bardzo delikatny rodzaj produktu, to jednocześnie stosunkowo tani i szybki w przygotowaniu. Spróbujcie, a nie pożałujecie :) GULASZ Z SERC INDYCZYCH Składniki: - 700 gramów serc indyczych - 50 mililitrów śmietany kwaśnej 18% - 1 łyżka mąki - pół pęczka pietruszki - 3-4 liście laurowe - 4-5 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól Przygotowanie: Serca płuczemy, oczyszczamy z niepożądanych błon i tym podobnych, a następnie kroimy(...)liściem laurowy i zielem angielskim do miękkości. Jeżeli w trakcie gotowania pojawi się szum - zdejmujemy. Olewamy nieco wywaru do słoika, przestudzamy go nieco, dodajemy do niego mąkę oraz śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia. Zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy mieszankę do serc i mieszamy aż całość zgęstnieje i będzie jednolita. Stawiamy na palniku. Doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy
Życie zamknięte w smakuSkładniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony, papryka mielona, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, - olej do smażenia - śmietana, mąka ( opcjonalnie ) Wykonanie Płaty mięsa rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie plastry ( delikatnie aby ich nie porwać ), cebule kroje w grube wiórki, ogórki w ćwiartki. Na każdym płacie mięsa rozsmarowuję(...)stopni z termoobiegiem ok. półtorej godziny. Piekę w przykrytym naczyniu, podczas pieczenia dwa razy obracam rolady, w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Powstały sos można zagęścić w/g upodobać śmietaną, lub mąką. Swoje roladki podałam z ziemniakami purre i sałatka z buraczków z jabłkiem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródłososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną wody i gotujemy aż zmięknie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem(...)Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała. Do blendera lub rozdrabniacza przekładamy kawałki ugotowanego łososia, dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz i listki kolendry. Całość miksujemy na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, mieszamy z łososiem i wykładamy całość jako kolejną warstwę w foremkach. Odstawiamy do skrzepnięcia. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie
Kolorowy Przepisownikdomu zapas czekolady , znika jak mydlana bańka.Po CIASTECZKACH też szybko słuch zaginął. Ciasto: **************** 30 dag.mąki 20 dag.masła 10 dag.cukru 1 żółtko 2 łyżki śmietany szczypta soli 1 biała czekolada ******************************* Na stolnicę wsypać mąkę , cukier, szczyptę soli i żółtko , posiekać z masłem, dodając śmietanę . Zagnieść ciasto szybko i włożyć do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiidealnie pasuje do zdrowego pełnoziarnistego makaronu. Składniki: 40 dag makaronu pełnoziarnistego kalafior około 50 dag cebula 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% mielony kminek gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Makaron ugotować. Kalafior obrać i podzielić na różyczki, cebulę pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Gotować na średnim(...)ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora z cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku, a także sól i pieprz. Makaron polać sosem. Smacznego
talerz przyjemnościfiletów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki(...)wraz z selerem odcedziłem i przełożyłem do garnka. Przez chwilę podgrzewałem je, aby odparować resztę wody. Następnie dodałem 100 ml mleka 3,2%, 2 łyżki masła oraz 100 ml śmietany 18%. Całość przyprawiłem około łyżeczką gałki muszkatołowej, solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksowałem przy użyciu blendera na gładką masę, którą cały czas podgrzewałem do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Kaczkę
Wyprawy kulinarnepieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy(...)około 36 mocno nadzianych pasztecików o wielkości 5cm, na dwa, trzy kęsy. SKŁADNIKI CIASTA 500g mąki pszennej typ 500 lub 550 + mąka do wałkowania 200g masła 82%, zimnego 200g śmietany 18%, prosto z lodówki 2 jajka M 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek
Karo in the Kitchenmożecie zrobić go w niewiele większej formie, będzie wtedy niższy. Sernik gotowany na cieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu(...)pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki
Smakołyki BerenikiBonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe sól , pieprz do smaku pieprz zielony od Eco Blik 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki , majonez i śmietanę ze sobą
Sama słodycz i szczypta chilioczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto(...)piekarniku. Pięć gotowanych pierogów to ok. 340 kcal. Barszcz Jest źródłem antyoksydantów, żelaza, prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków zamiast uszek. Dla poprawy walorów smakowych dodaj goździki lub cynamon (lub zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi
Powiedz dietom niezupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory 1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce, pora pokroić.Wszystko razem zeszklić na oleju, dodać(...)garnka z porcją rosołową.Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kaszę manną, posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniepowinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku lub żelu Śmietanę, mascarpone i cukier przełożyć do naczynia. Ubić krótko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej
maniapieczeniabędzie miała konsystencji bardzo miękkiego, utartego masła. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć dokładnie masy. My deser podaliśmy z kawałkami ananasa
Kuchnia w szuwarachmarmoladą możemy sobie upiec w każdej chwili. Tylko, że wtedy święta stracą swój niecodzienny urok. Zachowajmy więc „coś wyjątkowego” tylko na święta. Składniki na ok. 47 sztuk: - 260g kwaśnej śmietany 18% (u mnie crème fraîche 30%) - 400g drobnego cukru do wypieków - 1 łyżeczka sody - skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika(...)marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy przyprawę
mojewypiekiinietylkowafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy na drobne kawałeczki wafelka. Następnie wsypujemy rodzynki w czekoladzie i wlewamy likier. W osobnej filiżance zaparzamy kawę, dolewamy mleko. Delikatnie ochłodzoną przelewamy(...)wysokiej szklanki. Banana kroimy w plasterki. Na wierzchu dekorujemy ubitą śmietaną. Taki deser podajemy schłodzony w lodówce
VioletoweKucharzenie