śmietanowie - 6000 przepisów (strona:110/400)

Pancake’i z niespodzianką 355

mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + Nutella, do dekoracji: owoce, śmietana lub jogurt, cukier puder Przed zrobieniem ciasta naleśnikowego przygotowujemy nadzienie. Na papier do pieczenia nakładamy po łyżeczce Nutelli, całość wkładamy do zamrażarki. Suche składniki mieszamy razem w misce.   Dodajemy(...)niewielką ilością świeżego ciasta (czekolada nie może wystawać, bo będzie się przypalać na patelni). Pieczemy z obydwu stron na złoty kolor.   Naleśniki podajemy na ciepło z owocami, jogurtem, śmietaną lub cukrem pudrem.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 232

plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem(...)przestudzone podgrzybki oczyścić, zagotować z 5 minut, wylać na durszlak i opłukać zimną wodą, na maśle zeszklić cebulę z solą, dodać grzyby, pieprz, przyprawę w płynie,1/2 szklanki wody, śmietanę i dusić z 15 minut co jakiś czas mieszając, dodać koperek posiekany porcję babki podać z sosem - pyszny, smaczny, syty jesienny obiad..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 178

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne(...)mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie i łączymy razem z ciastem.  Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, a następnie w dłoniach je delikatnie spłaszczamy. Ciastka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut

Food Square
Tarta z kremem miętowym i malinami 213

mąki pszennej - 100 g masła  - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru - 3 łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie:  Ciasto zagnieść i wstawić(...)wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut. Gotowe ostudzić i wyjąć z formy.   Śmietanę ubić na puszysto, dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodać syrop miętowy i rozrobioną zgodnie z instrukcją na opakowaniu żelatynę. Wyłożyć masę na kruchy spód

W poszukiwaniu inspiracji
Muffinki ze śliwkami 153

podkręcają smak słodkich muffinek. Wypróbujcie poniższy przepis - nie zawiedziecie się!   Składniki  na 17 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 szklanki oleju 240 g śmietany 18% 60 g mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka sztuk śliwek węgierek Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek i sodę. Suche składniki połączyć(...)sobą. Następnie powoli wlać olej, mleko, dodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut

Ugotować
szybkowar-gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze świeżymi pomidorami... 174

mielonego 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 1 pęczek, ryż ugotowany 4 woreczki, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku pomidory umyć, pokroić na kawałki ze skórką i w dzbanku miksera(...)szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki przełożyć do miski, wywar wlać do rondla, wymieszać rózgą ze śmietaną, wodą, mąką i doprowadzić do zagotowania, doprawić przyprawą w płynie - gołąbki z szybkowara są delikatne, smaczne, nie rozwalają się................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą 186

mogło zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam. Składniki: 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram ) Sól Otarta skórka z cytryny Oliwa Sos 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18% 2 łyżki masła Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą(...)wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy masło. Przyprawiamy solą i gotujemy od czasu do czasu mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji. Pstrąga po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy świeżą rukolą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 221

sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem(...)jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

SzczyptaSmaQ
Kopiec Kreta 201

okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jogurtowy krem z musem truskawkowym 174

Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyzki Śmietana kremówka – 25 dag Jogurt naturalny – 35 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier –10 dag  Truskawki oczyścić z szypułek, dokładnie umyć i zmiksować z cukrem drobnym kryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały

Camilla w kuchni
Pudding w paski 209

mleko 4 szkl żółtka 4 szt mąka ziemniaczana 3 łyżki kakao 1 łyżka cukier 3/4 szkl bita śmietana  1,5 szkl mleka wlać do 1 garnka, dodać cukier kryształ, delikatnie zagotuj, a 1,5 szklanki wlać do drugiego garnka, pozostałą szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić ,  dosypać mąką ziemniaczaną,podzielić ją na pół i  do drugiej połówki(...)zagotują wlać masy, każda do osobnego garnka i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek na przemian i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną

Camilla w kuchni
Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles 229

kostkę 175 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki sól i pieprz szczypiorek i kolendra do podania Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż cebulę(...)rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne. Rozlej zupę do przygotowanych miseczek z kurkami, posyp szczypiorkiem i kolendrą i podawaj. Smacznego! Recipe in English

karmelowy
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 188

waniliową (można zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek. masa: 3 jajka 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami(...)śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut). Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Kto nie widział, niech szybko to nadrobi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada ziemniaczana na waflu 303

sosem pieczarkowym. Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową  i posiekaną natkę pietruszki

O kuchni z uczuciem
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 221

dyni ( obrana bez skórki i bez pestek) 2 czerwone cebule 100 g oscypka 200 ml bulionu ( ja przygotowałam bulion na wędzonce) odrobina  świeżego imbiru 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do skropienia prażone pestki dyni do przyozdobienia  Ciekawe  rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie:  Dynię tniemy na duże kostki(...)dodajemy bulion i  starty imbir, delikatnie doprawiając. Po ok 20 minutach wrzucamy starty oscypek wszystko mieszamy, aż powstanie ładny krem i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko blendujemy. Gotowy krem podajemy z prażonymi pestkami dyni lub małymi skwarkami boczku wędzonego.  Smacznego

Niezły Młynek