śmietanowie - 6000 przepisów (strona:129/400)

tiramisu 198

Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno

zabawa smakiem
Chłodnik z ogórka i koperku z wędzonym pstrągiem 234

ziemniak pokr. w kostkę 1,5 łyżki mąki 400 ml bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 200 ml mleka 3 łyżki siekanego koperku 125 g gęstej kwaśnej śmietany lu crème fraîche 2 wędzone pstrągi 1 cebulka dymka ze szczypiorem sól i pieprz do smaku Wykonanie: Posiekaną cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju Do cebulki dodać kostki ziemniaka,zamieszać(...)wolnym ogniu przez ok. 15 min Zdjąc ognia i wystudzić Dodać do wystudzonej zupy sok cytrynowy,mleko,połowę koperku i wszystko zblendować na puree Wmieszać następnie ręcznie kwaśną śmietanę lub crème fraîche i odstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.Zupę mozna przygotować dzień wcześniej i schładzać przez noc. Przed podaniem pokroić w cienkie krążki szczypiorek i wmieszac

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 158

masła 1 jajko  szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku  Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Farsz: 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami(...)podpiekania spodu przygotować masę. Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić Masa: 1. Ubić białko na sztywno. 2. Dodać żółtko nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok. 4. Gotową masą

KreatywnePiny
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 130

pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1,5  łyżki śmietany garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak(...)przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy

KreatywnePiny
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 426

zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki(...)misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy ser w kawałku ) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej . Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz szpinakowy przełożyć

Moja Delicja
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 189

korzeń pietruszki  ćwiartka selera  por  3 ząbki czosnku  ½ łyżeczka Imbiru  1-2 łyżeczki soli , wg smaku  pieprz cytrynowy  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu  groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też(...)miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.  Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem.   Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy. Smacznego.  Życzę smacznego i zapraszam na Roladki z karkówki...mniammm

Takie tam pichcenie
z czekoladą wyborny rabarbarowiec drożdżowy... 132

gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem(...)piec około 50 minut, pod koniec można je przykryć folią do pieczenia, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia w kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady gorzkiej Goplana i wymieszać ze śmietaną gęstą polać rabarbar czekoladą i zostawić do zastygnięcia - rabarbar z czekoladą w cieście drożdżowym smakuje wybornie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos ogórkowo-czosnkowy. 357

smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce(...)minut, następnie ogórki odcisnąć i zlać z nich sok, obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Tarty z ricottą i szparagami 151

macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając o kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć(...)tarty. Szparagi zblanszować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Odcedzić, ostudzić i pokroić na preferowaną długość. Pomidora pokroić w kosteczkę, kukurydzę odcedzić. Ricottę wymieszać z jajkami, musztardą, śmietaną i przyprawami, doprawić solą i pieprzem. Masę wylać na ciasto francuskie, wyłożyć warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C do zrumienienia ciasta i ścięcia masy serowej. Podawać gorące

Czerwień i błękit
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY 171

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny najlepiej smakuje z ziemniakami i zeszkloną cebulką Składniki 1 kg buraków 4 łyżki śmietany włoszczyzna liści laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obrane buraki pokroić w plasterki, włożyć do garnka dodać umytą włoszczyznę zalać wodą i gotować około 30 minut wraz z przyprawami. Następnie zabielić śmietaną. Doprawić

RAROSSA
Muffinki migdałowe - John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona" 138

mielonych migdałów 250 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g kwaśnej śmietany 12% 90 ml oleju WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy(...)kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor.  Muffinki można dodatkowo udekorować polewą czekoladową i płatkami migdałów

Passions hobbies life
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 205

dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami 350

SKŁADNIKI: 6 liści sałaty kruchej, 6 liści sałaty masłowej, 1 pomarańcza, 1 pojedynczy filet z kurczaka, 2,5 łyżki  prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z pomarańczy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Liście sałaty płuczę(...)rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram ze skóry, filetuję usuwając błonki.  2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Panna cotta kawowa 158

mleka 50 ml wody Sposób:   Żelatynę w garnku zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zacząć podgrzewać, mieszając do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać kawę, cukier, śmietanę i mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą całość wlać do naczynka, po ostudzeniu wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Aby ułatwić wyłożenie deseru do góry dnem na talerzyk, należy zanurzyć(...)naczynko na sekundę w gorącej wodzie. Deser podawać z bitą śmietaną, musem owocowym, likierem bądź karmelem.   Przepis z którego czerpałam inspiracje jest TUTAJ Pochodzi z bloga  poszukiwaniasmaku.blogspot.com . Serdecznie polecam

Kuchenne aromaty
Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym 161

prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna 200 g śmietany 18% Sposób Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną oraz czosnek przepuszczony przez praskę.  Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość

Kuchenne aromaty