Składniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki stołowe ostrego sera żółtego natka pietruszki jeśli ktoś lubi sól i pieprz do smaku oliwa lub olej do smażenia Pieczarki dość drobno pokroić. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzec na tarce(...)grubych oczkach Zeszklić cebulę na patelni, a następnie dorzucić pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda odparuje.. Następnie do gorącego farszu dodać śmietanę i żółty ser i mieszać, aż ser się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe . SKŁADNIKI 100-150 g wędzonego boczku 1/2 kg wątróbki 250 g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 1/2 litra bulionu 1-2 ogórki kiszone pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek granulowany sól (opcjonalnie) olej WYKONANIE Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Boczek kroimy w paski(...)boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy. Co sądzicie o połączeniu wątróbki z boczkiem
Zofianaszklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane liście świeżej bazylii(...)maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym 2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę. 4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty. 5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy. Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego
KreatywnePinyobiadu. SKŁADNIKI: (na 2 małe porcje z kokilek) 1 szkl ugotowanego ryżu 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1 połówka brzoskwini z puszki 2 łyżki śmietany gęstej 18 % ubitej do smaku z cukrem 1. Ryż wymieszać z cynamonem i cukrem z wanilią. Uwaga: jeśli używamy ryżu ugotowanego wcześniej należy go wrzucić na chwilę na gotującą(...)wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. Na to wyłożyć ryż. 3. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut. Wyjąć, wyłożyć na talerzyk, ozdobić kleksem śmietany
Kto ugości moich gości?sztucznych barwników. składniki na 3 porcje 1 litr soku pomarańczowego 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 łyżek cukru 4 truskawki 1 jabłko opcjonalnie bita śmietana do dekoracji przepis Umyte truskawki kroimy w plasterki, odsączone z soku połówki brzoskwiń w większą kostkę a jabłko razem ze skórką na mniejsze kawałeczki. Do miski wlewamy szklankę soku pomarańczowego(...)minut, po czym zdejmujemy z ognia. Pokrojone owoce wrzucamy do kisielu i wszystko razem łączymy ( kilka owoców zostawiamy do dekoracji ). Tak przygotowany kisiel wlewamy do salaterek, dekorujemy bitą śmietaną i owocami
Smakowite Daniakonkretne w smaku danie na ciepło... Składniki: 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 250 g ugotowanych grzybów 1 cebula 300 g śmietany 1 jajko szczypta soli, świeżo zmielony pieprz tymianek, gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Przesianą mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło oraz sól, siekamy dokładnie nożem. Wbijamy jajko szybko zagniatamy(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Do śmietany dodajemy jajo oraz tymianek z gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie składniki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone grzyby na to wylewamy masę śmietanowo- jajeczną, całość posypujemy natką pietruszki wstawiany do piekarnika rozgrzanego
kgwjanczewonależy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino ewentualnie barwnik spożywczy Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać
Trzeci talerzszklanki mąki 70 g masła 1 małe jajko 1 małe żółtko 70 ml śmietany szczypta soli Dodatkowo: białko do posmarowania marchewek pomarańczowy barwnik spożywczy ulubiona sałatka warzywna nać pietruszki lub kolendra Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie(...)gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski
Świat Domowej Kuchnimazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Krem i dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski(...)kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt prostokąta. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru
Czerwień i błękitnastępnie wyłożyć na kratkę górą do spodu. Pokroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu i najlepiej schłodzeniu w lodówce. Dzięki czemu unikniemy kruszenia się ciasta. Ściąć górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych(...)obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce. Masę podzielić na 3 części - 2 większe i jedną mniejszą i przełożyć ciasto. Górę i boki posmarować mniejszą część. Ciasto, które zostało nam ze skrojenia górki w biszkopcie, możemy wykorzystać do obłożenia tortu, po wcześniejszym pokruszeniu ciasta. Wstawić do lodówki
CookYourselfsosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a' Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej(...)pieprzem i smaż, aż stanie się chrupiący i złocisty. W tym czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia
CookYourselfmasła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.) - 150-200g cukru pudru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny - 150ml soku jabłkowego - 500ml śmietany kremówki * galaretka jabłkowa: - 500ml soku jabkłowego - 3 łyżeczki żelatyny Herbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem(...)połączenia się składników. Sok jabłkowy (150ml) wlać do garnka, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się żelatyny. Sok nie może się zagotować! Delikatnie przestudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzony sok i zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać do ubitego serka, za każdym razem mieszać łyżką lub szpatułką. Masę serowo-śmietanową
CookYourselfpieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić na 2 części i przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą śmietanowo-mascarponową. Udekorować połówkami orzechów włoskich
CookYourselfmuszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach - 1-2 łyżki śmietany - 0,5 dużej cebuli. - makaronowe muszle (ok.10 szt) - kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki(...)drobną kostkę. Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku. Następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i szpinak. Odparować. Doprawić do smaku. Wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Przestudzić. Muszle ugotować 3 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu. Beszamel: Masło rozpuścić w małym garnuszku. Dodać mąkę i zrobić jasnożółtą zasmażkę. Dodać mleko
CookYourself