cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1 płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment(...)pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu.Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić solą. Gotowe
Gosia gotujeziemniaków około 4 m cienkiego jelita naturalnego 2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie(...)stopni na 45-50 minut. Ja zawsze sprawdzam.Kiszka po upieczeniu powinna być w środku zwarta a z wierzchu rumiana. Podawać bezpośrednio po upieczeniu z kleksem kwaśnej gęstej śmietany, wypieczonymi na chrupko skwarkami i opcjonalnie papryką konserwową
Gosia gotujeczęsto zdarza gdy smażymy filety bez jakiegokolwiek sosu. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 gałązki świeżego tymianku sól i biały pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć(...)każdej strony po około 5 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać tymianek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na koniec wlać śmietanę, dorzucić winogrona, doprawić tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem, dusić kolejne 10 minut. Podawać
Gosia gotujewybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka śmietana Sposób przygotowania: Kapustę umyć, zszatkować i przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować prawie do miękkości. Zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, dodać masło i pokrojone szczypior(...)koperek. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodatkowo dolać na końcu około 1/3 szklanki słodkiej śmietany. Ja zrobiłam tym razem bez, choć obie wresje polecam...Smacznego
Gosia gotujerazy w m-cu. Dzisiaj proponuję zawijaną w szynkę. Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 4 jaja 1 cebulka 1 łyżka musztardy( u mnie gruboziarnista) 1 łyżka kwaśnej , gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 10 plasterków szynki wędzonej 1 jajko, pomidor, ogórek i bazylia do dekoracji Wykonanie: Ugotować jajka na twardo(...)rozgotować). Poczekać aż całowicie wystygną.Wtedy bowiem sałatka nie będzie papkowata.Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę. Nastepnie jeszcze drobniej posiekać cebulkę.Pokrojone składniki przełożyć do miski, dodać musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz.Ja osobiście pieprzu nie żałuję ,bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać. Plastry szynki rozłożyć na desce, na każdym ułożyć kopiastą łyżkę sałatki i zrolować
Gosia gotujestanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 80 g masła 120 g drobnego cukru 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka prosz ku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczomej Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy 300 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka masła(...)zagotować, dodać cukier, masło i proszek budyniowy rozpuszczony w mleku. Zagotować ciągle mieszając. Odstawić i lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki
Gosia gotujecześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ciasto wyjać(...)kolejny prostokąt. Tak przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty. W miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki
Gosia gotujebiałego sera półtłustego 1 zółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku odsączonych rodzynek Dodatkowo: 2 łyżki masła cukier puder kilkanaście listków melisy lub mięty truskawki Przygotowanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ser zmiksować z żółtkiem i śmietaną
Gosia gotujeciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 ml cukru 2 łyzeczki proszu do pieczenia Dodatkowo: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka truskawki płatki migdałów listki(...)mięty Sposób przygotowania: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek i śmietanę. Białka ubić na szywną pianę ze szczyptą soli i dodać do całości. Na końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać
Gosia gotujewrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła 2 żółtka 25 ml zimnej wody Masa : 6 łyżek cukru 250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć(...)brzegi, nadmiar ciasta usunać przejeżdżajac wałkiem po foremce. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180C i piec ok 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Jajka, ser, śmietanę i cukier połączyć za pomocą łyżki lub blendera i wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika
Gosia gotujewarstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam. Składniki na ciasto: 125 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 50 g masła 400 ml śmietanki 30% 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 3 jajka 150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan Dekoracja(...)foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem). W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia i lekko przestudzić. Dodawać do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać
Gosia gotujewody 100 g małych cebulek - użyłam szalotek 250g pieczarek - u mnie brązowe 60 g masła 10 g cukru - nie użyłam 500 ml creme fraiche - zastąpiłam śmietaną 18% ( Użyłam ok 250 ml) przygotowanie Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na 8 części - 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 uda, 2 piersi + korpus. Korpus i skrzydełka odłożyć na wywar. Na dużej, głębokiej(...)minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki kurczaka polane sosem, z pieczarkami i cebulkami, najlepiej z ryżem i szpinakiem. Smacznego
Stare Garykukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, kurkuma, przyprawa warzywna najlepiej domowa(...)ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć. Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami. Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy. Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest dla wszystkich - no, przynajmniej nie w takim wydaniu. Jeśli więc ktoś nie lubi słodko-ostrego połączenia
Wypisz WymalujSkładniki: -200 g filetów z dorsza (polecam użyć atlantyckiego, odradzam bałtyckiego) -100 g białego ryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem(...)przyprawy (ilości przypraw jak kto lubi) i zdejmujemy na chwilę patelnie z ognia, mieszając odczekujemy przynajmniej 30 sekund aż sos trochę przestygnie i dodajemy do niego cały czas mieszając śmietanę. Stawiamy patelnię z powrotem na ogień i gotujemy sos przez chwilkę, jeśli jest za rzadki to gotujemy nieco dłużej na małym ogniu w celu odparowania wody i tym samym zagęszczenia
Tanie przepisy studenckie