mięsa mielonego z łopatki; - 1 op. passaty pomidorowej (400g); - 3 łyżki oleju; -2 łyżki mąki; - 2 jajka; - 2 łyżki bułki tartej; - 1 szklanka bulionu z włoszczyzny; - 1/2 szklanki śmietany 30%; - sól, pieprz czarny i biały, cukier; - po pół pęczka koperku i pietruszki; Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajka, przyprawić solą i czarnym pieprzem, dodać bułkę tartą, wymieszać i formować(...)wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę, dolać bulion i mieszać do uzyskania sosu. Dodać passatę pomidorową, pół łyżeczki cukru (cukier wydobywa głębie smaku z pomidorów). Gotować około 10 minut. Dodać śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki i doprawić do smaku. Wrzucić podsmażone, odłożone pulpety i gotować jeszcze 10-15 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plużyłam mrożonego) - 30 dag mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać(...)mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli nie dodaję, bo ser jest słony) i białym pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plminut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka; - 200 g śmietany 18% - łyżeczka chrzanu; - 10 dag sera żółtego; - sól, pieprz, majeranek Cebulkę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. W misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować
dom-agi.plmoże nie jest jej ulubionym, ale w tej wersji bardzo jej smakowało. Polecam, bo sernik z borówkami jest pyszny. Składniki: Kruche ciasto: - 200g miękkiego masła – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) – 4 łyżki cukru – cukier waniliowy – szczypta soli – szczypta proszku do pieczenia – 1 i 1/4 szkl. mąki + do podsypywania Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki(...)minut, na jasnozłoty kolor. Masa serowa: - 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie - 5 jajek - 220 g drobnego cukru do wypieków - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) - 200 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 600 g jagód lub borówki amerykańskiej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz jagód) umieścić w misie
dom-agi.plsię efektami. Składniki 200g smietany 36% 1 laska wanilii 150ml mleka 3,2% 4 żółtka 65g cukru 2 łyżki białego cukru 2 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Mleko i śmietanę wlać do rondelka. Dodać ziarenka z laski wanilii i pozostałą skórkę. Podgrzewać do momentu zagotowania co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko i śmietana się podgrzewają wymieszać w osobnej misce żółtka
W kuchni wieczoremwarto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem. 6 małosolnych płatów śledziowych 1 łyżka chrzanu 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego pieprz Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Śledzia skropić cytryną, dodać(...)jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem. W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy
Kuchcik gotujetego łosoś zapieczone w sosieśmietanowo koperkowym pod żółtym serem i mozzarellą. składniki: 250 g makaronu użyłam rurki Czaniecki 350 g świeżego łososia bez skóry 7 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 50 ml wody 2-3 łyzki posiekanego koperku sól,pieprz 1 łyżka maki 1 kulka mozzarelli starty ser żółty masło do posmarowania formy Makaron ugotować al'dente. Łososia pokroić w kostkę(...)opróczyć solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i koperkiem, do smaku dodać sól i pieprz. Ugotowany makaron, pokrojonego łososia i sos śmietanowy wymieszać w dużej misce. Dodać garść startego sera i ponownie wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i przełożyć wymieszane składniki. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C. Gdy ser się rozpuści
Monia miesza i gotujeNasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata 1,5 litra bulionu drobiowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 2-3 łyżki śmietany 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy(...)marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie. 3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów. 4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. 5. Podajemy z makaronem lub chlebem
Szefowa kuchniksiążki "Każdy może gotować" z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 2 małe pory 100 g pieczarek 1 szklanka bulionu warzywnego 1 marchewka 100 ml śmietany 18% natka pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Pora pokroić w półplasterki i zeszklić w raz z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy, następnie dodać(...)pokroić piersi w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Gdy pory będą miękkie dodać kurczaka, pieczarki i marchew. Dusić całość około 20 min. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę lub koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej z ryżem
Walijskie Pichceniedzieła. Składniki na 3 wafelki: 250 g pełnotłustego twarożku 3 wafelki 8 pralinek Ferrero Rocher 1 mały banan sok z cytryny 2 łyżki cukru 50 g czekolady + 50 ml śmietany kremówki Wykonanie: 2 pralinki przeciąć na pół i odłożyć na bok , resztę grubo posiekać banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. 6 plasterków odłożyć do dekoracji zagotować śmietanę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łatwy i zdrowy obiad, który umili Wam dzień pełen wyzwań i emocji. składniki: kawałek łososia 1/2 cytryny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnek 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki kaparów koperek makaron sól i pieprz do smaku wykonanie: Na wolnym ogniu rozgrzewacie na patelni oliwę z jednym ząbkiem czosnku, aż ten zarumieni się z każdej strony, po czym go wyjmujecie. Oczywiście(...)żeby się nie spalił. Cebulę obieracie i siekacie i podsmażacie do zeszklenia. Zdejmujecie skórę z łososia, kroicie w kawałki i wrzucacie na patelnię i smażycie, aż się zarumieni. Dodajecie śmietanę, sok z połówki cytryny, posiekany koperek i kapary. Mieszacie, przyprawiacie i gotowe. Jeżeli nie macie posiekanego i zamrożonego latem koperku, kupcie „świeży”. Makaron gotujecie w osolonej wodzie
GRUBY WAŁEKzielonej pietruszki, 3 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba 1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan) 1 liść laurowy 4 łyżki pokrojonego zielonego tymianku- -- może być mniej jak ktoś nie toleruje Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni(...)miękki.Gdy chleb zmięknie .Przed zmiksowaniem usunąć liść laurowy. Powstałą zupe umieścić w blenderze i zmiksować ,do uzyskania kremowej mieszanki. Tak zmiksowana zupe ,przelać do rondelka dodać śmietanę . Doprawić solą i pieprzem według smaku.......Smacznego
w mojej kuchniPyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów, 2 granaty, 500 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm. 2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę
Tradycyjna kuchnia Kasijedna z moich ulubionych zup :) Składniki: (ok. 8 porcji) -2,5 l bulionu mięsno-warzywnego -1 słoik (litrowy) ogórków kiszonych -3 łyżki śmietany 18% -100 g ryżu -1 łyżka masła -garść natki pietruszki lub kopru -sól, pieprz Wykonanie: Ogórki cienko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je chwilę na maśle (do 5 minut(...)się bulionu wrzucamy starte ogórki i wsypujemy ryż (można też gotować ryż oddzielnie). Gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie. Do zupy dodajemy szklankę wody z ogórków i zaprawiamy ją śmietaną. Trzymamy na ogniu do zagotowania i gotowe. Zupę podajemy na gorąco i posypujemy zieleniną (można ją dodać do zupy wcześniej, w trakcie gotowania). Smacznego
KasiekGotujeczosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być
BaRepas