śmietanowie - 6000 przepisów (strona:141/400)

Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami 176

całej porcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :) Ciasteczka: 250g margaryny 60dag mąki (+ szklanka do podsypania) 15 cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki cukru pudru 200g kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy(...)cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec do masy dodajemy kokos i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy

Smakowy Raj
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 154

dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki* (2 kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę(...)wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy

Smakowy Raj
Szpinakowy sos na gęsto 139

postacią :) Sos szpinakowy jest daniem dobrym samym w sobie, ale można go również konsumować z makaronem, ziemniakami, kaszą, czy pieczywem. Składniki: 400g szpinaku 1-2 ząbki czosnku 200 - 300ml śmietany słodkiej 30g masła Sól Pieprz ½ szklanki wody 1 łyżka mąki Szpinak gotujemy w wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy, lekko wyciskamy z niego wodę, po czym kroimy na drobniejsze kawałki(...)Jeśli macie szpinak mrożony, wystarczy wrzucić go na tłuszcz i poddusić nieco dłużej, a reszta jak poniżej :) Masło rozpuszczamy, dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Całość podlewamy śmietaną i gotujemy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy rozmieszana zawiesinę z wody i mąki, jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smakowy Raj
Makówka z bakaliami 178

trzeba zachować zdrowy rozsądek. A oto przepis na makówkę jaką się nauczyłam robić u mojej Teściowej :) Składniki: 1 duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem(...)makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce i podsuszyć w piekarniku. Mleko i śmietanę zagotowujemy razem w garnku, następnie wsypujemy mak i cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec kosztujemy i można dodać jeszcze cukru lub miodu, jeśli ktoś woli słodszą makówkę. Czerstwą chałkę kroimy w kromki około 1cm grubości. Migdały i orzechy siekamy dość

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 189

łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas(...)były 3 warstwy ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił. Najlepiej upiec Lazanię wcześniej, tzn. kilka godzin przed spożyciem, wówczas zyskuje bardziej jednolitą konsystencję, a przed

Smakowy Raj
Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :) 237

kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy na mniejsze części, po czym solimy, polewamy zimną zalewą

Smakowy Raj
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 138

uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)  Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem(...)cukru pudru ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę

Smakowy Raj
Francuskie nadziane marchewy 158

francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Krem: 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około(...)się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Gdy budyń będzie zimny, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy wystudzony budyń, po czym łączymy go z ubitą śmietaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masą nadziewamy rurki/ marchewki, przy pomocy szprycy lub woreczka. Na koniec, jeśli chcemy uzyskać efekt marchewki, wbijamy coś zielonego. U mnie były to liście mlecza

Smakowy Raj
Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami 158

biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :) Biszkopt: 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowo – śmietankowa: 400g serka homo waniliowego 400ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżka cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody) Dodatkowo: 1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców) 1 łyżeczka(...)samym spodzie z tortownicy. Następnie ściskamy go obręczą tortownicy lub specjalną obręczą do tortów. Przygotowany w ten sposób biszkopt nasączamy około 1/3 szklanki przegotowanej wody lub wódką. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niej ¾ ilości serka homo i mieszamy. Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnka z wrzątkiem i mieszamy do czasu

Smakowy Raj
Super prosta i szybka babka z kefirem 304

400ml kefiru 2 łyżki kakao 100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego) 2 szklanki mąki Dodatkowo: 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie) 1 łyżka mąki Polewa: 100g czekolady deserowej 80ml śmietany kremówki Wszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele(...)Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały. Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Ciasto słonecznikowe 296

masła 82% Dodatkowo: 1 ½ szklanki łuskanego słonecznika ( około 225g) Ok. 200g prostokątnych herbatników (około 20 sztuk) Ok. ½ szklanki przegotowanej zimnej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady np. deserowej 100ml śmietany kremówki Dekoracja: Kokos Kolorowe posypki do ciasta Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze(...)alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia po cieście. Rozprowadzoną

Smakowy Raj
Wafelki śmietankowe 217

śmietankowy smak dodałam olejku śmietankowego, ale bez niego krem nie był zły, więc jeśli wolicie bardziej mleczny posmak można zrobić krem bez olejku. Smak idealny dla tych, którzy lubią śmietanę, a nie lubią czekolady, kakao lub cierpią na chwilowy ich brak w kuchni :)   Składniki: 250g masła lub margaryny 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka lub słodkiej śmietany 250g mleka

Smakowy Raj
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda 189

jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Nadzienie szpinakowe: Około 1 kg świeżego szpinaku lub ½ kg mrożonego 1 duży ząbek czosnku 1 – 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka Sól i pieprz Dodatkowo: Około 300g sera gouda (potartego) 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Do wysokiego naczynia, wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko(...)rondla. Jeśli szpinak jest mrożony, wrzucamy go na patelnie lub do rondla, przykrywamy i dusimy przez chwilę pod przykryciem, by się rozmroził. Następnie do szpinaku dodajemy masło i śmietanę i lekko podgotowujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Na koniec dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dobrze doprawiamy solą i pieprzem (szpinak przyprawiamy dość mocno, gdyż w połączeniu z naleśnikiem

Smakowy Raj
Suflet czekoladowy 187

podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :) Składniki na 6 porcji: masło do posmarowania kokilek 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany) 4 jajka 2 białka jaj szczypta soli cukier puder do oprószenia Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kokilki posmarować masłem. Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i stopić(...)kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, a następnie żółtka. Wszystkie sześć białek ubić w dużej misce z odrobiną soli na delikatną pianę. Przełożyć 1/4 białek do czekolady i wymieszać, a następnie dodać resztę. Do kokilek przelać do pełna przygotowaną masę i oczyścić krawędzie.  Ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut lub do wyrośnięcia. Oprószyć cukrem

wyzwania kuchenne
Warzywny gulasz z kaszą jaglaną 459

czym wzmacniacie się w marcu? Składniki: 1/2 cukinii 1 cebula 1 marchewka garść mieszanki kolorowych papryk (ja użyłam mrożonej) sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka koncentratu 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju    Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, cukinię i marchewkę w półplasterki, a paprykę w paski i na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju,doprawić do smaku(...)dodać koncentrat. Dusić przez kilka minut aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Na koniec dodać śmietanę i podgrzać. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną

Pasja Smaku