śmietanowie - 6000 przepisów (strona:162/400)

Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane 253

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru   1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy.  Mąkę mieszamy(...)brzoskwiń.  Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.    Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy.    Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy naleśniki z obu stron.  Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem.  Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Odchudzona zupa ogórkowa 337

moim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną.  Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany.  Odchudzona zupa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 172

jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać(...)wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu  przez ok 20 minut.  Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego

Stare Gary
Faworki warkocze 141

dosyć tradycyjnych faworków niech przygotuje faworki warkocze. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania i przy tym ładnie wyglądają.  SKŁADNIKI: 30 dag mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 1 jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z mrożonkami 140

dzisiaj na obiad. Spróbujcie przygotować tartę z mrożonkami. Wystarczy kilka chwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem 234

przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni(...)żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 329

troszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Piernik z bakaliami 127

Piernik z bakaliami Składniki : 1 szklanka miodu płynnego 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 18% 3 szklanki mąki pszennej 5 szt. jajek ( oddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych  bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym(...)żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oraz kakao. Kakao także przesiewamy przez sitko aby nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na przemian z mąką do ucieranej masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę o czterech bokach ( 38cm x 22cm

Przepisy i porady kulinarne
Placek z owocami tropikalnymi. 112

godz. i 20 minut 40 dkg mąki 5 jajek sól 25 dkg gęstej kwaśnej śmietany 1 torebka małego proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 15 dkg konfitury morelowej 4 dkg wiórków kokosowych Sposób wykonania : Owoce dokładnie odsączyć z soku. Masło utrzeć z cukrem,solą i otartą skórką z cytryny. Następnie dodać po 1 jajku i utrzeć na puszystą(...)masę. Dodać śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,dokładnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę natłuszczoną lub wyłożoną papierem i na górę wyłożyć odsączone owoce ( mandarynki i ananasy ). Piec 40 minut w temperaturze 200 C. Upieczony placek posmarować podgrzaną,przetartą przez sitko konfiturą morelową i posypać wiórkami kokosowymi. Pokroić na małe kawałki w kształcie kwadratów

Przepisy i porady kulinarne
Torcik owocowy bez pieczenia. 127

Torcik owocowy bez pieczenia. Składniki : 50 dkg truskawek 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 18% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 20 dkg małych kruchych ciasteczek lub biszkoptów Sposób wykonania : Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w 1/2 szklanki gorącego mleka. Odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć ,zmiksować(...)zostawiając kilka całych do dekoracji. Do pozostałego zimnego mleka dodać śmietanę,cukier,cukier waniliowy i zmiksowane truskawki. Połączyć z wystudzoną żelatyną. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami lub biszkopcikami i wylać do niej gęstniejącą masę. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu ( w lecie zmniejszyć ilość wody o 1/3,aby nam lepiej zastygła ). Przygotowane i osączone owoce

Przepisy i porady kulinarne
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 137

Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu  4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać(...)mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko zarumienić wcześniej w piekarniku

Przepisy i porady kulinarne
Faworki ( chrust ) na karnawał. 181

Faworki  ( chrust ) Składniki : 40 dkg mąki pszennej 7 łyżek gęstej śmietany 6 żółtek 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 70-80 dkg tłuszczu lub oleju do smażenia  ( np. Planta ) 10 dkg cukru pudru do posypania Sposób wykonania : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać przez sitko na stolnicę. W mące zrobić mały dołek,dodać(...)niego żółtka,śmietanę,sól oraz spirytus,połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dobrze wyrobić i dobrze wybić wałkiem.  Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko,starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub ostrym nożem w paski o szerokości około 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż

Przepisy i porady kulinarne
Babka karbowana z bananami. 140

Babka karbowana z bananami. Składniki : 12,5 dkg mąki żytniej 15 dkg mąki pszennej 8 dkg masła 4 jajka 75 g kwaśnej śmietany ( 12 % ) 3 dojrzałe banany 24 dkg ciemnego cukru ( trzcinowy ) otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórków kokosowych - dekoracja 15 dkg cukru pudru - lukier(...)cytryny - lukier   Sposób wykonania : Śmietanę zmiksować wraz z obranymi bananami, solą, otartą skórką z cytryny i połową cukru trzcinowego. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać resztę ciemnego cukru, cukier waniliowy, a następnie wbijać po 1 jajku. Dokładnie wszystko utrzeć. Następnie do utartej masy dodawać po łyżce masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać

Przepisy i porady kulinarne