śmietanowie - 6000 przepisów (strona:133/400)

Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 149

prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki.  Sałatka z kalarepy Składniki (na 4 porcje): ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto malinowo-różane z waniliowym kremem 126

krem: 8 żółtek; 100 g cukru; 500 ml mleka pełnego (dałam 3,2%); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki żelatyny rozrobione w 0,25 szklanki gorącej wody); 500 ml śmietany 30% ( u mnie "Łaciata"); Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek cały czas mieszając. Całość zagotować ponownie(...)gorącej masy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać do przestudzonego jajecznego kremu i delikatnie wymieszać. Składniki na glazurę: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 2 łyżki wody; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka żelatyny (rozrobiona w 2 łyżeczkach wody); Wykonanie: Sok cytrynowy, wodę i cukier zagotować. Do gorącego soku dodać

In my kitchen
Kremówka budyniowo-śmietankowa 158

odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać (nie gotować!) i gorącą dodać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując, by nie powstały tzw. nitki z żelatyny lub grudki. Następnie dodawać stopniowo po 250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić

In my kitchen
Fantazyjna rolada owocowa 179

łyżeczki proszku do pieczenia; kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha; Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone; owoce (u mnie brzoskwinie z puszki); Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie

In my kitchen
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 194

łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/3 łyżeczki pieprzu WYKONANIE: SPÓD: Cieciorkę zmiel na masę w blenderze (mogą pozostać niezmielone drobinki). Płatki(...)warzywa i mieszając odparuj z nich lekko wodę przez około 3 minuty. Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę paprykę, łososia (wraz ze resztkami czosnku). Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Zalej tą mieszanką warzywa z łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód. Piecz tartę

Słodko-Słony Świat Ilony
Kunafa - ciasto wyśmienite 214

Składniki  Ciasto i masa serowa: 500 g ciasta knafeh - lub w polskich warunkach zmiksowanego chleba tostowego 220 g masła Ghee lub dobrego masła np. Osełka 200 ml gęstej śmietany 250 do 300 g sera ricotta  1 łyżka oleju Syrop: 200 g cukru lub szklanka miodu 0,5 szklanki wody 2 łyżki wody różanej (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki soku(...)knafeh (lub zmiksowany chleb tostowy) i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszać do czasu aż ciasto całkowicie wchłonie rozpuszczone masło. Ciasto podzielić na dwie części Masa serowa : ser ricotta wymieszać ze śmietaną na gęstą masę (uwaga: do masy serowej także można dodać rozdrobnione orzechy) Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do blachy, wygładzić, lekko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Om Ali (Umm Ali) - deser wg Hossama 217

wiórków kokosowych   1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich  1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru  4 szklanki mleka  1/2 szklanki śmietany tortowej albo piana ubita z białek jaj  masło do posmarowania blachy  Przygotowanie Rozgrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni Ciasto ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie(...)ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania.  Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru.  Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru.  Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Farsz pieczarkowy do krokietów i naleśników 136

Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników -  przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki stołowe ostrego sera żółtego natka pietruszki jeśli ktoś lubi sól i pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Pieczarki dość drobno pokroić. Cebulę pokroić w bardzo drobną  kostkę. Ser zetrzec na tarce(...)grubych oczkach Zeszklić cebulę na patelni, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda odparuje.. Następnie do gorącego farszu dodać śmietanę i  żółty ser i mieszać, aż ser się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z wątróbką, boczkiem i ogórkami kiszonymi | Danie à la Strogonow 165

niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski(...)boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy.  Co sądzicie o połączeniu wątróbki z boczkiem

Zofiana
Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto 103

szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól  pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane liście świeżej bazylii(...)maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego

KreatywnePiny
Ryż zapiekany z brzoskwiniami i cynamonem 132

obiadu. SKŁADNIKI: (na 2 małe porcje z kokilek)  1 szkl ugotowanego ryżu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 połówka brzoskwini z puszki 2 łyżki śmietany gęstej 18 % ubitej do smaku z cukrem 1. Ryż wymieszać z cynamonem i cukrem z wanilią.  Uwaga: jeśli używamy ryżu ugotowanego wcześniej należy go wrzucić na chwilę na gotującą(...)wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Na to wyłożyć ryż.  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. Wyjąć, wyłożyć na talerzyk, ozdobić kleksem śmietany

Kto ugości moich gości?
Kisiel pomarańczowy z owocami + film 129

sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki. Do miski wlewamy szklankę soku pomarańczowego(...)minut, po czym zdejmujemy z ognia. Pokrojone owoce wrzucamy do kisielu i wszystko razem łączymy ( kilka owoców zostawiamy do dekoracji ). Tak przygotowany kisiel wlewamy do salaterek, dekorujemy bitą śmietaną i owocami

Smakowite Dania
Tarta grzybowa 129

konkretne w smaku danie na ciepło... Składniki: 250 g mąki 125 g zimnego  masła 1 jajko szczypta soli  Nadzienie: 250 g ugotowanych grzybów 1 cebula 300 g śmietany 1 jajko szczypta soli, świeżo zmielony pieprz tymianek, gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło oraz sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Do śmietany dodajemy jajo oraz tymianek z gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie składniki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone grzyby na to wylewamy masę śmietanowo- jajeczną, całość posypujemy natką pietruszki wstawiany do piekarnika rozgrzanego

kgwjanczewo
Babeczki pomarańczowe 189

należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino ewentualnie barwnik spożywczy Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać

Trzeci talerz