śmietanowie - 6000 przepisów (strona:114/400)

szybkowar-gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze świeżymi pomidorami... 122

mielonego 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 1 pęczek, ryż ugotowany 4 woreczki, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku pomidory umyć, pokroić na kawałki ze skórką i w dzbanku miksera(...)szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki przełożyć do miski, wywar wlać do rondla, wymieszać rózgą ze śmietaną, wodą, mąką i doprowadzić do zagotowania, doprawić przyprawą w płynie - gołąbki z szybkowara są delikatne, smaczne, nie rozwalają się................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg łososiowy pieczony, z sosem śmietanowo – maślanym z rukolą 135

mogło zaowocować tylko pysznym daniem i takie ono jest. Polecam. Składniki: 2 kawałki pstrąga łososiowego ( po około 250 gram ) Sól Otarta skórka z cytryny Oliwa Sos 100 - 150 ml śmietany słodkiej 18% 2 łyżki masła Sól Dodatkowo Świeża rukola Wykonanie: Z pstrąga usuwamy ości, opłukujemy i osuszamy. Ryby umieszczamy w naczyniu do zapiekania ( najlepiej na papierze do pieczenia ) skrapiamy oliwą(...)wyszorowaną skórkę z cytryny. Pozostawiamy na 15 minut do zamarynowania. Następnie zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. W międzyczasie do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy masło. Przyprawiamy solą i gotujemy od czasu do czasu mieszamy trzepaczką do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji. Pstrąga po upieczeniu polewamy sosem i posypujemy świeżą rukolą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 180

sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem(...)jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

SzczyptaSmaQ
Kopiec Kreta 146

okazji Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jogurtowy krem z musem truskawkowym 122

Truskawki – 50 dag Cukier – 3 łyzki Śmietana kremówka – 25 dag Jogurt naturalny – 35 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier –10 dag  Truskawki oczyścić z szypułek, dokładnie umyć i zmiksować z cukrem drobnym kryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały

Camilla w kuchni
Pudding w paski 165

mleko 4 szkl żółtka 4 szt mąka ziemniaczana 3 łyżki kakao 1 łyżka cukier 3/4 szkl bita śmietana  1,5 szkl mleka wlać do 1 garnka, dodać cukier kryształ, delikatnie zagotuj, a 1,5 szklanki wlać do drugiego garnka, pozostałą szklankę mleka wymieszaj z żółtkami, rozmącić ,  dosypać mąką ziemniaczaną,podzielić ją na pół i  do drugiej połówki(...)zagotują wlać masy, każda do osobnego garnka i energicznie mieszamy by nie porobiły się grudki. Po zgęstnieniu przelać do szklaneczek na przemian i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem udekorować śmietaną

Camilla w kuchni
Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles 172

kostkę 175 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki sól i pieprz szczypiorek i kolendra do podania Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż cebulę(...)rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie umieść ponownie garnek na małym ogniu, dodaj ser i śmietanę i podgrzewaj mieszając, aż ser się roztopi. Dopraw zupę do smaku jeżeli to konieczne. Rozlej zupę do przygotowanych miseczek z kurkami, posyp szczypiorkiem i kolendrą i podawaj. Smacznego! Recipe in English

karmelowy
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 139

waniliową (można zastąpić ją ewentualnie zamieniając cukier na cukier waniliowy) i wszystko razem przesmażyć mieszając co chwilę do odparowania wody i delikatnego przysmażenia gruszek. masa: 3 jajka 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego klik Wszystko razem zmiksować mikserem do rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami(...)śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut). Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Kto nie widział, niech szybko to nadrobi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rolada ziemniaczana na waflu 256

sosem pieczarkowym. Żeby zwinąć ładnie roladę ziemniaki muszą być gorące w przeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową  i posiekaną natkę pietruszki

O kuchni z uczuciem
Krem z pieczonej dyni z oscypkiem 153

dyni ( obrana bez skórki i bez pestek) 2 czerwone cebule 100 g oscypka 200 ml bulionu ( ja przygotowałam bulion na wędzonce) odrobina  świeżego imbiru 100 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do skropienia prażone pestki dyni do przyozdobienia  Ciekawe  rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie:  Dynię tniemy na duże kostki(...)dodajemy bulion i  starty imbir, delikatnie doprawiając. Po ok 20 minutach wrzucamy starty oscypek wszystko mieszamy, aż powstanie ładny krem i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko blendujemy. Gotowy krem podajemy z prażonymi pestkami dyni lub małymi skwarkami boczku wędzonego.  Smacznego

Niezły Młynek
Szarlotka ze śmietaną 140

wybieram się na grzyby. W zeszłym tygodniu byliśmy u znajomych na kolacji. Przygotowałam ciasto, które wzięłam w prezencie, szarlotkę z jabłkowym musem, na orzechowym spodzie, pod grubą czapą bitej śmietany. Uwielbiam jabłecznik , bo bardzo lubię jabłka. A jak już robię to ciasto z jabłkami to och nie żałuję. Moja szarlotka zawsze zawiera dużo jabłek. Do tej szarlotki przygotowałam jabłkowy(...)żelatynę do gorącego musu i wymieszaj. Ostudź mus, a jak zacznie się ścinać wyłóż go na spód ciasta. Wygładź powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 2 godziny. Ubij śmietanę z wanilią i cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto i posyp resztą wanilii. Pokrój ciasto w kostkę. Przechowuj w lodówce

codojedzenia
,,Tarta z kurkami” 98

być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło

Podróż w kulinaria
,,Tarta z białą czekoladą i malibu” 93

mleka o temperaturze pokojowej 175 g mąki pszennej 5 łyżeczek cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem malibu: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 25 ml malibu 100 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli wodnej Ponadto: 6 łyżek konfitury z czarnej porzeczki startej białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche(...)formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 30 minut, formę należy wyjąć z piekarnika, oraz wystudzić. Serek mascarpone umieścić w naczyniu, dodać malibu, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać białą czekoladę, cukier puder i zmiksować do połączenia tak by uzyskać puszystą masę. Na wystudzony kruchy spód należy wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać

Podróż w kulinaria
,,Gniazda makaronowe otulone pieczarkowymi pulpecikami” 102

farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę(...)dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem makaronowe gniazda. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni

Podróż w kulinaria
,,Kolorowe leczo z parówkami” 90

cienkiej kiełbaski po pół z każdego koloru papryki( żółta, czerwona, pomarańczowa i zielona) 4 pomidory 2 marchewki 3 duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę i parówki kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozostałe składniki również kroimy(...)starannie w drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy kostkę rosołową, podprawiamy śmietaną, koncentratem pomidorowym oraz doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria