kuchnia Beatyjabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18%, 3 dag drożdży, 1,5 kg jabłek np. szara reneta, 1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek, 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek, 1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek, cynamon(...)jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 3. Jabłka obieram, ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasiprzepis na trzy - cztery porcje ugotować przepyszny barszcz z tego przepisu KLIK DODATKOWO 50 ml śmietany kremówki koperek kilka listków botwinki oliwa Gdy barszcz będzie gotowy usmażyć listki botwinki na oliwie i położyć na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając szczyptę soli oraz posiekany drobno koperek - ułożyć dekoracyjnie razem z botwinką
na gazieSkładniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni(...)cebulę, którą należy lekko zeszklić. Dodać pieczarki i podsmażać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć podsmażone pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu
O kuchni z uczuciemzrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * likier bananowy – 2 łyżki DODATKOWO: * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą(...)gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM BANANOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą. Pycha
Ostra na Słodkoostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę(...)odstawiam na 15 minut. 2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz
Tradycyjna kuchnia Kasiwszystkich roladki z kurczaka z niespodzianką w postaci marchewkowych serduszek :) Zainspirował mnie przepis znaleziony u Smacznej Pyzy . Smacznego! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łyżki śmietany sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili Wykonanie: Marchewki obrać, pokroić w plastry i ugotować tak, by były miękkie, ale się(...)rozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem
Pasja Smakudeser. Dodatkowo dałam dżemik, który robiłam latem. Składniki: około 300ml mleka 2 łyżki mleczka kokosowego 1 jajko około 5 łyżek mąki szczypta soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowanie: Jajko wymieszać z szczyptą soli. Dodać mąkę, mleko i mleko kokosowe dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Twaróg (najlepiej mielony) wymieszać ze śmietaną
Amatorka kuchennażółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany Masa twarogowa: 250 g twarogu 1 łyżka kaszki kukurydzianej(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej sok z pół cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki
Amatorka kuchennajakiś czas do lodówki aby marchewka puściła swój "sok". Składniki: 3 duże marchwie 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki cukru sól pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy szczyptę soli(...)pieprzu i pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na moment. Do marchewki dodajemy majonez, śmietanę i mieszamy. Odstawiamy na około godziny do lodówki aby marchewka puściła swój
Amatorka kuchennajest raczej mdłe, więc czosnek się przyda) może dołożyć więcej ząbków. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 opakowania półtłustego twarogu (przy założeniu, że całe opakowanie to 250 gramów) 1 łyżka śmietany 1 mały ząbek czosnku ew. czosnek granulowany sól pieprz Wykonanie jest bardzo proste. Awokado obrać i wyjąć pestkę. Uwaga, śliskie! Będzie uciekać:) Rozgnieść widelcem Czosnek przecisnąć przez praskę(...)dołożyć do awokado - wymieszać Dołożyć twarożek, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Gotowe! Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć do malaksera Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować(...)mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comupichciłam:) Składniki: kotlety (ilość wedle uznania) 1 cebula (u mnie jedna, nieduża, na dwa kotlety) mąka do posypiania + 1 płaska łyżeczka do zagęszczenia sosu 1 łyżeczka z kopką śmietany łyżka masła sól pieprz 1/2 łyżeczki otartej bazylii Mięso myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i cienko rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe ) Rozbite mięso oprószamy mąką z obu stron Cebulę obieramy(...)takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę sosu spod mięsa i jeszcze raz dokładnie mieszamy sprężynką. Zagotowujemy chwilę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zjadłam z frytkami i marynowaną papryką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com