łyżki cukru ( lub według własnych smaków) 3 łyżki kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli 2 łyżki oleju 2 szklanka mleka Nadzienie 250 g twarogu 2-3 łyżki śmietany cukier do smaku olej do smażenia Ciasto Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą(...)ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Ser ugnieść wraz ze śmietaną i cukrem. Smarować każdy naleśnik serem i zawijać. czekoladowe naleśniki czekoladowe naleśniki z serem
O kuchni z uczuciemponoć zupę można i na gwoździu ugotować! Zupa z gnocchi i kurczaka Składniki: 1 ½ wywaru z kurczaka 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości 2 marchewki 250 ml śmietany sól i pieprz do smaku garść świeżej bazylii, tylko liście 1 łyżka posiekanego tymianku 100 g wędzonego boczku 300 g gnocchi Domowe gnocchi 300 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę(...)bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem. Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista
codojedzeniaprzepięknie wydanej książki „Alfabet ciast” Zofii Różyckiej. Ja dodałam tylko mniej cukru i zamiast białego użyłam trzcinowego. 180 g masła 240 g cukru trzcinowego 200 ml śmietany 18 % 280 g mąki pszennej 0/5 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 4 jajka 2 cytryny duża pomarańcza limonka grejpfrut lub inne cytrusy do dekoracji(...)limonki ścieramy skórkę. Masło miksujemy z cukrem (140 g) na puszystą masę. Dalej miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku, skórki z cytrusów oraz sok z jednej cytryny. Dodajemy śmietanę i mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Gdy masa będzie gładka przekładamy ją do formy o średnicy 24 cm. i pieczemy 40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). W garnuszku
Mienta blogDanie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka garść bazylii oliwa 1 kulka mozzarelli 330 g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem(...)solą i pieprzem. Na każdą z piersi nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę). Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco
Passions hobbies lifekruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego masła 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder do posypania(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię
Mała Cukierenkaziela angielskiego 1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki gałązka rozmarynu 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia opcjonalnie śmietana przygotowanie Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką, nadmiar strząsnąć. Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach(...)rozmaryn. Mięso powinno być prawie zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Garyłyżki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka SERNIK: twaróg zmielony 75 dag/wiaderko, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 12,5 dag, cukier 12,5 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki DODATKI: śliwki 16 większe, cukier puder(...)form i palcami przyklepać mocno do dna, podpiec w 180 C z 10 minut, grzanie góra/dół wszystkie składniki na sernik wsypać do miski w tym zimna śmietana 30%, mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach, masę wylac na podpieczone spody na masie sernikowej poukładać umyte, osuszone, wypestkowane śliwki skórką do dołu z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo! Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę) 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone (u mnie od Mlekomy) SZYSZKA: 3/4 puszki kajmaku orzechowego ryż preparowany (tyle, żeby osiągnąć(...)dość zwartą konsystencję) Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę herbatników. KREM: Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder i śmietan - fixy. Następnie połączyć mascarpone z orzechami, dodać do ubitej kremówki. SZYSZKA: Ryż preparowany wymieszać z kajmakiem. Konsystencja ma być gęsta, ale do rozsmarowania. Na warstwę herbatników wyłożyć 1/2 kremu, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nie dać całą
Cakes By Kejtwyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 1 - 2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Czekoladę połamać na małe kawałki. Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, zostawić na chwilę. Wymieszać dokładnie by czekolada całkowicie rozpuściła się. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy(...)Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Przy pomocy noża nakładać kleksy ze śmietany i formować fantazyjne wzorki. Smacznego! :-) var file = "http://1.bp.blogspot.com/-geepZ9AvR4k/VgSfpJJj9eI/AAAAAAAAB4Y/RbQDpvSC74Y/s1600/Sernik%2Bkawowy-maniapieczenia.com_001.jpg"; var title = "Sernik kawowy"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href; var url ='http://zszywka.pl/widget.html?type='+(type)+'&title='+(encodeURIComponent(title))+'&source_file_url='+(encodeURIComponent(file))+'&source_url='+(encodeURIComponent(current)); document.write(' '); __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniaCiasto jest bardzo orzeźwiające. Zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 20g drożdży, 1,5 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa kisielowa: 500 ml wody, 2 opakowania kisielu cytrynowego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę(...)margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję. W odlanej wodzie mieszam kisiele. Masę wlewam do gotującej się wody. Mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasimałego proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 20 dkg kokosu 20 dkg cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Sposób wykonania : C iasto : Cukier, cukier waniliowy utrzyj z żółtkami na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, przesiej przez sitko. Do utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj(...)jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo ! Ciasto kokosowe : Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos, śmietanę , sok z cytryny i przesianą mąkę. Lekko wymieszaj wszystko razem. Połowę ciasta wyłóż na spód foremki wyścielonej papierem do pieczenia ciast. Następnie nałóż łyżką ciasto kokosowe, wyrównaj
Przepisy i porady kulinarneśmietankowy z cukrem – 3 op * cynamon – 3 łyżki CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka – 6 szt * cukier puder – 1 szkl * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy
Ostra na Słodkoporcje: 2 miękkie gruszki 1 średni seler (mniej więcej 150 - 180 g) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 szklanki wywaru z jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry. Do garnka(...)wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz seler i gotujemy do miękkości. Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty. Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze
bistro mamaostatkiem sił wstawiam przepis na szybką zapiekankę. Składniki: 400 g makaronu dowolnego (ja miałam kokardki) 100 g sera gorgonzola 100 g sera gouda 100 g sera mozzarella 200 ml śmietany sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sery mozzarella i gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gorgonzolę pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z serem gouda oraz makaronem(...)Polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem i posypać serem mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać gorące. zapiekanka makaronowa trzy sery
O kuchni z uczuciemTakie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku. Składniki 2 l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 łyżki masła 500 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonego pieprzu 3 goździki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron, odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę, mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy śmietaną i bulionem z marchewką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy makaron, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchen