selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika lub dyniWykonanie:Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło(...)seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego
kolorowotorcikowoziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek(...)jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek
Wypisz Wymalujszkl mąki2 łyżki cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru1 kostka masła (250g)1 jajko1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)Dodatkowo:9 jabłek 2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody1 szkl cukru pudru Wykonanie:Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem(...)drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 40-45 min . Do złotawego koloru ciasta.Rozrabiamy cukier ze śmietaną i gorącą wodą- mieszamy , by było jak najmniej grudek- powstanie nam "pasta" i nakładamy "pastę" na gorące ciasto. Starajmy się równomiernie rozsmarować. Odstawiamy do ostygnięcia i ciacho gotowe :)Smacznego
Smaki Edytylamusa.Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy
BaRepastylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku około(...)minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepasmiękkości w bardzo małej ilości wodyEmmentaler w plasterkach u mnie LactimaGouda topiony w saszetce u mnie LactimaSłoneczne Pola Ziarenkowokasza gryczana 1 woreczekkasza jaglana 1 woreczek2 łyżki śmietany jeśli chcesz-oliwa z oliwek MoniniWykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory(...)Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami.Do kurczaka dodaj obydwa sery topione. Wymieszaj do momentu ,aż się rozpuści i powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką. Polałam sosem i winegretem Monini classico.Całość posypalam
Z Kuchni Do Kuchnidrożdży- 1 łyżeczka cukru- 5 łyżek mleka- 550 g mąki pszennej typ 500 ECO Młyn Kopytowa- 3 żółtka- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem- 250 ml śmietany 18% 100 g miękkiego masła 100 g margaryny Palma- białko do posmarowania rogalików powidla śliwkowe Orzechmasło sezamowe słodzone agawą Primavika- ziarenka Cynamonowy Raj Ziarenkowo- cukier puder do posypaniaWykonanie(...)kubka wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło oraz margarynę. Ja swoje po prostu rostopilam i wystudziłam, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam hakiem do ciasta
Z Kuchni Do Kuchninakładamy do głębokich misek tak, aby w każdej znalazły się ziemniaki, kurczak i kukurydza, wkładamy po kilka plastrów awokado, dodajemy ok. 1/2 łyżki kaparów na miseczkę i dodajemy odrobinę śmietany. Smacznego
My Culinary Artkostka masła lub margaryny (250g)2 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 serek homogenizowany waniliowy(150 g)oraz9 jabłek średniej wielkości1 łyżka śmietany 18%1 szklanka cukru pudruSkładniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść(...)dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia
Monia miesza i gotujepuszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia(...)warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić na cieście. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.commąki pszennej,100 g schłodzonego masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę(...)podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową
Moniki Smakołykinigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)Składniki:1 cebula50 g suszonych grzybów1 łyżka masła2 listki laurowesólpieprzdomowa vegetamała śmietana 18%1,5 l wodydomowa "kostka rosołowa" warzywnaGrzyby moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedzamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy(...)maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów.Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka.Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Smacznego
chwile dla mnietrzeba pilnować tężejących warstw, a co za tym idzie mieć sporo wolnego czasu.Potrzebne nam (na 2 porcje):- 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna)- 250 ml śmietany 30%- kostka deserowej czekoladyPrzygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki(...)Drugą porcję zostawiamy na wierzchu. Do szklaneczek nakładamy po 5-6 łyżek galaretki i chowamy do lodówki. Gdy galaretka w szklankach stężeje, wyjmujemy z lodówki miseczkę z połową galaretki. Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach przez 5 minut. Gdy będzie gęsta, dodajemy do niej porcjami galaretkę wciąż miksując. Gdy pianka będzie gotowa, nakładamy po 3-4 łyżki do szklaneczek z galaretką
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki* 3 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 kisiel czerwony* ok. 800 g śliwekSposób wykonania Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać same żółtka jaj, margarynę startą na tarce oraz śmietanę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię
Mix smakuogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając aby nie porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą(...)łyżeczki lub więcej w zależności czy sos ma być pikantny, czy bardzo pikantny (w ostateczności zamiast sosu można użyć pieprz cayenne). Dusić jeszcze ok. 10 min.Dodać śmietanę, a następnie mąkę rozrobioną w odrobinie wody, zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku.Podawać z kaszą lub ziemniakami
Mix smaku