śmietanowie - 6000 przepisów (strona:183/400)

Sernik pomarańczowy 218

oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj.Sernik pomarańczowyCzas przygotowania: 90 minutProporcje dla 12 osób, tortownica 26 cmSkładniki:1000 g zmielonego twarogu250 g serka mascarpone200 g śmietany 18%4 jajka1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...)tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 200

łyżki kwaśnej śmietany- cytryna                                                     - szczypta soli- płatki migdałowe(...)Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny  i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z zielonego groszku 181

warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę(...)solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy i do każdego dajemy łyżkę śmietany, mieszamy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 216

Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego(...)kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie: Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piernikowa z rodzynkami 231

Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy(...)będzie się na początku chciał połączyć, wystarczy chwila i wszystko ładnie powinno się wymieszać. Dodajemy następnie masło. Gdy wszystko ładnie się połączy odkładamy garnek z pieca i dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystko aż polewa nam zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie można polać nią babkę. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 126

coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się moczyły.Gotujemy ok godziny. Przecedzamy(...)wywar. Połowę ugotowanych grzybówodkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni
Mus Świąteczny 4566

miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana. Składniki:6 pomarańczy 80 g posiekanych migdałów6 łyżeczek żelatyny500 g białej czekolady400 ml śmietany 30%1 torebka cukru wanilinowego20 g płatków migdałów30 g posiekanej pistacjikilka kropli aromatu migdałowegoPrzygotowanie:Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów(...)dekoracji góry)Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy

Niezły Młynek
Sernik z żurawiną. Idealny 324

zdanie...?Sernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka kremowego200 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki (38%)165 g cukru3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 łyżki mąki pszennejmus żurawinowy:300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)110 g cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej(...)wody300 ml śmietany kremówki (38%)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne kruche ciasteczka 1257

wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia  pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka

Anioły w kuchni
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 545

kardamonu1 goździk1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka mielonej kurkumy1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie)2 obrane pomidory1 łyżeczka przecieru pomidorowego1 łyżka soku z cytryny20 g masła50 ml śmietany kremówkiposiekana kolendra do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINCZAS MARYNOWANIA 4 1/2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka(...)opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego

Tajskie smaki
Kurczak korma- chicken korma 407

udek- podudziakostka masła2 cebule czerwona i biała3 ząbki czosnku0.5 łyżeczki chilli w proszku1 łyżeczka kolendry1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka kurkumy0,5 łyżeczki soli1 łyżka mąki125 ml mleka400 ml śmietany 30%250 ml rosołu z udekWykonanie:Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną(...)cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka.Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż.Posypujemy pietruszką. Smacznego

Smaki Edyty
Większa sprawa - tort 183

jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady(...)śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegodekoracja:czekoladowa kokarda1/5 łyżeczki złotego barwnika w proszkuBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mikołajkowe ciastka z odzysku 212

suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców)40 g rodzynek40 g orzechów laskowych3 łyżki rumu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy100 g mlecznej czekolady100 ml śmietany kremówki (38%)Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, następnie dobrze odcisnąć.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej.Ciasto pokruszyć, dodać rodzynki, orzechy, rum i ekstrakty. WYmieszać. Wlać(...)lodówce przed podaniem.Smacznego!Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami.Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować - raz pada deszcz, raz śnieg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwszy obiad dla C. 249

Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut w 230 st. C., aż skórka się przypiecze.Po tym czasie(...)skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii.Smacznego!W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 552

gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować.Panna cotta z musem czekoladowymSkładniki:(na 3-4 porcje)panna cotta:200 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka (3,5%)40 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodymus czekoladowy:100 g ciemnej czekolady (80%)50 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze