śmietanowie - 6000 przepisów (strona:165/400)

Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 168

wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 183

skórą, więc go obieram -ok 400 ml mleka -puszka groszku konserwowego -puszka kukurydzy konserwowej -kg ziemniaków ugotowanych -łyżeczka masła -por, część biała, posiekany -szalotka posiekana -łyżeczka masła -łyżeczka śmietany 12% -liść laurowy -4 ziarna ziela angielskiego -duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami(...)bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem i dodajemy naszą przyprawę zrobioną w moździerzu oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kilka minut. Rybę wyławiamy. Mleko, pozbawione liścia laurowego i ziaren

BaRepas
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 161

blaszki, wylewamy na nią przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można

Smaczne Zdrowe
Ciasto 'procenty na pierzynce' 355

cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około 200 ml wódki 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną) 200 ml śmietany 30% do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka   WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem(...)ostudzić. Do niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą

Passions hobbies life
Crème brûlée 167

mojego pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik!<  i jak zawsze nie zawiodłam się :) Składniki na 4 porcje: 200 ml śmietany kremówki , 30 g drobnego cukru , 2 żółtka , 1 laska wanilii . Śmietanę wlać do garnuszka, dodać przekrojoną wzdłuż wanilię i zagotować na małym ogniu, mieszając cały czas. Odstawić z ognia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z gruszkami 169

piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut. Składniki na masę serową: 1 kg   tłustego białego sera   ( nie może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania(...)zemleć trzykrotnie.   Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie śmietanę i po trochu białego sera nie przerywając ucierania.   Na koniec dodać budynie   i wszystko dokładnie wymieszać.    Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać za gotową masą serową. Gruszki obrać

Na słodko lub wytrawnie
Gołąbki 154

układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu rozrobić dokładnie koncentrat z mąką  śmietaną i odrobiną wody. Dodać do wrzącej wody

Na słodko lub wytrawnie
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 158

Rubinstein 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka (15 ml) octu 2 łyżki (30 ml) rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu(...)obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik z mascarpone i białą czekoladą 234

tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 384

suszone pomidory, ale jak ktoś nie lubi lub ma ochotę na inne dodatki to śmiało można eksperymentować. Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 330 ml kwaśnej śmietany 18% 1 cebula duży pęczek natki pietruszki ok. 5-6 garści makaronu gnocchi (lub dowolnego grubego makaronu) 1 garść zielonych oliwek (opcjonalnie) 6 sztuk suszonych pomid orów (opcjonalnie) sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę, następnie smażymy do miękkości na 1-2 łyżkach oliwy. Oliwki kroimy w krążki, zaś pomidory w paseczki. Do cebuli dodajemy śmietanę (uważajmy, żeby się nie zważyła, najlepiej wcześniej ją zahartować). Dodajemy pomidory i oliwki. Chwilę gotujemy i całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente (nie płuczemy!!!) i gorący dodajemy do sosu

IMPRESJA SMAKU
Najlepsze zimowe lody: cynamonowe z pierniczkami 180

zabrać za zdjęcia, okazało się, że nic nie zastało i musiałam kręcić lody od nowa. C. zjada je do gofrów z uporem maniaka nie patrząc nawet w stronę bitej śmietany, dżemu czy frużeliny. Same w sobie, do gorącego kakao, genialnie sprawdzą się jako oryginalny, zimowy deser. Bo lody znajdą amatorów o każdej porze roku, tego jestem pewna. Lody cynamonowe(...)pierniczkami Składniki: (na 1 l lodów) 300 ml mleka 1 laska cynamonu o długości 6 cm 4 żółtka 100 g cukru 300 ml śmietany kremówki (38%) 100 g pierniczków bez nadzienia i polewy Laskę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, razem z mlekiem umieścić w garnuszku. Zagotować, ostudzić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko raz jeszcze zagotować, przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 185

ilość na 10 ziemniaków Ja zużyłam do 5 ziemniaków połowę jego ilości. Składniki  440 dag filetu z indyka, opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki 110 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) 1 duża garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt(...)szczypta  świeżo startej gałki muszkatołowej masło, może być roztopione Przygotowanie kawałki indyka umieść w robocie kuchennym i posiekaj na gładką masę do gładkiej masy zacznij stopniowo dolewać śmietanę (robot cały czas powinien mieszać masę) gdy składniki połączą się, dodaj przyprawy i zioła i ponownie całość zmiksuj do całkowitego połączenia się składników Wrzuć kawałki indyka do robota kuchennego

Szybko Szybkowar
Pasta jajeczno-twarogowa + jakie jaja wybrać 124

przy stole z rodziną. Polecam wypróbować. Dodatkowo zapraszam do lektury dotyczącej wyboru jajek.  Składniki: 4 jaja (najlepiej 0 lub 1), 1 kostka twarogu, 3 łyzki jogurtu, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka majonezu, 6 rzodkiewek, 1/4 czerwonej papryki, 4 łyżeczki kukurydzy z puszki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka koperku, szczypior, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól,  kiełki lucerny(...)soczewicy do posypania kanapek. Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Następnie studzimy i drobno siekamy. Warzywa kroimy w drobna kostkę, zioła szatkujemy. W szklance dokładnie mieszamy śmietanę, jogurt i majonez. Dodajemy do rozgniecionego widelcem twarogu. Do twarogu dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Jakie jaja wybrać? Pamiętajmy, że najlepsze jaja to te z chowu ekologicznego

Pełna Lodówka
Tagliatelle w kremowym sosie kurkowym 165

kurek, 250 g świeżego tagliatelle, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 150 g szpinaku baby, 100 ml śmietanki  kremówki 30%, 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Szalotki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić szalotki. Smażyć do zeszklenia, po czym wrzucić czosnek (np przeciśnięty(...)przez praskę lub drobno poszatkowany), smażyć chwilę i wrzucić kurki. Gdy kurki puszczą sok podsmażać przez 3 minuty i dodać śmietankę, a chwilę później także śmietanę. Wymieszać dokładnie i wrzucić poszatkowaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłukać i wrzucić na wrzącą wodę, gotować przez minutę i przełożyć na sitko zalewając jednocześnie szpinak zimną

Pełna Lodówka
Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 189

osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie) 3 duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie(...)chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę

Passions hobbies life