śmietanowie - 6000 przepisów (strona:150/400)

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 163

być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone, 1-2 łyżki, - Pieprz Czarny do smaku, - Pieprz Cayenne, do smaku, - Pieprz kolorowy, do smaku, - Chilli, do smaku, - Oregano, do smaku, - Rozmaryn, do smaku, - Przyprawa(...)pachnie nieziemsko!!! Blendujemy podpieczone warzywa razem z marchewką z wywaru i bulionem ( tu kontrolujemy płynną ilość. Lepiej dać mniej i dolać w razie potrzeby ). Gotujemy. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną ( lekko przełamie bardzo słodki smak, który zawdzięczamy pieczonym pomidorom, cebuli, papryce i czosnkowi ) i serkiem mascarpone ( doda kremowości, aksamitności ). Dodajemy czosnek (połowę dużego lub 1 mały) przeciśnięty przez praskę. Gotowe

Wypisz Wymaluj
Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym 344

świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków koktajlowych kilka listków bazylii do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)document.write(" "); Trzy łyżki pesto mieszamy z dwoma łyżkami gęstej śmietany i odstawiamy. Pierś myjemy, osuszamy, wycinamy zbędne błony i chrząstki (jeśli są). Kroimy na paseczki – mogą być różnej długości, ważne tylko, aby nie były grubsze niż mniej więcej 1,5 cm. Posypujemy je solą oraz pieprzem. Każdy paseczek smarujemy z jednej strony odrobiną pesto. Zwijamy paseczki tworząc „ślimaczki

Poezja smaku
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 451

drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka(...)rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut.  Podawać

Fabryka pomysłów
borówkowe ciasto... 141

masło lub margaryna 1/2 kostki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, herbata zielona 1/2 szklanki, konfitura z borówki 250 ml, serek homogenizowany 180 ml, śmietana 30 % 1 szklanka, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę tortową(...)minut, do suchego patyczka dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe

W Mojej Kuchni Lubię
Żurek staropolski 116

żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy z gazu. Do osobnego naczynia odlewamy ok pół szklanki naszego żurku i łączymy z śmietaną, po czym wlewamy do zupy i mieszamy. (gdy wlejemy śmietanę bezpośrednio do żurku może nam się zważyć) Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do żurku. Przed podaniem gotujemy jajka na twardo

smacznieinatemat
Surówka z porem 197

średnia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad(...)pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl linkwithin_text

Świat Domowej Kuchni
Zupa z dyni 154

pestki dyni. Składniki: 0,5 kg marchwi 75 dag miąższu z dyni 2 udka z kurczaka pół litra bulionu warzywnego sól pieprz papryczka chilli posiekany koperek 2 łyżki gęstej śmietany Marchewkę kroimy na talarki i gotujemy w bulionie warzywnym. Dodajemy dynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski(...)mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Salonik smaków
Placuszki z cukinii 151

Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno wyczuwalnymi i widocznymi kawałkami cukinii. Ważne jest, aby dość mocno je doprawić pieprzem, ziołami i odrobiną soli. Możemy je podać z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub z wędzonym łososiem. W każdej wersji bedą pyszne :) Składniki na ok 15 placuszków: 1 spora cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka(...)nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem

Zawsze głodna!
Panna cotta z białą czekoladą i sosem z owoców leśnych 447

dużych kieliszków od wódki-wyszły fajne małe porcje, w sam raz na karnawałowe przyjęcie w gronie przyjaciół :)  Składniki na ok 6 porcji ( 6 kieliszków do wina): 300 ml śmietany kremówki 180 ml mleka 150 g białej czekolady 30 g cukru laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki gorącej wody 250-300 g owoców leśnych (użyłam mrożonych) 1 łyżka(...)cukru (opcjonalnie) Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę, mleko, cukier, połamaną czekoladę i ziarenka z rozciętej laski wanilii wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do kieliszków lub natłuszczonych foremek i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki

Zawsze głodna!
Babeczki Malinowe 183

cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone)   Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem(...)puder wymieszany z fixem. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ok. 100 g zmiksowanych wcześniej malin i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.   Następnie dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia. Za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki dekorujemy

Słodka Strona
Sos kurkowy z tymiankiem 150

się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać(...)cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zredukuje się do pożądanej gęstości. Jeśli trzeba, doprawić solą. Sos kurkowy na porze jest delikatniejszy od tego na cebuli

W SMAK
Jarmuż zasmażany 114

razy więcej potasu niż pomidory i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Składniki: jarmuż (ok.500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki śmietana 18% (400 g) sól pieprz Przygotowanie: Liście jarmużu umyć i posiekać, usuwając z nich najtwardszą część nerwu głównego. Gotowy wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut(...)będzie miękki, odlewamy i odstawiamy do przestudzenia. W garnku szklimy na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy łyżkę mąki i przesmażamy, aż lekko się zrumieni. Dodajemy porcjami śmietanę, dokładnie ją rozprowadzając. Zestawiamy z ognia, nieco studzimy i dodajemy ugotowany wcześniej jarmuż. Całość mieszamy, miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec zasmażamy kilka minut na średnim ogniu

W SMAK
Sos boczniakowy 159

jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać(...)trzeba) i dusić 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sól i grzybowy sos sojowy i dusić jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę i zredukować sos do pożądanej konsystencji

W SMAK
Sałatka z jarmużu ze śmietaną 234

jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielne danie. Składniki (dla 2-3 osób): 150 g jarmużu 2 słodkie jabłka 2 spore kiszone ogórki 1 łyżka kaparów 200 g śmietany kremówki 18 proc. 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka soku z cytryny 2 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz Sposób przygotowania: Z liści jarmużu wyciąć najtwardszą(...)minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odcedzić ponownie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić bez obierania. Dodać kapary i całość wymieszać. W kubku zmieszać śmietanę z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Doprawić do smaku solą i pieprzem (z solą nie przesadzajcie, bo słone są kapary). Tak przygotowaną mieszaniną zalać pokrojone warzywa

W SMAK
Domowa pizza 182

czarny pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Na małym ogniu gotować bez przykrycia ok. 15 minut, często mieszając. Sos śmietanowo-czosnkowy: 200 g  gęstej śmietany 18 proc. 100 g majonezu 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: Śmietanę dokładnie wymieszać z majonezem. Dodać drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszać i odstawić na ok. 20 minut, by czosnek

W SMAK