śmietanowie - 6000 przepisów (strona:110/400)

Sernik 162

spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać. I tak aż do wykorzystania wszystkich żółtek i cukru. Do utartej(...)masy dodawać po 1 łyżce zmielonego twarogu i ucierać na najniższych obrotach aż do wykorzystania całego twarogu. Wlać śmietanę ze skrobią i jeszcze chwilę delikatnie ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do białek i delikatnie wmieszać do masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli

w mojej kuchni
Sernik na jesienne dni 166

twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 18% 2 gruszki 1 łyżka masła  4 łyżki cukru szczypta cynamonu wykonanie: Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy do nich cynamon i stopione masło. Dokładnie łączymy składniki aż powstanie konsystencja mokrego pisaku(...)około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy i odstawiamy do lodówki.  Przed podaniem przygotowujemy ganach. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ją w misce razem ze śmietaną. Podgrzewamy w kąpieli wodnej aż do stopienia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Lekko przestygniętą masę wylewamy na sernik. Gruszki obieramy, kroimy na ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło

Przysmaki Karolki
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 113

ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 166

się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić.  Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. *jeżeli(...)serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml )  * ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością owoców Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać dżem, ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. Nasączenie: - 250 ml zaparzonej i wystudzonej herbaty earl grey

kawawszklance
Kremówka 997

kremem) .     Składniki na ciasto półkruche: blaszka kwadratowa o wym. 25 x 25cm - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1,5 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: - 1,4 l mleka 3,2% - 3 budynie waniliowe - 1 i ¼ szklanki cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 120g(...)Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, wkładamy do woreczków, i na noc – do lodówki. Na drugi dzień, obie porcje ciasta rozwałkowujemy na kwadraty

mojewypiekiinietylko
Duszony boczniak, karkówka i ziemniaczki 134

boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól  pieprz Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce. Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.  Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę(...)smażyć aż odparują płyny, następnie podlać wodą, ok 0,5 szkl , dodać przyprawy i przykryć.  Dusić ok 20 min. Na koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilę. Karkówkę usmażyć na złoty kolor, można na patelni grillowej.  Podać z ziemniaczkami z wody.  Do przybrania i posypania użyłam bazylii i gałązki hyzopu

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą 328

kurczakiem, jajkami i kukurydzą dało znakomity efekt końcowy.   SKŁADNIKI: 1/2 brokuła, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 3 jajka, 4 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka gotuję(...)miękkości w osolonej wodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem. 3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 149

warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz masło i olej do smażenia  posiekana natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć(...)cienkie paseczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy marchewkę, wlewamy wino, chwilę je odparowujemy i dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykrywką przez 15 minut. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowo i elegancko: creme brulee 168

pomarańczowy kolor. Czy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię. Dyniowy creme brulee Składniki: (na 7 porcji) 150 g musu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 50 ml syropu klonowego dodatkowo: 3 łyżki cukru trzcinowego Kremówkę i mleko zagotować z przyprawami(...)czasie żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, miskując na najniższych obrotach. Masę przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!). Zdjąć z palnika, dodać mus dyniowy i syrop klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 160

łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można kupić gotowe odkostnione lub samodzielnie usunąć kości i skórę. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę obrać(...)mniejsze kawałki. Główki maślaków dodatkowo obrać ze skóry. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Doprawić solą i pieprzem i co jakiś czas mieszać. Kiedy wyraźnie zmniejszą swoją objętość wymieszać ze śmietaną i dusić na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami

Bullio
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 140

liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka oregano 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około pół(...)kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku minutach dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Następnie zupę doprawiamy, dodajemy koperek, zabielamy śmietaną i zaraz po ponownym zagotowaniu wyłączamy

Kolorowy Przepisownik
pora na zupę fasolową 122

ziemniak kawałek korzenia selera  1 cebula 2 l wywaru z mięsem kurczaka szczypta otartego majeranku                     100 ml słodkiej śmietany domowe maggi sól, pieprz natka pietruszki lub koperku sposób przygotowania Na trzy godziny przed gotowaniem, szklankę fasoli wrzucamy  do  niewielkiego garnka, zalewamy dwiema szklankami wody  i pozwalamy(...)drobiowym bulionem. Zagotowujemy dodając obranego i pokrojonego na kawałki ziemniaka, oraz ugotowaną fasolę (wcześniej odlewamy z niej wodę). Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, majeranek, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez minutę a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną pietruszkę

Miód i pieprz
Śledzie w sosie musztardowym 125

Napiszemy wprost...Pycha! Składniki 500 g filetów śledziowych 2 cebule 150 ml śmietany 18 % 2 łyżki majonezu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka curry 1 jabłko sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie (ok. 3 godz) kilka razy zmieniając wodę. Obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy(...)godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
sernik z nutą dyniową 169

długo, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 90 min. składniki na polewę śmietanową: 200 ml śmietany, kwaśnej 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie: otarta skórka z pomarańczy wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Polewamy nią sernik i podpiekamy w piekarniku jeszcze przez ok. 10 min. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Kaśka w jeżynach 171

Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kwaśnej 2 jajka 1 szklanka cukru 1 mały proszek do pieczenia(15g) 1 banan ponadto  słoiczek soku z jeżynami Wykonanie: Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jogurt, śmietanę jajka oraz cukier składniki mieszamy ze sobą dokładnie odstawiamy na 30 - 40  minut. Po tym czasie dodajemy proszek

kgwjanczewo