miałam, dałam w proszku) 1 łyżka curry ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli morskiej (jeśli zwykłej, to mniej) ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (ewentualnie czarnego) 1 puszka pokrojonych pomidorów ¾ filiżanki wody kleks śmietany lub majonezu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)minut na wolnym ogniu. Następnie wmieszaj kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne. Odczekaj pół minuty i wmieszaj pomidory, wodę i drugą łyżeczkę soli. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę lub majonez. Delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż kostki białego sera na patelnię, doprowadź do wrzenia. Wychodzą 2 porcje. Tego słucham... ( Talkie Walkie, Air ): Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Qlinarnie i Qlinarniesuszonych pomidorów, pokrojonych w paski (lub więcej, jeśli lubisz kwaśny smak) 1 kulka mozarelli, pokrojona w paski (ok. 125g) 100g-150 g twarogu, pokrojonego w większą kostkę 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz olej roślinny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 200°C. W dużej misce delikatnie wymieszaj kaszę, pomidory, mozarellę, twaróg, śmietanę i bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ostrożnie bo te suszone pomidory są dość słone i pikantne). Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania, przełóż masę i zapiekaj 15-20 minut
Qlinarnie i Qlinarniefareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj. A takie grzybobranie było 3 lata temu... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Qlinarnie i Qlinarniekosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.) Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje do klimatu wnętrza i zupełnie nie przeszkadza w delektowaniu się jedzeniem. A rachunek(...)Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka Rzeszów, ul. Okulickiego 9a Godziny otwarcia: 11.00 – 21.00. Łężnie z sosem pieczarkowym Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody Draniki ze śmietaną Zestaw surówek Matrioszka z rachunkiem Aneta Autorka bloga Cranberry – flavoured starch jelly This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made it simpler - thanks to this, I just needed between
Qlinarnie i Qlinarnielanguage:EN-US;} Składniki: 1 pęczek botwinki 1 cebula olej 2- 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki zwykłej lub roślinnej śmietany dużo posiekanej zieleniny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ponad powierzchnię warzyw), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Wrzuć czosnek i gotuj około 1 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj i posyp dużą ilością zieleniny. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! Poniżej kilka zdjęć z nowo otwartych Ogrodów Bernardyńskich w centrum miasta. Normal
Qlinarnie i QlinarnieWersja dla najbardziej leniwych – świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową . Szybka i zdrowsza alternatywa dla zwykłej śmietany. Po prostu ubij gęste mleko kokosowe z cukrem i polej nim świeże truskawki. Smakują rewelacyjnie! 2. Wersja dla średnio leniwych – jaglany pudding z truskawkami . Przygotujemy jak pannę cottę , ale bez wanilii i przed wylaniem masy jaglanej, wykładamy boki formy silikonowej pokrojonymi
Qlinarnie i Qlinarniearborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone(...)zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj więcej wody). Odstaw z gazu (ryż powinien mieć kremową konsystencję). Dodaj śmietanę, ser żółty, pieprz, rozmaryn i drobno pokrojoną mozzarellę. Od razu podawaj. Bardzo przyjemnie się słucha... - Scott Bradlee & Postmodern Jukebox . Karierę zaczęli dzięki mediom wirtualnym. Modyfikują znane utwory w stylu
Qlinarnie i Qlinarniedałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 250 g konfitury różanej lub marmolady Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 50 g masła 6 jaj 300 g cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 30 g skórki(...)pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło
VioletoweKucharzeniekażdej imprezie. Spróbujcie, a nie pożałujecie. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 50g słonecznika łuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję w niewielką kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam oliwę. Mięso smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą(...)pieprzem. 2. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę z kukurydzą, ananasem i słonecznikiem. 4. Majonez mieszam ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasidużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu(...)minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłosię tak pysznego efektu połączenia tych składników! Na dwie porcje: 2 kolby kukurydzy 100 g krewetek 100 g sera niebieskiego 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany Sól, pieprz Kukurydzę należy ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 20-30 minut. Na maśle smażymy rozgnieciony czosnek, ok. 2 minut, dodajemy krewetki, solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minut(...)czasie w osobnym garnuszku roztapiamy ser niebieski i dodajemy go do usmażonych krewetek. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany. PARYSKA DIETA
Jadło i czytadłopotrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i ciągłego ponaglania. 1 koszyczek kurek 1/3 kostki masła 1 cebula 3 -4 łyżki śmietany 3 łyżki mąki natka pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można(...)podlać wodą - ok 1/2 szklanki). Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem
Jadło i czytadłomnie zaskoczyła, że palce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu z dyni 3 jajka 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany 36% Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania. Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać(...)cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki. Można odgrzewać w mikrofali, gdyż
Jadło i czytadłowątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć(...)pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni
Jadło i czytadłoTopinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry i bazylii 4-5 łyżek oleju słonecznikowego garść nasion słonecznika(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko. Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu. Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno. Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika. Makaron ugotować a la dente w osolonej
Jadło i czytadło