pszennej, 120g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 jajek, 200g masła lub margaryny, pomarańcza, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 12%, łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Helio). Wykonanie Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając na małych obrotach(...)dodawać kolejno jajka. Dodać suche produkty, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz świeżo startą skórkę. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto przelać do formy na babkę (metalową natłuścić i wysypać bułką tartą). Piec około 50-60 minut w temp. 180st. Ostudzić, polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Inspiracja: Wypieki z pasją
Z miłości do słodkościtestowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania, konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną(...)Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki smaruję konfiturą, przykrywam
Tradycyjna kuchnia KasiKLIK Składniki : (blaszka 39,5 x 23,5 ) CIASTO : 1 szkl, mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 1 szkl cukru 1/2 szkl. oleju 1 szkl. kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu waniliowego 2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej(...)szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę dodać do masy i zmiksować do połączenia składników. Wylać
Garnkowe fanaberieciemnej czekolady o min 70 % zawartości kakao 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki łyżka dobrego, gorzkiego kakao laska wanilii lub cukier waniliowy W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko ugotowane na twardo Opcjonalnie: śmietana Gotujemy wywar. I tu każdy może zrobić taki, jaki lubi. Ten do naszej szczawiowej robiony był na żeberkach. Szczaw dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki usuwając twardsze ogonki(...)czasu aż ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo. U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra. Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Żółtka oddzielamy od białek. Mieszamy wszystkie sypkie produkty: mąkę z sodą, cynamonem, kakao i przyprawą do piernika. Maso ucieramy z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy(...)wysypaną mąką. Pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy wzdłuż i smarujemy powidłami. Ja użyłam moich powideł śliwkowych z cynamonem . Śmietanę podgrzewamy dorzucając do niej czekoladę ciągle mieszając. Jak czekolada się rozpuści a składniki połączą wyłączamy i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Tak przygotowaną polewą oblewamy piernik. Gdy polewa zastygnie - kroimy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ugotowane jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę, 1 malutka cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona szczypiorek sól i pieprz do smaku Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18 lub 12% 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Sos: w szklance wymieszać śmietanę, majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli i pieprzu. Odstawić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!całych jaj 4 bardzo dojrzałe banany Soku z 1 dużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki(...)wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku. Całość pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :) Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :) Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego 250 g kurek 1 mała śmietana 18% szczypta ostrej papryki sól pieprz 2 ząbki czosnku ulubiony makaron ;) ser do posypania - u mnie pecorino Wodę na makaron mocno solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy(...)około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek (uważając, żeby się nie przypalił, bo wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły. Składniki: 700 g ziemniaków 2 główki czosnku 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko mięknąć. Odcedzamy i zalewamy bulionem po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki zaczną się rozpadać - dodajemy upieczony czosnek, dodajemy śmietanę, masło i podsmażone szalotki (jeśli na patelni zostało jeszcze trochę oliwy, to też zlewamy ją do garnka) i miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Podajemy z podsmażonymi paskami boczku. Bardzo dobrze komponuje
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ostrej papryki (opcjonalnie) sól, pieprz Składniki sosu: 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Do szerokiego rondla wlać(...)konsystencja jest zbyt gęsta i utrudnia mieszanie, należy dodać odrobinę więcej wody. Wlać mieszaninę do rondla i dobrze wymieszać. Gotować sos na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Dodać śmietanę (pominęłam), wymieszać. Podawać jako odrębne danie (wówczas pomijamy mąkę) lub jako sos z makaronem, ryżem lub kaszą (polecam z kaszą jaglaną). źródło: Twoje&Moje The post Klopsiki z indyka
Moja Delicjaźdźbło trawy cytrynowej drobno posiekanej 1 łyżka masła 2 duże szalotki, obrane i drobniutko posiekane 200ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500ml bulionu drobiowego lub rybnego 200ml śmietany kremówki sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sosu: W szerokim rondlu podgrzej masło. Dodaj szalotki i smaż na małym ogniu przez 5-10 minut, aż szalotki zmiękną ale się nie zarumienią(...)Wlej wino, zagotuj i na większym ogniu gotuj tak długo, aż płyn zredukuje się aż o 2/3. Dodaj bulion i trawę cytrynową. Zredukuj do połowy. Następnie wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej. Przypraw solą i pieprzem (tylko uważaj z solą – bulion, którego używasz może być już solony
Moja Delicjasię standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu(...)ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się ich objętość). Przyprawić pieprzem, wymieszać i jak tylko pory zaczną nabierać złotego koloru, zmniejszyć ogień i chwilę podusić. Następnie dodać śmietanę. Zwiększyć ogień, żeby odparować nadmiar płynu. Przełożyć do miski, dodać chrzan. Wymieszać. Pistacje posiekać lub zmiażdżyć lekko w moździerzu. Cytrynę sparzyć, wyszorować. Odciąć końce na płasko, a następnie obrać (cytrynę
Moja Delicjalekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany 30% skórka starta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel soku z limonki lub cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente. W trakcie gotowania makaronu(...)minuty) na średnim ogniu, cały czas mieszając. Groszek powinien w tym czasie lekko zmięknąć. Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć tak długo, aż łosoś się zarumieni (około minuty). Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Zagotować i zdjąć z ognia. Sos śmietanowy na gazie szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka. Gotowy sos ściągnąć
Moja Delicjabrokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku 200g śmietany kremówki (30%) sok z połowy limonki/cytryny skórka starta z 1/2 limonki/cytryny (wcześniej limonkę dobrze wyszorować) świeżo mielony pieprz sól morska Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki, pozbyć się twardych łodyg(...)Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy lub oleju, wrzucić czosnek i króciutko obsmażyć. Czosnek nie może się przypalić, gdyż stanie się gorzki. Następnie wlać śmietanę, zagotować. Dodać sok z limonki i skórkę, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wrzucić brokuły, polać
Moja Delicja