łyżeczka imbiru* 1,5 łyżeczki sody* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 jajka* 4-4,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany* 100 g suszonej żurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić(...)wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać
Mix smakuskładniki* 250 g makaronu np kokardki* 1 średni brokuł* 150 g mini marchewek* 1 pomidor* 1 podwójny filet z kurczaka* 200 g sera żółtego* 3 łyżki śmietany 18%* 2 jajka* sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostramarynata do mięsa* 3 łyżki oleju* 3 łyżki sosu sojowego* 1 łyżka miodu* 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę* 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)wyłożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć.Pomidora umyć i pokroić w kosteczkę, większe marchewki pokroić na na mniejsze kawałki.Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą.Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny
Mix smakupieczenia* 2 łyżeczki kakao* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanySposób wykonaniaDo większego pojemnika wlać miód, dodać przyprawę, cukier, kakao, jajko, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 1 łyżkę śmietany. Jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło tylko będzie się rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu
Mix smakuzbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę(...)butelce została tylko 1/4 płynu, rozmieszać z mąką jaka jest w butelce i wlać do zupy, dodać sól, dodać majeranek, zagotować, dokwasić odlanym barszczem, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zagotować i po chwili zestawić z ognia
Mix smakułyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych* 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych i włoskich* 3 i 1/2 łyżeczki kakaopolewa* 3 łyżki masła lub margaryny* 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek, białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę, dodać żółtka i dalej ubijać(...)wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę.Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać migdałami i orzechami
Mix smakuserka homogenizowanego waniliowego* 125 g masła lub margaryny* 1/3 szklanki cukru pudru* 1 galaretka cytrynowa* 1 opakowanie śnieżki* 1/2 szklanki mlekamasa mascarpone* 250 g serka mascarpone* 250 g śmietany kremówki* 4 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo* 1 galaretka (dowolna)* wiórki kokosowe* dowolna dekoracjaSposób wykonania biszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając(...)wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.masa mascarponeŻelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.Masę rozsmarować na wierzch
Mix smakupączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki.Skladniki:4 żółtka,2 szklanki mąki (przesianej przez sito),5-6 łyżek kwaśnej śmietany,1/2 łyżki cukru,1/2 łyżeczki soli,1 łyżka octu,olej, cukier puder.Wykonanie:do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy żółtka i śmietanę i ocet. Wykładamy na stolnice
Kulinarna rozmowapysznym smaku! Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej(...)małym ogniu do całkowitej miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy marchewka będzie gotowa - to znaczy miękka i sprężysta, podnieś pokrywkę i odparuj pozostałą wodę. Dodaj dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę (ok. minuty, dwóch) smaż. Wyłącz kuchenkę, dodaj garść posiekanej natki pietruszki , wymieszaj i podawaj . Smacznego
Gotowanie to kochanieherbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cmPrzygotowanie:Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate(...)miski wlej mleko skondensowane. Skórkę z limonek zetrzyj do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny
Gotowanie to kochaniegazety:)Składniki ( na 6 porcji):CIASTO:200 g mąki 125 g masłajajkoszczypta soliFARSZ:400g mrożonego szpinaku1,5 cebuliząbek czosnkułyżka masła (najlepiej klarowanego)150 g gęstej śmietany100 ml śmietany kremówki3 jajka120 g startego sera gruyere (możecie użyć innego)gałka muszkatołowasól i pieprzPrzygotowanie:Wyjmij szpinak na talerzyk, by się rozmroził. Kiedy już będzie bardziej miękki, możesz zalać go ciepłą wodą(...)drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę i czosnek. Kiedy już trochę się zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty. Dodaj śmietany, jajka i połowę startego sera. Dopraw gałką muszkatołową , solą oraz pieprzem. Ciastem wylep natłuszczoną tortownicę, foremkę do zapiekania bądź ( jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką , jak ja;) ) silikonową formę na tartę
Gotowanie to kochaniebardzo niską wartość kaloryczną)! ZUPA Z CUKINIISkładniki:2 średnie cukinie1 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego1 mały pęczek natki pietruszki6 listków świeżej bazyliiświeżo zmielony czarny pieprzsól2/3 szklanki płynnej śmietany 18% lub kremówki (do podania)Przygotowanie:Obierz cukinię (jak to zrobić? odkrój końce cukinii i pokrój ją w poprzek na kilka mniejszych części; stawiaj każdą część na blacie i przytrzymując(...)natką cukinię. Przypraw pieprzem i porwaną na kawałeczki bazylią.Kiedy ostygnie, włóż do lodówki i schładzaj najlepiej przez noc. Podawaj zupę gorącą, z grzankami, przyprawioną świeżymi ziołami i śmietaną w oddzielnej miseczce.Smacznego!Paulina
Gotowanie to kochaniewięcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe. CZEKOLADOWY FROSTING Składniki:1 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej3 3/4 szklanki cukru pudru3/4 szklanki kakao3-4 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiPrzygotowanie: Zmiksuj masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj kakao i cukier puder, 3 łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach
Gotowanie to kochaniebakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* biała czekolada – 60 g*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder -4 łyżki* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* orzechy ( u mnie laskowe(...)herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.Dodajemy roztopioną, białą czekoladę oraz masę makową i wszystko razem dokładnie mieszamy.Wkładamy do pucharków, posypujemy podprażonymi orzechami
Ostra na SłodkoSkładniki na 2 porcje:30-35 dag piersi z kurczaka1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych4 kostki brykietu szpinaku mrożonego1 ząbek czosnku150 ml śmietany 18 %Opcjonalnie TymianekSólPieprz1 łyżka oleju200-250 g makaronuPrzygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany(...)ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłów