arborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 300 g dyni (mrożonej, świeżej lub marynowanej) 1 garść pestek dyni 100 ml śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone(...)zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki (jeśli trzeba, dodaj więcej wody). Odstaw z gazu (ryż powinien mieć kremową konsystencję). Dodaj śmietanę, ser żółty, pieprz, rozmaryn i drobno pokrojoną mozzarellę. Od razu podawaj. Bardzo przyjemnie się słucha... - Scott Bradlee & Postmodern Jukebox . Karierę zaczęli dzięki mediom wirtualnym. Modyfikują znane utwory w stylu
Qlinarnie i Qlinarniedałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 250 g konfitury różanej lub marmolady Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 50 g masła 6 jaj 300 g cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 30 g skórki(...)pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło
VioletoweKucharzeniekażdej imprezie. Spróbujcie, a nie pożałujecie. SKŁADNIKI: 2 filety z piersi kurczaka, 1/2 puszki ananasa, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 50g słonecznika łuskanego, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję i kroję w niewielką kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam oliwę. Mięso smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą(...)pieprzem. 2. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananas kroję w kostkę. Słonecznik prażę na suchej patelni. 3. Kurczaka łączę z kukurydzą, ananasem i słonecznikiem. 4. Majonez mieszam ze śmietaną, solą oraz pieprzem. Dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasidużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu(...)minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
Jadło i czytadłosię tak pysznego efektu połączenia tych składników! Na dwie porcje: 2 kolby kukurydzy 100 g krewetek 100 g sera niebieskiego 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany Sól, pieprz Kukurydzę należy ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 20-30 minut. Na maśle smażymy rozgnieciony czosnek, ok. 2 minut, dodajemy krewetki, solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minut(...)czasie w osobnym garnuszku roztapiamy ser niebieski i dodajemy go do usmażonych krewetek. Na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany. PARYSKA DIETA
Jadło i czytadłopotrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i ciągłego ponaglania. 1 koszyczek kurek 1/3 kostki masła 1 cebula 3 -4 łyżki śmietany 3 łyżki mąki natka pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można(...)podlać wodą - ok 1/2 szklanki). Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem
Jadło i czytadłomnie zaskoczyła, że palce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu z dyni 3 jajka 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki śmietany 36% Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania. Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem. Białka jajek ubić na sztywno, dodać(...)cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach. Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki. Można odgrzewać w mikrofali, gdyż
Jadło i czytadłowątróbek drobiowych (chyba najtańszy mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć(...)pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni
Jadło i czytadłoTopinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry i bazylii 4-5 łyżek oleju słonecznikowego garść nasion słonecznika(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzić i zmiksować na gładko. Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu. Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno. Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika. Makaron ugotować a la dente w osolonej
Jadło i czytadłososu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam 2 łyżki masła 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki sól, pieprz Masło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną cebulę do miękkości, następnie dodać krewetki, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty(...)dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe. Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłoborówek (świeże lub mrożone) 2-3 łyżeczki cukru galaretka przeźroczysta: 2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru kwiaty: 1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko) 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny barwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone. Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków(...)pojemniczków, (bardzo efektownie galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Kwiaty : żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody, wystudzić dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika. Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie
Jadło i czytadłołyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody 1/2 opakowanie przyprawy do piernika Krem 1 opakowanie serka śmietankowego Almette 2 łyżki miodu 1 opakowanie śmietan fix kolorowe draże do ozdobienia Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do przestygnięcia. Białka należy ubić na sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać(...)rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C. Do serka dodać miód i dokładnie rozmieszać, następnie dodać śmietan fix. Gotową masą za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać wystudzone mufinki. Na samym końcu przyozdobić kolorowymi drażetkami
Jadło i czytadłoprzygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie. 1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra(...)zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą tylko do 3/4 wysokości
Jadło i czytadłomasa kokosowa: 10 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki cukru 15 łyżek wody 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek ulubionego dżemu (u nas truskawkowy) krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki (36%) 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do nasączenia: po ok 200 ml wody i soku pomarańczowego (wymieszane) do dekoracji: wióry kokosowe dropsy czekoladowe(...)blaty. Przygotowujemy masę kokosową. Do rondelka wkładamy wiórki, cukier, wodę i sok z cytryny. Pyrkoczemy na małym ogniu by wiórki zmiękły i masa zgęstniała. Studzimy. Przygotowujemy krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy (ważne by jej nie przebić, bo wytrąci się masło!!!). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Musimy to zrobić dokładnie by nie było
Dzieje kuchennej Wiewiórypietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, SOS: - 1-2 pęczki koperku, - śmietana 18%, kubek - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania żołądków, pół szklanki. WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw(...)gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy na mniejsze cząstki. SOS: do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wywaru w którym gotowały się żołądki, dodajemy umyty, poszatkowany koperek, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Nie ma się co rozpisywać nad smakiem, bo chyba każdy wie czym jest sos koperkowy. Opcja łódeczek z jajka na twardo pływających w tym biało-zielonym
Wypisz Wymaluj