podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy na to ciasto, można wzbogacić je dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić się swoimi radami. Klasyczne proporcja kruchego ciasta to 3:2:1, czyli przykładowo(...)proszku do pieczenia, sody) Czasem jednak sięgam po ten dodatek. W szczególności, gdy piekę serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy. PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
Nastoletnie Wypiekaniemascarpone Składniki: ciasto na naleśniki owsiane 1 szklanka mąki owsianej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, łyżka cukru waniliowego domowej roboty, nadzienie : 250 g mascarpone, 1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 200 g świeżych malin. Przygotowanie: Suche składniki wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste(...)Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto. Mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Gotowe naleśniki smarować masą z serka i nakładać na nie maliny. Zawijać w rulony (rolować od jednego do drugiego brzegu) lub składać w trójkąty (składać na pół
Pełna Lodówkaschabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże płaty kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy w rozmąconym(...)smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Sos: Pora dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki również kroimy w plasterki. Warzywa podsmażamy na osobnej patelni. Gdy zmiękną podlewamy bulionem, dodajemy śmietanę, przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy (ok. 2-3 minut). Podajemy z mięsem
VioletoweKucharzenieDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze(...)stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smakówSkładniki: herbatniki 2 paczki duże, gorzka żołądkowa z figą 100 ml, twaróg 1 kg/wiaderko, cukier puder 1/2 szklanki, żelatyna 5 łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier
W Mojej Kuchni LubięProsty i szybki w przygotowaniu chłodnik z botwinki ,danie kuchni kresowej ,idealnie sprawdza się w upalne dni. Składniki 1 l kefiru 250 ml śmietany 18% 2 duże ogórki gruntowe 2 jajka sok z 1/2 cytryny pęczek koperku pęczek botwiny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Botwinę płuczemy i siekamy (bez buraczków). Wrzucamy do wrzątku ,dodajemy(...)cytryny i gotujemy do jej miękkości. Ostudzamy. Kefir mieszamy ze śmietaną ,dodajemy pieprz ,sól i posiekany koperek. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kefiru razem z ostudzoną botwinką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenWyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż warzywa będą miękkie(...)niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Lekko przestudzić i zmiksować.Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną, dodać koperek. Można podawać z grzankami
Stare Garywędzonego łososia atlantyckiego 250 g serka śmietankowego 2 łyżki drobno posiekanego koperku lub szczypiorku 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 30 % lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) świeżo zmielony czarny pieprz, sól (do smaku) WYKONANIE: Serek utrzeć ze śmietaną, sokiem i skórką z cytryny, dodać posiekanego wędzonego łososia, koperek lub szczypiorek
Kuchnia BeatySkładniki: 30 dag maki kostka margaryny 10 dag cukru 2 żółtka szczypta soli Ponadto 2 galaretki ( kolory oraz smaki według uznania) owoce (dowolne) 250 ml. śmietany 30% Wykonanie: Wszystkie składniki łączmy ze sobą, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. i wyciskając krążki foremką do babeczek, wcześnie(...)wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w temp. 200 stopni ok 15-20 minut. Babeczki studzimy, wykładamy owoce następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Śmietaną ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch babeczek. Przepyszne babeczki przygotowała Agnieszka Smacznego
kgwjanczewoChocolate Recipe- The New Collec tion") 175g ciastek maślanych 50g miękkiego masła 250g białej czekolady 300g serka na sernik (tradycyjnie u nas Delfiko, można trochę odsączyć) 200g gęstej kwaśnej śmietany (18%) 225g truskawek (nasze!) Ciastka miksujemy do otrzymania grubych okruchów (nawalanie w blat zawiniętymi w ściereczkę też da radę). Mieszamy dokładnie z masłem i wykładamy dno okrągłej 20cm formy. Dociskamy(...)mamy to już tak dopracowane, że na naszej kuchence czekolada się nam nie przypala, a bez wody jest po prostu dużo szybciej. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksujemy serek i śmietanę do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy przechłodzoną, płynną czekoladę- zbyt ciepła może zważyć masę serową, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w niewielkie kawałki truskawki i delikatnie mieszamy
les mirabellesinnych również. Mam nadzieję, że Magda wybaczy mi drobne modyfikacje ;) Składniki: 4 żółtka, 1 łyżka esencji waniliowej klik , 3-4 łyżki cukru pudru, 400 ml mleka, 400 ml śmietany 36% , 300 g truskawek. Truskawki opłukać, odsączyć dobrze z wody i usunąć szypułki. Zmiksować, zblendować lub mocno rozgnieść widelcem. Wstawić do lodówki, żeby dobrze się schłodziły. Żółtka wraz z cukrem ubić(...)parze. Schłodzić, dodać esencję waniliową, mleko i rozdrobnione truskawki. Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Zamrażać przez kilka godzin, mieszając co jakiś czas. Jeśli mamy maszynę do lodów, wtedy postępujemy według instrukcji. Przygotowałam te lody w dużej formie. Następnym razem zamrożę je w pojedynczych foremkach do lodów, które są znacznie praktyczniejsze
Codzienna kuchnia niecodziennapodajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki: 150 g czekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej(...)czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodać ekstrakt waniliowy i powoli mleko zagęszczone. Połowę masy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną
Domowa Cookierenka AgiWitam i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na pyszny serniczek, który przygotujecie w 20 minut :) Składniki: 250 g serka mascarpone 400 g serka homogenizowanego 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 tabliczki czekolady 4 łyżeczki żelatyny herbatniki Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy herbatnikami. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wody. Kawę zalewamy(...)odrobiną wrzątku i studzimy. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z połową homogenizowanego, cukrem pudrem, ostudzoną kawą i żelatyną. Wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Rozpuszczamy pozostałą żelatynę. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej resztę serka homogenizowanego i żelatynę. Starannie mieszamy. Masę dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na warstwę kawową, wyrównujemy i wykładamy a nią pozostałą masę śmietanowo
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: 60 dag karkówki bez kości, 1/2 cebuli, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, 2 szklanki wody, 1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka mąki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w cienkie pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną. 2. Cebulę kroję(...)oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości. 3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam
Tradycyjna kuchnia Kasiszybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować(...)kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego
MarciochaKucharzy