śmietanowie - 6000 przepisów (strona:174/400)

Czerwony Kapturek 250

25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)330 ml śmietanki 30%2 śmietan fix-y6 łyżek cukru pudruPonadto:delicje wiśniowewiśnie drelowane2 galaretki wiśniowe1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu

Kto ugości moich gości?
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 185

innych. Taki sos to absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1 filet z kurczaka 250ml śmietany 12-18%1 średnia cebula (opcjonalnie)sól, pieprz1. Cebulę i filet kroimy. Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę - zero chemii(...)wyparowania.3. Do cebuli dodajemy filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.4. Do składników, które już są w garnku dodajemy grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. 5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym makaronem

Szefowa kuchni
w kruszonce jabłuszka... 126

sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać na kruszonkę 3/4 kruszonki

W Mojej Kuchni Lubię
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2354

wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa:900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)250 g cukru pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany 18%30 g cukru pudru2 łyżeczki (4 g) soku

Malowane smakiem
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 207

herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100 g czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek(...)jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę i orzechy.Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości.Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut.Wyjmujemy z formy

Moje pyszne gotowanie
Sałatka sledziowa 245

się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany 18%NIE trzeba przyprawiać!WYKONANIE:Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 10 minut. Wyciągnąć z wody i zalać zimną wodą. Obrać jajka(...)małą kosteczkę.Ogórek, paprykę również pokroić w małą kosteczkę.Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach.Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.Włożyć do lodówki.Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji i Wesołych Świąt

Serce zamknięte w formie pyszności
MuffinkiCzekoladowo Piernikowe z Powidłami Śliwkowymi 181

proszku do pieczenia120 g masła55 g gorzkiej czekolady, posiekanej1/2 szklanki kakao2 duże jajka3/4 szklanki cukru trzcinowego1 łyżeczka syropu korzennego z cukrem trzcinowym ETERNO (lub ekstrakt waniliowy)1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%3/4 szklanki powideł śliwkowychpolewa biała Heliopolewa deserowa HelioWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę piernikową, sodę i proszek do pieczenia przesiałam(...)wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę i  mąkę z przyprawą, proszkiem i sodą. Ciasto wyłożyłam do papilotek, w taki sposób, że wyłożyłam po łyżce ciasta, na nie łyżeczkę powideł śliwkowych i na powidła drugą łyżkę

Blondynka Gotuje
RAFAELLO 245

białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem800 ml śmietany 30%2 tabliczki białej czekoladycukier waniliowyłyżeczka żelatyny200 g  wiórków kokosowych Sposób  przygotowania:Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą(...)Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Krem:Czekoladę roztopić, żelatynę  zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę  ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przestudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty, każdy nasączyć likierem kokosowym

RAROSSA
Deser kawowy z owocami 184

puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao1 łyżeczka mielonej kawyOkoło 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy)Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby.Sposób wykonania:Masa kawowa:Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach  na kogel – mogel. Do masy dodajemy mascarpone i miksujemy(...)układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną kawą. Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki) Deser kawowy z owocamiAkcja tiramisu zapraszam: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/tiramisuakcja kawa

Bon Appetit Małgorzaty
Tort z malinową pianką 149

Składniki:Biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:2 szklanki mleka2 op. bitej śmietany w proszku4 łyżki żelatyny1 op. galaretki malinowejWykonanie:Biszkopt:Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.Pianka:Do mleka dodać bitą śmietanę

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z sokiem marchwiowym i z delicjami 141

Przepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji.  Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)stopni C przez około 35 -40 min.Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną  masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serem i malinami 351

cukru :(ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha(...)łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche ze szpinakiem i chorizo 140

ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 151

trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści kurekłyżka masłagarść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy(...)palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 164

słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)sok z połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw do pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso(...)potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się

Bon Appetit Małgorzaty