sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego(...)babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Majonez mieszamy ze śmietaną, chrzanem i pozostałym koperkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy babkę przed podaniem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe 15-17 sztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków. Duńska zupa porowa z zieloną cebulką SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy i kroimy w cieniutkie plasterki(...)minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty ser (zostawiamy 3 łyżeczki sera) – zagotowujemy i podajemy posypując pozostałym serem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy na parze do białości. Do białek dodajemy żółtka i delikatnie łączymy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu śmietankowego. Do śmietany dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy do połączenia. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedną pozostawiamy śmietankową
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre bardzo dziękujemy. Orzeszki kajmakowe z mixit SKŁADNIKI : 3 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 kostka margaryny 250 ml śmietany 30% kajmak kawowy mix.it - mieszanka musli z żurawiną, pistacją i wiórkami czekolady PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy cukier puder proszek do pieczenia oraz margarynę i śmietanę najlepiej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe(...)kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie z sosem. Całość dekorujemy gałązkami koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuchni ;-). Pierwszy raz przygotowałam je ponad rok temu i wracam do tego przepisu systematycznie. Trufle czekoladowe z nutką chili SKŁADNIKI: 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka miodu 50 g śmietany kremówki 1 łyżka alkoholu najlepiej wódki smakowej 50 g masła szczypta chili w proszku kakao PRZYGOTOWANIE: Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy(...)miód, masło, śmietanę i alkohol i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku chili i mieszamy aż wszystkie składniki połączą się i powstanie gładka masa. Odstawiamy masę do ostygnięcia. A następnie formujemy zwilżonymi rękoma kuleczki i obtaczamy je w kakao
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule(...)zrazy i podsmażamy do zarumienianie z dwóch stron. Podsmażone zrazy przekładamy do bulionu z cebulą, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i gotujemy 40 minut. Mąkę roztrzepujemy w śmietanie, zalewamy nią sos z zrazami. Zagotowujemy do zgęstnienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy. Mąkę mieszamy(...)brzoskwiń. Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy. Całość mieszamy dokładnie lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy naleśniki z obu stron. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoim rodzinnym domu zupę ogórkową gotuje się tradycyjnie na żeberkach i zabiela śmietaną. Ja natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany. Odchudzona zupa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić. Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać(...)wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego
Stare Garydosyć tradycyjnych faworków niech przygotuje faworki warkocze. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania i przy tym ładnie wyglądają. SKŁADNIKI: 30 dag mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 1 jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam
Tradycyjna kuchnia Kasidzisiaj na obiad. Spróbujcie przygotować tartę z mrożonkami. Wystarczy kilka chwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni(...)żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasitroszkę mniejsza bo w takiej blaty wychodzą bardzo cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?