Składniki:Biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:2 szklanki mleka2 op. bitej śmietany w proszku4 łyżki żelatyny1 op. galaretki malinowejWykonanie:Biszkopt:Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp. 180 stopni C.Pianka:Do mleka dodać bitą śmietanę
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dostałam od mamy.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(...)stopni C przez około 35 -40 min.Masa budyniowa: Ugotować budyń wg wskazówek z opakowania na soku z marchewki.Masa śmietankowa:Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z wystudzoną galaretką.Ciasto finał:Zaraz po przyrządzeniu masę budyniową wylać na wystudzony biszkopt. Na ostudzonej masie ułożyć delicje. Wystudzoną masę śmietankową wyłożyć na delicje. Udekorować wiórkami
Bon Appetit Małgorzatycukru :(ciasto z malinamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka1 op. cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowo - śmietankowa:250 g śmietany kremówki 30 %200 g białego, półtłustego sera150 g jogurtu naturalnego250 g świeżych malin + do dekoracji8 łyżek cukru3 łyżki żelatynyPonadto:tłuszcz do formybułka tarta do obsypania formymaliny do dekoracjiBlacha(...)łyżeczkach gorącej wody. Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto z serem i malinami:zimny biszkopt przekroić wzdłuż. płaty ciasta przełożyć masą. Udekorować wg uznania najlepiej bitą śmietana i malinami
Bon Appetit Małgorzatyząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy
Bon Appetit Małgorzatytrzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści kurekłyżka masłagarść rukoli Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy(...)palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatysłoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego1 słoiczek żurawiny 30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku)duża garść suszonej żurawinypęczek natki pietruszki sól pieprzSkładniki na sos:1 słoiczek chrzanu tartegodobrej jakości śmietana (u mnie 18 %)sok z połowy cytrynyzioła prowansalskiekoperek cukier do smakusólPonadto: sznurek do związania mięsarękaw do pieczeniaSchab rozcinamy na 1 duży płat, by następnie móc zwinąć go w roladę. Mięso(...)potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się
Bon Appetit Małgorzatyjuż od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem:4 serki ostrowia (po 120 g)300 g śmietany 18 %4 śnieżki1 tabliczka gorzkiej czekoladySkładniki na biszkopt:6 jajekszczypta soli1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżki dobrego kakao2 łyżki oleju3/4 szklanki białego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiszkopt(...)wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy:Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :)ciasto z kremem z serków ostrowia
Bon Appetit Małgorzatyniedobór jodu ?;) Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe 4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane w mundurkach - ilość wg upodobań.Cebulę kroimy w piórka i gotujemy(...)lodówce. Matyjasy wcześniej moczymy w mleku z wodą by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie kroimy je w plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy,tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki
Bon Appetit MałgorzatyTakie lody zimowe z bitej śmietany :) Jak nie ma sezonowych, świeżych owoców, tak jak o tej porze roku, to warto zrobić lody o smaku marcepana albo chałwy. Deser podpatrzyłam u Delimammy i Adama. Każdy z nas zrobił deser na trochę inny sposób. Z resztą sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy(...)chałwy (u mnie waniliowa)1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1 limonka (sok i skórka)1 owoc kaki albo marakujamięta do dekoracjiSchłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania, ja dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy
Bon Appetit Małgorzatyziemniaków1 czubata szklanka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej2 jajka1 kg śliwek węgierek500 ml napoju Nestea Zimowa Śliwka*4 łyżki cukrusól1 gałązka rozmarynuDodatkowo:bułka tarta z masłem albo śmietana z cynamonem*W związku z zaproszeniem do konkursu przepis został skomponowany do Nestea Zimowa Śliwka.Śliwki pozbywamy z pestek. Gotujemy je w napoju Nestea Zimowa Śliwka, aż do momentu rozpadnięcia się owoców(...)łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną i cynamonem. Pycha
Bon Appetit Małgorzatymakaron. Przepis znalazłam u Mniamu.Składniki:makaron penne (u mnie kolorowy w porcji na dwie osoby)100 g łososia wędzonego1 puszka krojonych pomidorów2 ząbki czosnku2 łyżki siekanego koperku150 g śmietany 12%Sposób przygotowania:1. Zagotowujemy wodę z solą na makaron, po zawrzeniu rzucamy makaron.2. W międzyczasie rozdrobnionego łososia rzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu, aż straci surowy kolor(...)delikatnie mieszamy. 3. Do łososia dodajemy pomidory z puszki, dusimy, aż wyparuje woda z pomidorów. Potem dodajemy koperek i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy śmietanę, wszystko dusimy ok 2 minut.4. Odcedzamy ugotowany makaron, rozkładamy na talerze, dodajemy sos i jemy :)Ten sos nie wymaga żadnej soli, ponieważ łosoś wędzony sam w sobie jest dość słony. Danie
Kuchnia domowa AniPrzepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego goudy2 łyżki oleju sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania(...)ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy
Kuchnia domowa Anisię naprawdę ekspresowo.Składniki:2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)1 duża marchewka1 cebula1 ząbek czosnku1 kostka bulionowa drobiowa2 szklanki wody olej do smażenia2-3 łyżki śmietany 18%2-3 łyżki mąkipieprz,pieprzkilka ziarenek ziela angielskiegoliść laurowySposób przygotowania:1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni(...)przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anizaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Pyszności z piekarnika. Przepis podaję ze swoimi zmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane(...)przez 5 minut w osolonym wrzątku.3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki.4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, układać na przemian warstwy ziemniaków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem.5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę.6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok. 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo rumieniła, należy przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.Smacznego
Kuchnia domowa Ani