porcje: 2 miękkie gruszki 1 średni seler (mniej więcej 150 - 180 g) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 szklanki wywaru z jarzyn 200 ml gęstej śmietany sól, świeżo mielony pieprz oraz szynka hiszpańskiej (Serrano) lub innej suszonej dojrzewającej pestki dyni Przygotowanie: Gruszki, myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Seler również myjemy, obieramy i kroimy na grubsze plastry. Do garnka(...)wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz seler i gotujemy do miękkości. Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, wywar z jarzyn, śmietanę i miksujemy razem na najwyższych obrotach przez ok. 1,5 minuty. Przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szynkę rwiemy na mniejsze
bistro mamaostatkiem sił wstawiam przepis na szybką zapiekankę. Składniki: 400 g makaronu dowolnego (ja miałam kokardki) 100 g sera gorgonzola 100 g sera gouda 100 g sera mozzarella 200 ml śmietany sól pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sery mozzarella i gouda zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gorgonzolę pokruszyć na mniejsze kawałki i wymieszać z serem gouda oraz makaronem(...)Polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem i posypać serem mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać gorące. zapiekanka makaronowa trzy sery
O kuchni z uczuciemTakie zupy bardzo lubimy. Aksamitne, delikatne o wyrazistym smaku. Składniki 2 l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 łyżki masła 500 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 łyżeczka mielonego pieprzu 3 goździki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego kminku 2 łyżki mąki 200 g ulubionego makaronu natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)gotujemy do miękkości. Osobno w osolonym wrzątku gotujemy makaron, odcedzamy. W garnku na maśle lekko rumienimy mąkę, dodajemy posiekaną cebulę, mielony kminek, goździki, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki zalewamy śmietaną i bulionem z marchewką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy makaron, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenSkładniki: 400 g makaronu (użyłam razowego linguine ) 1 brokuł 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki bazylii olej do smażenia sól, pieprz Wykon anie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dodajemy brokuł, dolewamy śmietanę dosypujemy
magiczna kuchnia Kasijest nie lada rarytasem. Zaś dodanie do czekoladowej masy, wiórków kokosowych, czyni ze smacznego deseru, elegancki wyrafinowany przysmak. składniki 150 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 30% 30 ml rumu 60 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 30 g kakao sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszoną czekoladę, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, dodając masło(...)słodka śmietanę ( oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Następnie do masy dodajemy cukier, kakao, połowę wiórków kokosowych, oraz rum, całość mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, pozwalając masie wystygnąć. Na duży talerz wysypujemy pozostałe kokosowe wiórki, łyżką nabieramy czekoladową masę i formujemy ją w dłoniach w kształt kuli, wielkości dużego włoskiego orzecha. Następnie kulę obtaczamy
Miód i pieprzpomidorowym. Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać(...)śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą
Monia miesza i gotujekilku lat, bo według mnie jest najbardziej nietoperzowe ;) Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny 50 g masła 80 g cukru (około 0,5 szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercykonkretny obiad. Proste składniki, pyszny efekt końcowy :) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 600 g ulubionej kiełbasy (u mnie krakowska) 3 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy cienkie w talarki(...)posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Całość wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekrem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki 1,5 l wywaru warzywnego 1 szalotka (lub 1 mała cebula) 100 ml śmietany 30% gałka muszkatołowa papryka ostra sól, pieprz oliwa z oliwek do podania boczek wędzony posiekana zielona pietruszka Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę(...)oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać śmietanę. Całość zmiksować za pomocą blendera i przyprawić do smaku: solą, pieprzem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i podać z lekko podsmażonym, wędzonym boczkiem. Przepis
Ugotowaćserem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku. Pieczarki kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule(...)czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki. Dusimy kilka minut, aż zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem. Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie delektujemy się pysznym smakiem
Kuchenna Kontrrewolucyaszczyptą soli,dodać cukier,następnie przesianą mąkę z pr do pieczenia,mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę i delikatnie wymieszać.Piec w 180st C ok 30 Masa śmietankowo-serowa: 1/2 litra śmietany 30 lub 36 % 300 g serka homogenizowanego naturalnego lub śmietankowego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: truskawki czekolada gorzka galaretka truskawkowa biszkopty podłużne Ubić bitą śmietanę
Niespełnione zdolności kulinarnelodówce.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.Upiec 2 placki ok 15-20 min w 160stC. Masa śmietankowa: 1 l śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru galaretka o smaku owoców leśnych 1/2 l malin 1/2 l jagód lub borówek 1/2 l czerwonych porzeczek Dodatek: 2 galaretki o smaku owoców leśnych(...)kakao do posypania Śmietanę ubić,dodając cukier oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody. Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki. Złożenie ciasta: Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa z borówkami- ciasto II- masa śmietankowa z porzeczkami- wierzch zalać tężejącymi galaretkami lub posypać
Niespełnione zdolności kulinarnegości i szybko znika ze stołu.Na letnie przyjęcie przy grillu doskonałe. Składniki: 2 długie ogórki sałatkowe 10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki) sól,pieprz świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii) Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić(...)ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem. Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe
Niespełnione zdolności kulinarnetłuszczu lub z minimalną ilością.Przewracamy delikatnie na drugą stronę gdy będą widoczne pęcherzyki powietrza i smażymy ok 1 min. Sos: 30 dag jagód 4 łyżki cukru 200ml śmietany 18% Jagody umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,wymieszać z cukrem i śmietaną.Chwilkę miksować na wolnych obrotach tak,by w sosie zostały cząstki owoców. Usmażone placuszki można ułożyć w piramidki
Niespełnione zdolności kulinarneskórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych z oliwy i drobno posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić(...)mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić nim - podnosząc brzegi na wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Twarożek wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, dodać fasolę, cukinię, kiełbasę, cebulę (można ją zeszklić na oleju, ale nie jest to konieczne), pomidory, sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek
Czerwień i błękit