śmietanowie - 6000 przepisów (strona:127/400)

Panna cotta z rabarbarem 234

panna cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego(...)łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W rondelku podgrzewamy śmietanę, mleko, cukier puder i cukier wanilinowy aż będą gorące i rozpuści się cukier, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę z wodą. Mieszamy do czasu aż się cała rozpuści. Masę przelać do szklaneczek

W kuchni wieczorem
Tort piankowo truskawkowy 428

biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy masę cytrynową) z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone – mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie

mojewypiekiinietylko
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes 286

English Młode ziemniaki po węgiersku (4-5 porcji) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności(...)Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem, przełóż do naczynia do zapiekania i włóż do piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut

karmelowy
MUFFINKI „LEŚNY MECH” Z KREMEM ŚMIETANOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 223

jajko – 2 szt * cukier waniliowy – 1 łyżka * szpinak świeży – 2 garści * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * sól – 1 szczypta KREM: * śmietana 36% – 400 ml * mascarpone – 100 g * biała czekolada – 100 g * cukier puder – 1 łyżka * żelatyna – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Umyty szpinak miksujemy z olejem(...)masa ma sięgać 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce. KREM: Żelatynę rozrabiamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Śmietanę kremówkę ( zimną! ) ubijamy z mascarpone na puch, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę – dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia, a następnie przekładamy do woka cukierniczego

Ostra na Słodko
Muffiny z Rabarbarem i Budyniem 147

budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy 285 ml kwaśnej śmietany 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 8 łyżek gotowego ‚custard’ lub gęstego budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy(...)kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku. Posypujemy

Made By Mom And Son
122. Strączkowa przecieranka czyli: zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku. 301

pół pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia -dodatkowo: śmietana, oliwa z oliwek, Pikantna mieszanka ziaren (firmy Ziarenkowo ) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy(jeśli mamy świeży blanszujemy gorącą wodą). Soczewicę przepłukujemy, namaczamy i gotujemy na półtwardo wedle przepisu na opakowaniu(jeśli będziemy(...)zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy ok 1,5 łyżeczki).  Serwujemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ziarnami - polecamy tutaj produkt firmy Ziarenkowo. Smacznego kochani (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 148

mojej rodzinki jest łosoś. Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml  śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z łososia usunąć wszystkie ości, posypać solą i pieprzem(...)niej kawałki  ryby i smażyć na lekko rumiany kolor z dwóch stron. Łososia nie należy smażyć zbyt długo, aby nie był suchy.  W rondelku rozgrzać masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek. Rybę podawać wraz z sosem

O kuchni z uczuciem
Śledzie z serem ricotta z nutką pieprzową 122

czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy, dodaliśmy pieprzu, sporo pieprzu oraz 2 łyżki zimnego beszamelu(...)zmiksowaliśmy blenderem ręcznym na gładką i lekką masę. Pyszna, pyszna, pyszna !!! Genialna do spaghetti np. Ale co najważniejsze, fantastyczna do naszego polskiego śledzika. Bez śmietany. Bez majonezu. Bez wyrzeczeń! Ot i dowód na to, że nawet Włoch jak może...to pomoże! Posypałam szczypiorkiem! Delikatny , kremowy sledzik gotowy! Na wszelki wypadek ,nie łączyliśmy go z ..żadnym winem! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
szpinakowy makaron z kurczakiem... 195

szpinak świeży 2 pęczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, makaron nitki 25 dag, makaron kokardki 10 dag, mleko 3 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, ser żółty 20 dag pierś kurczaka pokroić w kostkę i na oleju gorącym podsmażyć razem z pokrojoną(...)gotować z 3 minuty i dosypać makaron nitki, gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 320

nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka masła 1 łyżka(...)budyniowego o smaku waniliowym cukier puder do oprószenia tarty Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch

Smakołyki Bereniki
sernik "Goplanka" na zimno z truskawką, czekoladą, galaretką... 174

mleczna Złoty Orzech Goplana 100 gram, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, herbatniki 40 dag, masło 15 dag, truskawki świeże 60 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, czekolada gorzka Goplana 5 dag, śmietana gęsta 1 łyżeczka czekoladę mleczną orzechową rozdrobnić w blenderze, najlepiej tabliczkę czekolady włożyć do zamrażalnika na 30 minut, wtedy dobrze się rozdrobni twaróg z wiaderka przełożyć do miski, dodać czekoladę(...)wciskając w tawróg, schować do lodówki do stężenia na 1 godzinę galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzic i tężejącą dać na sernik - czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, maczać w niej truskawki i poukładać na galaretce - schować do lodówki najlepiej na całą noc jeśli lubisz bardziej słodki sernik to razem z galaretką wsyp

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 136

carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera,  olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla Apetina pomidory i bazylia, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła. Przygotowanie: Mąkę wymieszać(...)usunąć papier i fasolę, przestudzić.  Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem, odstawić na 20 minut.  Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować, przyprawić pieprzem. Dodać czosnek niedźwiedzi i żółty ser, wymieszać. Szparagi, marchewkę i carpaccio wyłożyć na podpieczony spód, zalać masą jajeczną, piec

SzczyptaSmaQ
tiramisu 210

Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

zabawa smakiem
Chłodnik z ogórka i koperku z wędzonym pstrągiem 255

ziemniak pokr. w kostkę 1,5 łyżki mąki 400 ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 200 ml mleka 3 łyżki siekanego koperku 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche 2 wędzone pstrągi 1 cebulka dymka ze szczypiorem sól i pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaną cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju Do cebulki dodać kostki ziemniaka,zamieszać(...)wolnym ogniu przez ok. 15 min Zdjąc ognia i wystudzić Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę mozna przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszac

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 169

masła 1 jajko  szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku  Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Farsz: 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami(...)podpiekania spodu przygotować masę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno. 2. Dodać żółtko nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania