śmietanowie - 6000 przepisów (strona:136/400)

Tarta z grzybami leśnymi 153

łyżeczki soli Farsz grzybowy 400g miesznych grzybów (u mnie borowik, kozaki, kurki) 2 łyżki masła 2 cebule 4 łyżki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 4 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 szczypty soli 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 szczypty pieprzu Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, posiekać nożem. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto(...)posolić, i dusić 10 minut. Wlać bulion, dodać przyprawy. Dusić jeszcze kilka minut aż płyn nieco odparuje. Jajka roztrzepać z odrobiną soli, gałki i pieprzem. Dodać posiekaną natkę i śmietanę, wymieszać. Grzyby przełożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 30 minut w 200°C (termoobieg 180°C Smacznego

Pełny talerz
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 178

piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez kilka godzin w lodówce (czas zależy od mleka, niektóre rozdzielają

Pełny talerz
Pikantna tarta serowo-cebulowa 143

przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka chili 2 łyzki smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 1 szklanka śmietany 18% 2 jaja szczypta soli pieprz kajeński pieprz czarny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo 50 g wymieszanych pestek dyni i słonecznika Chili przekroić wzdłuż usunąć pestki (najlepiej pod bieżącą(...)Smakowita Pajda", podsmażyć chilli (ok. 30 sekund). Dodać cebulę, lekko oprószyć solą (smalczyk jest doprawiony), zeszklić. Odstawić do ostudzenia. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą. W misce wymieszać śmietanę z jajkami i natka pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim Schłodzonym ciastem wylepić formę do tart (formy niczym nie smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut

Pełny talerz
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 178

wodą odstawić, aby napęczniała na ok. 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mikrofalówce lub na minimalnej mocy palnika. Nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, odstawić na bok. Jogurt krótko zmiksować z cukrem i jagodami. 2 łyżki masy dodać do przestudzonej żelatyny, dobrze wymieszać. Wszystko razem chwilę zmiksować. Na koniec dodać ubitą(...)śmietanę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia. Warstwa kokosowa 200 g gęstego jogurtu naturalnego śmietanka kokosowa z 1 puszki mleka kokosowego * 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki przegotowanej zimnej wody 1½ łyżki cukru pudru Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Odstawić,aby napęczniała na ok. 10 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej, mikrofalówce

Pełny talerz
Kotlety jajeczne 310

jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku 2-3 łyżki bułki tartej + tyle samo do panierowania sól i pieprz do smaku dodatkowo(...)minut), zalać zimną wodą. Przestudzić i obrać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości klarowanego masła. Odstawić do przestudzenia. Obrane jajka zetrzeć na tarce lub pokroić. Wymieszać z cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę

Pełny talerz
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 159

dania użyłem: 500 gram ziemniaków sałatkowych, 300 gram wędzonego łososia, 1 pęczka świeżego koperku, 1 pęczka świeżej natki pietruszki, 3 cebul dymek, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 200 ml śmietany 12%, 1 łyżki musztardy rosyjskiej, 1 łyżki musztardy kremskiej, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki suszonego cząbru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania, jak wspomniałem jest nadzwyczaj(...)oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem, aby kawałki ziemniaków były oblepione

Wyprawy kulinarne
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 163

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegańską "panna cottę" . Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada(...)może nawet sprawdzi się na Wielkanoc. Musicie wiedzieć, że kokosowa panna cotta ma trochę inny smak, a przede wszystkim inną konsystencję niż moja niebiańska panna cotta na bazie tłustej śmietany . Nie jest tak gładka i jedwabista, a na języku wyczuwalne są jakby kokosowe wiórki. Mi to nie przeszkadza, ale niektóry osoby mogą być zawiedzione. Ponieważ zrezygnowałam z jedzenia mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym 173

szczypta szafranu (ok. 20 g) 3 cebule szalotki sok wyciśnięty z połówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 3/4 szklanki śmietany 36% szczypta chili w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Gnocchi: Ziemniaki (lepsze będą „stare”, niż „młode(...)kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na silnie rozgrzanym

Poezja smaku
Spaghetti serowo-brokułowe 346

piersi z kurczaka i brokuła. Sos można podawać w wersji bardzo gęstej lub nieco rzadszej. Porcja na 4-5 osób. SKŁADNIKI 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 1 duża śmietana 18% (330 g) oliwa do smażenia 2 opakowania spaghetti 4 sery z brokułami Knorr fix sól, pieprz 1 opakowanie makaronu spaghetti (lub wedle uznania) 300 ml wody WYKONANIE Brokuł obrać(...)smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju). W garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa, dodać brokuły i mieszać aż zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęste, to można dolać jeszcze wody. Gotowy makaron warto przed podaniem polać

Passions hobbies life
Żurek 148

kiełbas; - 1 włoszczyzna; - 5 kulek ziela angielskiego; - 3 liście laurowe; - 3 l wody; - owsiany zakwas na żurek ; - ząbek czosnku w łupince; - czubata łyżeczka tartego chrzanu; - sól, pieprz; - 1/4 szklanki śmietany 30% - majeranek; Wykonanie: Białą kiełbasę zalać wodą, dodać ziele angielskie, czosnek oraz liście laurowe, zagotować. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić, dodać do wywaru i gotować około 1,5 godziny. Z zakwasu(...)wyłowić ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek, dokładnie wymieszać, dodać do wywaru, gotować około 15 minut, dodać chrzan. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dodał łyżkę majeranku, dodać śmietanę. Podawać najlepiej w miseczkach chlebowych z jajkiem. Posypać majerankiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Królik w sosie pomidorowym 184

laurowe 3 kulki ziela angielskiego łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wegeta domowa pieprz  czarny mielony  i sól do smaku kubek gęstej śmietany ( 180 ml) 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna(...)woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa) Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami.  Zostawiam Wam gazetkę , niebawem super oferty , polecam

Takie tam pichcenie
Solianka 216

szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać  1,5 l  wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin(...)plasterki cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Solianka powinna być i kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę  podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie

Stare Gary
Mini Kisz Loren / Mini Quiche Loren 103

wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass: 150 g wędzonego boczku  / 150 g smoked bacon 300 ml śmietany 12% / 300 ml cream 12 % 4 jajka / 4 eggs 2 żółtek / 2 egg yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie(...)kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Kładziemy usmażony boczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut

Projekty ze smakiem
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 170

piersi kurczaka 15 g pora 150 g sera żółtego sos: 100 g pora odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej(...)kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać na spodzie od pizzy. Następnie układać składniki farszu. farsz:  Pomidory i por pokroić w plastry. Kurczaka pokroić

KreatywnePiny
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 97

niecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno!  Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy 2 plastry pomarańczą po czym kroimy je na małe trójkąty. Jagody podlewamy whisky

KreatywnePiny