Rubinstein 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka (15 ml) octu 2 łyżki (30 ml) rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu(...)obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega
Dzieje kuchennej Wiewiórytortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 330 ml kwaśnej śmietany 18% 1 cebula duży pęczek natki pietruszki ok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu) 1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie) 6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki. Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę gotujemy i całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu
IMPRESJA SMAKUzabrać za zdjęcia, okazało się, że nic nie zastało i musiałam kręcić lody od nowa. C. zjada je do gofrów z uporem maniaka nie patrząc nawet w stronę bitej śmietany, dżemu czy frużeliny. Same w sobie, do gorącego kakao, genialnie sprawdzą się jako oryginalny, zimowy deser. Bo lody znajdą amatorów o każdej porze roku, tego jestem pewna. Lody cynamonowe(...)pierniczkami Składniki: (na 1 l lodów) 300 ml mleka 1 laska cynamonu o długości 6 cm 4 żółtka 100 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g pierniczków bez nadzienia i polewy Laskę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, razem z mlekiem umieścić w garnuszku. Zagotować, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko raz jeszcze zagotować, przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki 440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt(...)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej masło, może być roztopione Przygotowanie kawałki indyka umieść w robocie kuchennym i posiekaj na gładką masę do gładkiej masy zacznij stopniowo dolewać śmietanę (robot cały czas powinien mieszać masę) gdy składniki połączą się, dodaj przyprawy i zioła i ponownie całość zmiksuj do całkowitego połączenia się składników Wrzuć kawałki indyka do robota kuchennego
Szybko Szybkowarosób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie) 3 duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie(...)chili. PRZYGOTOWANIE Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę
Passions hobbies lifemąki pszennej 135 g masła 2 żółtka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 brokuł 1 duża kwaśna śmietana 18% 125 g żółtego sera dodatkowo: oliwa przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtka, szczyptę soli, posiekane(...)solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Do miseczki wbić jajka i roztrzepać je, dodać śmietanę i ser (trochę sera zostawić na posypanie tarty), doprawić solą i pieprzem, dobrze rozmieszać. Tarta: Na gotowy kruchy spód wyłożyć równomiernie różyczki brokuła i kurczak. Polać równomiernie gotową masą
Passions hobbies lifeszklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Na krem kajmakowy: 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE(...)najwyższych obrotach, bo budyń będzie się rozpryskiwał). Krem kajmakowy: Masło utrzeć w misce na puszystą masę, dodać masę kajmakową i wódkę, wszystko zmiksować razem. Na koniec dodać śmietan-fix i nadal ubijać do momentu aż masa nie będzie lejna, tylko zrobi się puszysta. Gotowy i ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem
Passions hobbies lifezmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła 2 posiekane białe cebule szczypta soli 1 szklanka wody 1 suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty. Rozpuścić w garnku masło i wrzucić cebulę. Posypać solą i smażyć mieszając(...)zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z ryżem i/lub indyjskimi chlebkami
W kuchni wieczoremostygnięcia. Masa serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i żółtka. Ucieramy krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy
Made By Mom And Sonkapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione
Moja smaczna kuchniałyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady WYKONANIE Z masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka(...)budyń wyłożyć starte jabłka. Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydziś ciasto kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1 szklanka margaryna 250 g żółtka 6 proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa śmietankowo- kokosowa śmietana 18% kwaśna 1200 g cukier 1 szklanka białka 6 budyń śmietankowy 2 opakowania cukier wanilinowy 1 opakowanie wiórki kokosowe 200 g Sposób przygotowania: Kruche ciasto : mąkę , cukier puder, proszek(...)zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce. Masa: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki. Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę , wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut
Cukier&Puderszynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć(...)marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek. 4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną
Kuchnia domowa AniDziś przepis na lekkie i smaczne puree z dodatkiem groszku, który jest lekkostrawny i co ważne odkwasza organizm . SKŁADNIKI ziemniaki groszek z puszki (ewentualnie mrożony) śmietana lub mleko masło lub olej lniany sól pieprz świeża mięta (opcjonalnie) WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło
Zofiana