śmietanowie - 6000 przepisów (strona:164/400)

Wuzetka z twarogiem 1277

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy. Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną

Ala piecze i gotuje
Naleśniki meksykańskie 372

będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem(...)czosnkowy: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Kto ugości moich gości?
Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką 203

łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa: 70 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 70 ml śmietany kremówki 30% Walentynkowa Czekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody i gdy lekko przestygnie wlewamy do wysokich naczyń, np. szklanek, a najlepiej użyć plastikowych jednorazowych(...)9x20cm (papierem do dołu).  Pozostawiamy do ostygnięcia.  Masa: Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder wymieszany z żelatyną fix. Mascarpone chwilkę miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy z biszkoptem wykładamy ok. 1-1,5 cm warstwę masy i umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Galaretkę ostrożnie wyjmujemy

Słodka Strona
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 172

marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, /SOS: - chrzan (ORZECH) , słoiczek, - śmietana, 3-4 łyżki, - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny i/lub kolorowy - świeżo mielony, - wywar z gotowania  żołądków, pół szklanki.  + Ziarenka "Piekło Niebo". WYKONANIE: Żołądki - dokładnie myjemy, oczyszczamy(...)więc skracamy czas gotowania o 15 minut. Żołądki wyławiamy/odcedzamy, kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wywaru w którym się gotowały, dodajemy słoiczek chrzanu, zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.  Danie - jest delikatne i charakterne zarazem, czyli takie jak kochamy najbardziej. Mięsko jest delikatne, rozpływające się w ustach, lekko sprężyste. Sos - cudowny! Kremowy, dość chrzanowy

Wypisz Wymaluj
Placki ziemniaczane 159

Cudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy

Kolejny blog o gotowaniu
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 152

tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy(...)słodkiej papryki. Zaklepke powoli dodajemy do zupy, ciągle ją mieszając. Zupa nadaje się już do spożycia. Możemy podawać ją jeszcze dodatkowo z ogórkiem kiszonym, 1 łyżką śmietany i chlebem. Smacznego

ClauditteMissCooking
Żurek Wielkanocny 129

zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również(...)średnim ogniu jeszcze przez jakieś 15 minut.  Wyjmujemy warzywa sitkiem. Z wywaru odlewamy 1 szklankę wywaru i wlewamy ją do osobnego naczynia, gdzie mieszamy ją z 1 szklanką śmietany i 1 łyżką mąki. Następnie wlewamy to do wywaru. Po chwili dolewamy zakwas żurkowy i dalej gotujemy na małym ogniu. W tym czasie możemy doprawić żurek

ClauditteMissCooking
Walentynkowe ciasteczka listy 198

Składniki na lukier Składniki na domową masę cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około

Ciastkozercy
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 237

Suszyć 2,5 - 3h. Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blaszkach do całkowitego wystudzenia. Bezy można przygotować dzień wcześniej. Krem kokosowy: 250 g schłodzonego serka mascarpone 170 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 90 g wiórek kokosowych 6 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone. Dalej ubijać, aż masa mocno zgęstnieje. Następnie dodać cukier puder

maniapieczenia
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 153

jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca. Grzyby opłukać, zagotować w rondlu z wodą, kiedy połowa wody odparuje a grzyby zmiękną dodać masło i sól. Dusić kilka minut, dodać śmietanę i mąkę. Gotować mieszając przez 4 minuty aż zgęstnieje. Sos zmiksować i podawać z hreczanykami...przepis z http://www.polska-gotuje.pl/blogi/view-frame-item/guid/414912 Hreczanyki , o di terra con grano saraceno Ingredienti : ½ kg Chops

w mojej kuchni
Niezawodne faworki mojej Mamy 114

przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala nam je potem jeść bez wyrzutów sumienia ;-) Polecam! Składniki na 3 duże półmiski faworków: 600 g mąki pszennej 300 g gęstej śmietany 18% 8 dużych żółtek (jajka rozmiar L) 2 łyżki wódki olej do smażenia (np. rzepakowy) cukier puder do posypania (najlepiej z dodatkiem cukru waniliowego) Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać(...)żółtka, alkohol i śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Wyjąć ciasto z miski na stolnicę. Przy użyciu wałka energicznie zbić ciasto – uderzać wałkiem aż ciasto rozpłaszczy się, składać ciasto i ponownie je bić wałkiem. Ta czynność powinna trwać 15 minut. Zbite ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką by nie podeschło. Przygotować miejsce do układania faworków

maniapieczenia
Zupa rybna 168

pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli. Składniki 2 głowy rybie- sum i szczupak filtrowana woda kasza jaglana  Sante pieprz ziołowy  Skworcu ser topiony Emmentaler Lactima śmietana koncentrat  pomidorowy, u mnie pół słoiczka  Dworski sporo świeżej natki pietruszki włoszczyzna Umyj łeby rybie i zalej wodą, dodaj włoszczyznę pokrojona byle jak, gdyż rosół zostanie przecedzony. Dopraw(...)opakowaniu. Doprowadz wywar z ryby do wrzenia.Rozmieszaj przecier pomidorowy z odrobiną wywaru i dodaj do zupy i dosmacz pieprzem ziołowym.  Zagotuj, a następnie dodaj rozbełtanej z wodą śmietany około 2 łyżki.  Nie więcej, gdyż za chwilkę dodasz Emmentaler Lactima, ser topiony, który nada całości fajnego smaku. Dodaj pietruszki zielonej. Obierz rybę z mięsa i dodaj do zupy

Z Kuchni Do Kuchni
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 206

odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa z oliwek, prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki(...)powrotem do zupy tym samym ją zabielając i całość mieszamy. Doprawiamy rozdrobnioną kolendrą, startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. My, jak wspomniałyśmy wcześniej preferujemy śmietanę, pokruszoną fetę, odrobinę oliwy, świeżą natkę pietruszki i  prażone ziarenka..  Smacznego kochani, rozgrzewajcie się! (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Symfonia Smaków
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 157

wiórki -kości wędzone 400 gram -łyżeczka masła -mała garść migdałów -parmezan, starte grube wiórki do chipsa -parmezan starty do posypania -majeranek starty -czosnek niedźwiedzi cięty -biały pieprz -sól, pieprz -śmietana 12% 100ml -1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego" -2 marchewki -2 pietruszki -laska selera naciowego -1 seler -1 por -3-4 liście laurowe -kilka ziaren ziela angielskiego -cebula podpalona(...)odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy. Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut. Zupa gotowa, możemy jednak

BaRepas
Tarta ze szpinakiem 148

nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony  domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą(...)zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki, liście siekamy nożem (nie musi być bardzo drobno). Szpinak dodajemy do cebuli i podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu

KasiekGotuje