dodatkami. Polubią dorośli i dzieci. Składniki: galaretka zielona galaretka żółta galaretka czerwona kilka borówek kilka winogron pół startego jabłka pół brzoskwini pokrojonej w plasterki garść rodzynek ewentualnie bita śmietana Przygotowanie: Galaretki rozpuścić, każdą w 1,5 szklanki wrzątku. Rodzynki sparzyć, owoce umyć i osuszyć. Galaretki wlewać do pucharków warstwami, czekając z laniem następnej, aż poprzednia stężeje. Pomiędzy warstwy powkładać(...)rodzynki (odsączone) i owoce. Udekorować owocami i bitą śmietaną (jeśli chcemy i lubimy). Całość schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtszalotki – 2 łyżki oliwy – 2 łyżki masła – 1/3 szklanki bulionu – 1/2 szklanki białego wina – 1,5 łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać(...)kurki. Dusić kilka minut mieszając. Gdy bulion się lekko zredukuje – dodać wino i ocet. Dusić kilka minut na dużym ogniu, aż kurki zmiękną, a płyn się zredukuje. Dodać śmietanę i dusić jeszcze kilka minut mieszając. Dodać cukier i tymianek, zamieszać. Jeśli konieczne – dodać sól i pieprz. Jeśli z jakichś powodów sos nie chce się zredukować, można go zagęścić
Pociąg Do Kuchniwielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk, pieprzu i soli (do smaku) przygotowujemy sos. Całość dokładnie mieszamy. Ugotowane, ostudzone ziemniaki
Smaki Ewygram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy(...)gotującej się zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze ok 15-20 minut. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
Smaki Ewydodatkiem szynki, papryki i sera. A całość z zatopionymi kwiatami cukinii. Czy nie brzmi to smacznie? Składniki : * 3 jajka - najlepsze takie swojskie * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany * sól, pieprz * 4 kwiaty cukinii * łyżka masła * opcjonalnie : szynka, czerwona papryka, cebula, ser żółty Przygotowanie : Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać
Magiczne Życie Martycukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 szklanki leśnych jagód (lub borówek amerykańskich) Do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18 % * PRZYGOTOWANIE Zaczyn Z drożdży świeżych przygotuj zaczyn: rozpuść je w ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wymieszaj z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut(...)sztuk na każdą). Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C . Następnie wierzch bułeczek posmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Drożdżówki piecz przez około 20 minut , aż ich wierzch ładnie się zarumieni. (Jeśli nie posiadasz piekarnika z termoobiegiem, to piecz każdą blachę osobno). Po upieczeniu odstaw je na chwilę do przestudzenia
Food Squarewww.metal-gum.com/zadaszenia , ekspresowo i zgodnie z zamówieniem :) Są tak dobrzy, jak te lody jagodowe ;) Składniki: 2 szklanki jagód 3/4 szklanki cukru szczypta soli 250 ml mleka 375 ml śmietany 30% Jagody zagotować z cukrem i solą, dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Owoce rozgnieść widelcem, odłożyć do wystudzenia. Masę jagodową zmiksować z mlekiem, dodać zimną śmietanę i wymieszać
Domowa cukiernia Ewypotraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki przekrojone na "cztery" gotować z 30 minut, na koniec wsypać kucharka, pieprz mielony do rondla wsypać opłukane rodzynki Kresto(...)wlać z 1-1,5 litr rosołu, gotować z 3-5 minut na mniejszym ogniu, wlać przyprawę w płynie, sok z cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękwaskowy smak wspaniale orzeźwia. składniki: 2-2,5 l bulionu drobiowego 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć(...)będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Gdyby zupa była za mało kwaśna można jeszcze dodać 1-2 starte ogórki lub trochę wody z ogórków. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy i zabielić zupę. Do zupki dodałam też rozdrobnione na kwałeczki miesko drobiowe na którym ugotowałam bulion
Monia miesza i gotujeprzygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Składniki: Ciasto Kruche: 150 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 3 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka budyń śmietankowy (40g) 2,5 łyżki mąki pszennej 5 żółtek 5 łyżek cukru cukier waniliowy(...)Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe kawałki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby okazało się zbyt "suche" możemy dodać więcej śmietany). Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy
Słodka Stronaniepowtarzalny i na pewno zachwyci każdego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 torebka ryżu 1 pęczek włoszczyzny 1 kostka rosołu z kury Knorr 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy(...)koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę pomidorową podajemy z pulpecikami mięsno-ryżowymi i posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówznalazł. 4 porcje Składniki: 20 sztuk ciastek francuskich Brześć 2 porcje kawy espresso 100 g świeżej lub mrożonej borówki 200 g serka mascarpone 50 ml śmietany kremówki - ubitej na sztywną pianę 3 łyżki miodu faceliowego borówki do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasteczka nasącz kawą i ułóż na dnie szklanek po 3 - 4 sztuki, możesz(...)przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj z miodem na gładką masę i połącz z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną. Masę dokładnie wymieszaj u ułóż w równych porcjach do szklanek. Deser udekoruj świeżą borówką i ciasteczkiem :) Desery możesz jeść od razu albo przechowuj w lodówce Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 11,5 dag masła, ½ szklanki oleju, 25 dag cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, ½ szklanki gęstej śmietany, 30 dag maki, 6 dag kakao, 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy, 2 szklanki startej młodej cukinii, 6 dag gorzkiej czekolady. Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać olej i nadal ucierać(...)Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wanilię i sól do smaku. Wbić jajka i cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Następnie kakao i startą cukinię i posiekaną czekoladę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni około 50 minut
Tradycyjna KuchniaCiasto: 400 g mąki, 60 g cukru pudru, 2 szczypty soli, 200 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki), 40 g kwaśnej śmietany 22%, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, białko do posmarowania brzegów ciasta, cukier trzcinowy do posypania brzegów NADZIENIE: 1 kg moreli (wypestkowanych i przekrojonych na pół), 250 g cukru żelującego, 150 g orzechów nerkowca (posiekanych), 50 g orzechów(...)nerkowca do posypania (posiekanych), 10 g cynamonu Posiekać mąkę z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą, następnie do ciasta dodać śmietanę, żółtka i zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto należy zagniatać szybko, gdyż nie lubi długiego ogrzewania. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na krążek o średnicy
królestwo garówdachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata. Aż mi troszkę smutno(...)Składniki: (na 6-8 ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać
Pożeraczka, czyli raz adobrze