źdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią(...)Wlej wino, zagotuj i na większym ogniu gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się aż o 2/3. Dodaj bulion i trawę cytrynową. Zredukuj do połowy. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej. Przypraw solą i pieprzem (tylko uważaj z solą – bulion, którego używasz może być już solony
Moja Delicjasię standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu(...)ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się ich objętość). Przyprawić pieprzem, wymieszać i jak tylko pory zaczną nabierać złotego koloru, zmniejszyć ogień i chwilę podusić. Następnie dodać śmietanę. Zwiększyć ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Przełożyć do miski, dodać chrzan. Wymieszać. Pistacje posiekać lub zmiażdżyć lekko w moździerzu. Cytrynę sparzyć, wyszorować. Odciąć końce na płasko, a następnie obrać (cytrynę
Moja Delicjalekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany 30% skórka starta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel soku z limonki lub cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu(...)minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni (około minuty). Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć
Moja Delicjabrokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg(...)Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki. Następnie wlać śmietanę, zagotować. Dodać sok z limonki i skórkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać
Moja DelicjaPyszne maślane babeczki drożdżowe. Idealne do Wielkanocnego koszyczka. Jeszcze ciepłe rozpływają się w ustach i trudno się nim wtedy oprzeć :) Składniki: 200g kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 paczka drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 jajo 1 białko lub 1 żółtko lub całe jajo roztrzepane – do smarowania Przygotowanie(...)rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe
Moja Delicjacukru z żółtkami na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szklanki lemon curd. Wmieszaj delikatnie serek mascarpone (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Śmietankę ubij (uważaj, żeby śmietany nie przebić – czyli przestań ubijać, jak tylko śmietana zgęstnieje a mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone
Moja Delicjasuszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) 2 łyżki(...)czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj łyżeczkę masła i smaż jeszcze przez minutę. Do talerza wlej podgrzany krem (jeśli zdążył wystygnąć). Dodaj kilka pulpecików z łososia. Udekoruj kleksem śmietany i kilkoma listkami tymianku. źródło: Na podstawie przepisu Jakuba Kuronia. The post Pomidorowy krem z pulpetami z łososia appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjałodygi selera naciowego 1 por (biała część) 1/2 łyżeczki soli 4 kolby kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki masła 130 g śmietany 18% sól morska, świeżo mielony pieprz świeży tymianek od ozdoby Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka(...)około 3-4 minuty, często mieszając. Przyprawić delikatnie świeżo mieloną solą. Z ugotowanej zupy wyjąć skrzydełka oraz seler naciowy. Dodać przesmażoną kukurydzę, zostawiając trochę do dekoracji. Do kubka ze śmietaną wlać chochelkę gorącej zupy (aby ją zahartować i uniknąć zważenia). Dobrze wymieszać. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Zmiksować wszystko na gładki krem. Spróbować. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem oraz
Moja Delicjajest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła szczypta soli (np. domowej waniliowej) 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Składniki nadzienia: 750 g dyni obranej i oczyszczonej w kawałkach (np. mała dynia Hokkaido – ok. 1 kg przed obraniem i oczyszczeniem) 130 g cukru 2 jaja(...)minut, aż dynia będzie miękka. Ostudzoną zmiksować na gładkie puree. Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę wraz ze szczyptą soli. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz łyżkę śmietany. Zimnymi dłońmi przeciskać masło przez palce, jednocześnie łącząc z mąką i resztą składników (początkowo robimy coś na kształt kruszonki). Następnie szybko zagnieść, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować
Moja Delicjakakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu z wiaderka 300 g mascarpone 1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej 300 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 3 czubate łyżeczki żelatyny Składniki na galaretkę: 1 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1 łyżka cukru trzcinowego 1 truskawkowa galaretka na 500 ml CZAS PRZYGOTOWANIA(...)lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej. 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę
My Culinary Artmakaronu penne Czaniecki, 3 kiełbasy, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 brokuł, 2 garście rukoli, 50 g sera żółtego lub korycińskiego, 400 ml śmietanki 30 %, 100 ml śmietany 12%, 2 żółtka, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko podgotowałam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone(...)kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą
Aga w kuchniwylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36% 200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krówki pokroić(...)mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę i cukier. Stopniowo dodawać ser miksując na wolnych obrotach miksera. Wsypać mąkę, wymieszać. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Część masy serowej wlać do tortownicy, posypać równomiernie pokrojonymi krówkami, zalać resztą masy, posypać resztą cukierków. Delikatnie powciskać krówki tak by nie wystawały ponad masę serową. Wygładzić wierzch łyżką. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaNajczęstszy i najszybszy dodatek do drugiego dania - mizeria. Przez większość przyrządzana z dodatkiem śmietany i cebuli. Nasza ulubiona, przepis tutaj , jest przygotowana na bazie winegretu, słodko - kwaśna. Dziś proponuję mizerię w greckich klimatach, bo śmietanę zastąpił jogurt grecki, a czosnek cebulę. Lżej strawna, zdrowsza, po prostu pyszna. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek sałatkowy 1/2 ząbka czosnku 150 g jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu
Tanio szybko zdrowo