porcji 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g żółtego sera 300 g gulaszu angielskiego z puszki 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 4 duże marchewki 200 g śmietany 12% 250 g majonezu czarny pieprz przepis Majonez łączymy ze śmietaną doprawiamy pieprzem. Marchew gotujemy razem ze skórką do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Obraną cebulę
Smakowite Daniaprawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera i marchew myjemy oraz(...)cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podlewamy odrobiną wody. Rolady pieczemy w piekarniku w temp
e-PrzepisyKulinarnezbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;) Skladniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem(...)pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut. Źródło " 143 przysmaki siostry Anastazji
Anioły w kuchnisię bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta z dodatkiem wiórków kokosowych: Sernik królewski Styropian (ciasto) Czekoladowy styropian Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Mini Bounty w gorzkiej(...)czekoladzie (mini bounty zartbitter) Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną Ciasto kokosowo-truskawkowe A dzisiaj Wam polecam przepis na Ciasto kokosowe z pianką i owocami. Składniki na ciasto: 250 g wiórków kokosowych, 3 jajka 100 g masła, 5 łyżek śmietanki 30%, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu greckiego Szczypta soli Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki (ok. 2/3 szkl) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ewentualnie cukier waniliowy 40 g bardzo miękkiego masła 1 jajko 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie(...)Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem „na piasek”. 2. Mokre składniki (mleko, śmietanę i jajko) ubić osobno w miseczce, wlać do reszty i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać (ja z rozpędu wszystkie mokre składniki i skórkę
Kto ugości moich gości?pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie: Mięso pokroić w paski, dodać pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, szczyptę soli i łyżkę oleju. Odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie pokroić cebulę w drobną(...)będzie złota dodać paprykę oraz pieczarki. Podsmażyć, wrzucić do garnka z mięsem razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ogórkami. Do garnka dodać musztardę, koncentrat. Chwilę gotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plkrem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko kokosowe wkładamy do lodówki. Następnego dnia odlewamy przezroczyste mleko, tak żeby oddzielić je od białej miazgi. Mocno schłodzoną(...)śmietanę kremówkę (można włożyć ja na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i miazgę z mleka kokosowego i dalej ubijamy aż do połączenia składników. Na tym etapie krem już jest gotowy do użycia, ja dla pewności usztywniłam go jeszcze łyżeczką żelatyny. Jak to zrobić: łyżeczkę żelatyny namaczamy w odrobinie wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej
Ciastkozercyosób Czas przygotowania 35 minut + czas na marynowanie Składniki: 0,4-,05kg szczupaka w całości Sól himalajska Czarnuszka Suszony czosnek niedźwiedzi Liść laurowy Sok z połowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść suszonej włoszczyzny Przygotowanie: 1/ Szczupaka oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i pozbywamy się głowy. Nacinamy wzdłuż i na skórze (jak kiełbaskę na ognisko) i nacieramy całego(...)sokiem z cytryny a następnie solą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i liściem laurowym. Na koniec obkładamy rybę śmietaną. Odstawiamy najlepiej na noc. 2/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, rybę układamy na foli aluminiowej i pieczemy ok 15-20 minut aż wyglądać będzie jak na zdjęciach. 3/ Wyjmujemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaBabka z ricottą i rodzynkami składniki 250 g ricotty 100 g mąki + do obtoczenia rodzynek 50 g rodzynek 1 pomarańcza 3 jajka 100 g brązowego cukru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cynamonu masło do formy cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy w soku z pomarańczy. Jajka ubijamy z cukrem(...)Dodajemy do nich mąkę, wanilie, proszek do pieczenia oraz 2 szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy. Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut
Przysmaki Karolkitradycyjne majonezowe sosy. Spróbujcie sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150 ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną
Codzienna kuchnia niecodziennastół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe(...)dodajemy kostki rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (nie zagotowujemy) i wyłączamy gaz Można posypać z wierzchu listkami kolendry Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comFajny pomysł dla gości, jak i na co dzień. Jednak najlepsza będzie latem, kiedy mamy świeże, pyszne i pachnące warzywa. Składniki: 0,5 kg twarogu tłustego 50 ml śmietany 18% 100 g zielonego ogórka 5-7 rzodkiewek 50 g żółtego sera 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich sól, pieprz do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody 200 g szynki(...)konserwowej w plasterkach Przygotowanie: Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać. Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę
Ala piecze i gotujebatatów i szpinaku. Zapiekanka z selera i szpinaku Składniki: około 1,5 kg selera (lub 1 kg selera i 0,5 kg batatów) 200 g świeżego szpinaku 500 ml śmietany 30-36% 4-5 jajek 3 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku sól, pieprz, słodka papryka olej Szpinak opłukać i odcedzić na sicie. Na patelni lekko rozgrzać 1-2 łyżki oleju(...)opłukać, osuszyć i zetrzeć na MANDOLINIE! Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć część startego selera (i startych batatów) na to ułożyć odciśnięty szpinak. Na to pozostały starty seler (i bataty). Śmietanę dobrze zmieszać z jajkami i przyprawami. Wylać -równomiernie- na wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Sprawdzić czy zapiekanka jest
UgotujmyTo.pldowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kwaśnej śmietany 8 łyżek oleju 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z 2 cytryn do dekoracji : polewa mleczna Helio skórka cytrynowa Helio Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej(...)misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego
Monia miesza i gotujeZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka(...)czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 45 minut. Pomidory pelati drobno kroimy i wraz z sokiem dajemy na patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Dodajemy część posiekanej kolendry. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy
Smakowity Blog Kulinarny