cukru pudrupół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą)2 żółtka1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%pół opakowania cukru waniliowegoWykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać.Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem.Następnie dodać do tego żółtka(...)śmietanę.Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść.Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę.Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm).Pieczemy w rozgrzanym
Moje pyszne gotowanieszklanka kaszy jęczmiennejczosnekświeża szałwiaoliwa z oliwek30 ml białego wytrawnego wina (jeśli nie macie akurat w domu, nie jest ono konieczne)suszone pomidorysól, pieprzSkładniki sosu:pół małej cebulićwiartka czerwonej paprykiczosnekmała śmietana 12% lub 18%odrobinę wina (można pominąć)sól, pieprzSposób przyrządzenia kurczaka:Piersi kurczaka kroimy na małe kwadraty, solimy i pieprzymy oraz dodajemy odrobinę czosnku (1-2 chudziutkie plasterki). Dalej układamy(...)pomidory suszone w zalewie też mogą być).Sposób przyrządzenia sosu:Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy troszkę wina, a gdy odparuje dodajemy śmietanę i czekamy aż sos się zagotuje. Przyprawiamy solą, pieprzem.Idealna potrawa na obiad lub romantyczną kolację dla 2 osób.Smacznego
upichciclekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić dobrze i szklanką wykroić krążki. Resztki upieczonego ciasta zmiksować w blenderze na posypkę.Składniki na masę:1 galaretka,400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany dla tych, co nie liczą kalorii ;) ,3 łyżeczki żelatyny.Galaretkę przygotować jak na opakowaniu, ale w 2/3 ilości wody. Przestudzić i schłodzić, żeby lekko zaczęła tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku(...)łyżkach gorącej wody, wystudzić. Jogurt (śmietanę) wymieszać z żelatyną, dodać galaretkę i roztrzepać lekko. Ma się połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smakupuszka czerwonej fasoliugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtukeczup (kilka łyżek)majonez (2-3 łyżki lub wcale)sól i pieprz do smakusos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać(...)sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może być zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać.Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu
Codzienna kuchnia niecodziennadzień pełen obowiązków. Nas panowie potrzebują solidniejszej niż my porcji energii, więc tym razem zaproponuję coś z myślą o nich :)Składniki:wędzony parzony boczek,4 jajka,2 łyżki śmietany,szczypiorek,odrobina żółtego sera,łyżeczka przyprawy "Bruschetta",sól i pieprz.Boczek pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi foremki do babeczek.Do pierwszej foremki wbić na boczek 2 jajka i posypać je odrobiną(...)utartego żółtego sera.Do drugiej wlać 2 jajka dokładnie roztrzepane wraz ze śmietaną, solą, pieprzem i przyprawą "Bruschetta".Obie foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok.180 stopni i piec około 10 minut. Jajka powinny być ścięte, ale niezbyt wypieczone.kiełki umieściłam w waflowych miseczkachTak przygotowane jajka podałam z pszennym pieczywem oraz kiełkami skropionymi oliwą i odrobiną cytryny. Kiełki nadają
Codzienna kuchnia niecodziennapolska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić(...)powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.Doprawiamy białym
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki,2,5 łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennadoprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapszennej,sól, pieprz, słodka papryka,3 średnie ogórki kiszone,3/4 szklanki gęstego soku pomidorowego (lub 3-4 łyżki koncentratu),kilka łyżek oleju,natka pietruszki, śmietana,bulion, rosół lub woda.Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paseczki mniej więcej wielkości 2cm X 1cm. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i obtoczyć w mące(...)smaki dobrze się połączyły.(Jeśli Wasze mięso długo jest twarde, wtedy spróbujcie wlać trochę wódki, powinna skruszyć mięso. Oczywiście gotujemy pod przykryciem.)Do powstałego sosu można dodać od razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi
Codzienna kuchnia niecodziennawypróbowania orzechów włoskich Kresto, jakie otrzymałam od firmy VOG.Składniki ciasta:20 dkg margaryny,40 dkg mąki,2/3 szklanki cukru pudru,4 jajka,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 płaska łyżeczka amoniaku,1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty(...)włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto.Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.Każdą część rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej blaszki. Ja użyłam nieco mniejszej, kwadratowej, stąd moje ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennanóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki(...)obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone
Codzienna kuchnia niecodziennaniego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;)Składniki:makaron - dowolny ulubiony,szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA ZMNove,duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana,2-3 keczupu,mała łyżeczka mąki pszennej,mała cebula,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,żółty ser,2 łyżki oleju.Celowo nie podaję dokładnych proporcji - każdy ustala(...)dente, w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w większą kostkę. W garnku rozgrzać olej, przesmażyć lekko szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - wszystko poddusić.Śmietanę wymieszać z keczupem, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Wlać do szybki, cebuli i czosnku - mieszając zagotować na wolnym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty - dolać
Codzienna kuchnia niecodziennapodlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić. Wielbiciele gęstych i zawiesistych sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaindyczych żołądków,3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,3 liście laurowe,10 ziaren ziela angielskiego,1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,sól, cukier,150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej),3 czubate łyżki musztardy,2 łyżeczki mąki pszennej.Żołądki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści(...)pieprzu. Żołądki gotują się dość długo, nie zniechęcajcie się :)Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą i mąką dokładnie połączyć, wlać do wywaru i mieszając zagotować. Do powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać(...)trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką.Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Liski >KLIK!< Tam też
Codzienna kuchnia niecodzienna