smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut. Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron(...)Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C (termostat 6). W naczyniu żaroodpornym układać na przemian warstwy makaronu, plasterków cukinii, suszonych pomidorów (pokrojonych w plasterki). W osobnej misce wymieszać : jajko, śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać nasz makaron z warzywami. Całość przypudrować gałką muszkatułową. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika można udekorować
MODA NA BIOłyżce ostygnięty budyń. Krem dzielimy na dwie części. Dodatkowo: 1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h 200 g solonych krakersów 150 g herbatników 250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru czekolada do posypania Wykonanie: biszkopt 1/2 kremu 1/2 krakersów 1/2 karmelu pozostałe krakersy pozostały krem herbatniki pozostały karmel bita śmietana wiórki czekolady Ciasto
Made By Mom And Sonłasny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany nadzienie: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka Zimne masło siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru, a w drugiej części rozrabiam mąkę pszenną i ziemniaczaną. Kiedy mleko
W kuchni Karmel-itkiSkładniki 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć aż sos stanie się gęsty
O kuchni z uczuciemZupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje w szponach blendera. Wrzucić do bulionu, gotować(...)miękkości. Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha
pieprzny smaczekDokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko(...)cappuccino. Ilość mleka uzależniona jest od "suchości" twarogu, jednak nie powinien on docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników. Zwinięte naleśniki udekorować konfiturami i opcjonalnie kleksem śmietany ubitej bez dodatku cukru. Ja dodałam również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i melasę na osłodę :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennakostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze(...)płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180"C. SMACZNEGO
Luźna Kuchniawyciągnął zanim dotknął bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1 Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony
BaRepaskanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone w wiórki cebule wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekane w plastry pieczarki, solimy, pieprzymy i dorzucamy posiekane oregano i łyżeczkę(...)około 45 minut; nie mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. W ostatnim etapie dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia i odstawiamy do wystudzenia. Z powodzeniem możemy za pomocą blendera zmiksować i wykorzystać jako dip do krakersów na ten przykład. Właśnie sobie pomyślałem, że zamiast powszechnych pieczarek
BaRepasskórki z owoców cytrusowych możemy wykorzystać je w inny sposób np. przygotowując cytrusowe miseczki i podawać w nich desery lub drinki. SKŁADNIKI: 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 300 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 150 g serka mascarpone, 1 granat, ½ puszki mandarynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzątku. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia(...)Stężoną galaretkę kroję w kostkę. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. Mandarynki odsączam z zalewy. Granat obieram z błonek. 3. Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów nakładam naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schładzam w lodówce
Tradycyjna kuchnia Kasirazem zapraszam Was na omlet z dodatkiem szynki i chili. Składniki : * 2 jajka - najlepiej wiejskie * łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej * sól, pieprz, szczypta chilli * łyżka gęstej śmietany * łyżka masła bądź oliwy z oliwek * dodatki : szynka, żółty ser Przygotowanie : Jajka ubić z dodatkiem przypraw, mąki i śmietany. Rozgrzać tłuszcz, przesmażyć szynkę, wylać masę jajeczną. Opiekać omleta
Magiczne Życie Martyrozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko. Składniki: 10 szt pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżka masła ok 6 łyżek śmietany sol pieprz woda (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze części np polówki półtalarów. 2. Cebule obieramy z łupiny i kroimy ja w kostkę(...)patelni rozpuszczamy masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy 4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli. 5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachcienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana ( nie wędzona) kwaśna śmietana kilka gałązek świeżego tymianku Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę i kiełbasę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju , dodać do startych ziemniaków. Dodać kaszę manną i jajka , doprawić(...)stopni na 45-50 minut.Ja zawsze sprawdzam.Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumiana Podawać bezpośrednio po upieczeniu z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i wypieczonymi na chrupko skwarkami SMACZNEGO
Gosia gotujepietruszka 4 ogórki kiszone 1 puszka zielonego groszku 1/2 małej cebuli 6 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia.Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Ja używam(...)okrągłego sitka.Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i również przepuszczamy przez sitko.Ogórki i cebulę obieramy i drobniutko kroimy w drobną kosteczkę.Dodajemy groszek odsączony z zalewy, majonez, musztardę, śmietanę , sól i pieprz.Mieszamy, próbujemy na koniec dekorujemy i odstawiamy do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania się smaków.Smacznego
Gosia gotujepowidła śliwkowe z owoców z naszej działki. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła 6 żółtek 3 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: powidła śliwkowe cukier puder do posypania Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać miękkie masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki(...)Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części.Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć przy pomocy talerza koło i podzielić na trójkąty. Na kazdym trujkacie ułozyć wzdłuż powidła i zwunąć, formując kształt rogalika. Wstawić do piekarnika nastawionego
Gosia gotuje