przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra(...)zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą tylko do 3/4 wysokości
Jadło i czytadłomasa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe(...)blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy to zrobić dokładnie by nie było
Dzieje kuchennej Wiewiórypietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw(...)gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy na mniejsze cząstki. SOS: do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wywaru w którym gotowały się żołądki, dodajemy umyty, poszatkowany koperek, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Nie ma się co rozpisywać nad smakiem, bo chyba każdy wie czym jest sos koperkowy. Opcja łódeczek z jajka na twardo pływających w tym biało-zielonym
Wypisz Wymalujpoza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól, pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram(...)ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty utartych składników. Do sałatki dodaje ok. półtorej łyżki majonezu i łyżeczkę śmietany. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już nie solę, ponieważ por był wcześniej nasolony, dla smaku można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną(...)pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródkaszą. Polecam :) Składniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - koncentrat pomidorowy 70 g - śmietana 18% 2 łyżki - mąka 2 - 3 łyżeczki - bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz ) Dodatkowo - wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną(...)litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. W międzyczasie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką i odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogróddobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą ( wody raz więcej jak fasoli ) i moczę ok. 2 godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet(...)jest w pół miękka, dodaję do niej przesmażony boczek i kiełbasę i wszystkie przyprawy. Gotuję do miękkości. Na końcu dodaję ok. 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego i pół kubeczka śmietany wymieszanego z trzema łyżkami mąki. Gotuję jeszcze trzy mniuty i danie jest gotowe. Podaję z pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródrodzinnych. Przepis bardzo prosty, a śledzie bardzo smaczne. Polecam :) Składniki - 1 kg. płatów śledziowych matias - 6 cebul - 1 łyżka cukru - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu 10% - 3 łyżki śmietany - 2-3 łyżki majonezu Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Cebulę szatkuję w półplasterki przekładam do miseczki(...)zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródżałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka 2 szt. - ser żółty 15-20 dkg. - śmietana 200 ml - cebulka dymka z zieleniną - czosnek 2 ząbki - sól, czerwona, mielona papryka, majeranek Wykonanie Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut(...)układam pokrojone w plastry ziemniaki, posypuje je mieloną papryką i roztartym majerankiem,na ziemniaki rozkładam równo warstwę mielonego mięsa, na mięso układam różyczki brokułów. W miseczce roztrzepuję jajko ze śmietaną odrobinę solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut
Kuchnia z widokiem na ogródmamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę(...)pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno
Kuchnia z widokiem na ogródfiletów śledziowych solonych matias - 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości - 3 jajka na twardo - 1 jabłko - kilka plastrów ananasa z puszki - 2 ogórki konserwowe - pół puszki brzoskwiń - garść rodzynek - śmietana, majonez, sól, ocet, cukier - szklanka mleka Wykonanie Płaty śledziowe każdy z osobna skrapiam odrobiną octu i szczyptą cukru, przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. Wymoczone(...)płaty opłukuję z mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos: jabłko, plastry ananasa i ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę dodaję łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam
Kuchnia z widokiem na ogródboczku surowego bez skóry i kości - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka domowej wegety , lub ulubionej przyprawy do mięs - 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 % Wykonanie Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka z paluszków krabowych to miła odskocznia od popularnych sałatek, bardzo smaczna , łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy tylko cztery składniki nie licząc majonezu i śmietany. Doskonale sprawdza się na wszystkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Polecam :) Składniki - paczka mrożonych paluszków krabowych surimi 250 gram - 3 jajka ugotowane na twardo - 1 cebula - koperek - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie(...)Rozmrożone paluszki, jajka i cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję posiekany koperek, łyżkę majonezu i łyżkę śmietany,doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok.godzinkę. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródblaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta(...)wysmarowania blaszki Wykonanie Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto
Kuchnia z widokiem na ogródpołączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut(...)siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany. Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę do lodówki w celu.... jak zawsze.... przegryzienia się smaków :) Taka sałatka fajnie pasuje prawie do wszystkiego... do wędlin w karnawale, do mięs pieczonych
Kuchnia z widokiem na ogród