śmietanowie - 6000 przepisów (strona:155/400)

Miodowe Pałeczki z kurczaka 587

kurkumy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 8 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 4 łyżki miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki wkładamy do lodówki na około 2 godziny(...)szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego

Luźna Kuchnia
Faszerowane Kieszonki 209

kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée  kukurydziane: 1 kg ziemniaków 1 puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż tak aby powstały kieszonki, nacieramy pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy(...)mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z  purée  kukurydzianym lub penne:) SMACZNEGO! P.S z purée możemy łyżką do lodów uformować kuleczki i zapiec je w piekarniku

Luźna Kuchnia
Torcik limonkowy ze słodką nutką 214

Krem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta(...)gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski

Luźna Kuchnia
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 189

jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 0,5 kubka mąki 1 jajko 0,5 kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć

Luźna Kuchnia
Ciasteczka Walentynkowe:* 334

Składniki:  2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej  śmietany skórka z połowy cytryny lub limonki różowy lukier do dekoracji Przygotowanie:  Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy

Luźna Kuchnia
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 142

składniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku(...)zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar  parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy Podajemy

Luźna Kuchnia
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 329

osób) 1/2 kg filetu z dorsza lub innej ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera.  mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza  przyprawa do ryb pieprz sól tymianek WYKONANIE Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem. Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy(...)Pora kroimy w talarki, Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 232

koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju(...)czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia. Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem. Smacznego! English version Hungarian pork tenderloin paprikash (4 servings) Ingredients: 170 g uncooked egg pasta 500 g pork tenderloin, trimmed

karmelowy
Ciastka ze słonecznikiem 122

Zapraszam na kruche ciasteczka ze słonecznikiem. Są szybkie i łatwe do przygotowania.  SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Penne z warzywami 201

Składniki:  200 g makaronu penne  200 g mrożonych w/w warzyw  1 duży ząbek czosnku  1 duża łyżka masła  2 łyżki śmietany 18 % sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie  odrobina rukoli do posypania  Sposób przyrządzenia:   Makaron i warzywa ugotować wg przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć 1 minutę na maśle. Dołączyć(...)warzywa i ponownie 1 minutę smażyć. Na koniec zaprawić śmietanę. Podawać z gorącym makaronem. Uwierzcie mi przepyszne

pieprzny smaczek
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 198

zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2 cebule liść laurowy 1 duża śmietana 32 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu 10% łyżka miodu  szczypta kolendry 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków łyżeczka kopru świeżego łyżka masła pieprz świeżo mielony do smaku Wykonanie(...)wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy.  Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową

kgwjanczewo
Makaron creste z kurczakiem i brokułem 333

obiad. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 brokuł 3/4 opakowania makaronu creste (lub innego) 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 1 duża marchewka 1 duża śmietana 18% (330 g) 3 ząbki czosnku 90-100 g żółtego sera oliwa do smażenia przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę(...)Brokuła umyć, obrać w różyczki i ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Pomidory z puszki, marchewkę, czosnek i ser zblendować na gładką masę, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, chilli i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać i przelać do mięsa. Kukurydzę odcedzić przez sitko i wsypać do pozostałych składników. Całą masę zagotować. Na koniec dodać makaron

Passions hobbies life
Dwukolorowe różyczki z kremu 132

dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta

Ciastkozercy
Jabłkowa kokosanka 81

Jabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne

Bullio
Puree z kalafiora 97

proponuję zamiast ziemniaków PUREE Z KALAFIORA   PUREE Z KALAFIORA SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora ( ok. 350 g) podzielonego na różyczki 30 g masła 2 łyżki mleka 100 ml chudej śmietany sól morska,pieprz WYKONANIE: Podziel kalafior na maŁe różyczki, a twardą część pokrój w plastry. Rozpuść na patelni masło. dodaj kalafior i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty. Następnie(...)dodaj mleko, przykryj patelnię i duś na małym ogniu ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj śmietanę i powoli doprowadź całość do wrzenia. Częściowo przykryj patelnię i gotuj jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Smacznego

Kuchnia Beaty