białej czekolady i malibu.Dla wzmocnienia efektu „rafaello” biszkopty nasączyłam niewielką ilości Baileysa!Zobaczcie jak wyszło!SKŁADNIKI:BISZKOPT CZEKOLADOWY – z przepisu na bloguMASA:* mascarpone – 600 g* śmietana 36% – 300 ml* cukier puder – 4 łyżki* likier malibu – ok.80 ml* biała czekolada – 150 g* olejek waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:* likier Baileys – do nasączenia* płatki(...)tego przepisu.Upieczony kroimy na równe 3 blaty.MASA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.W miseczce ubijamy serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru , malibu i olejkiem waniliowym.W osobnej misce ubijamy śmietanę 36% z pozostałym cukrem – do momentu aż będzie puszysta.Dodajemy do masy serowej.Wlewamy roztopioną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.( W razie potrzeby możemy dosłodzić
Ostra na Słodkotortownica 22 cm )BISZKOPT :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA KOKOSOWA :* śmietana 18 % słodka – 500 ml* biała czekolada – 100 g* „Śnieżka” – 2 op* kokos – 150 g* wafle / krajanki śmietankowe – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka ubijamy(...)masy jajecznej.Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami.MASA KOKOSOWA :Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę.Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy.Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy.Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe.Wszystko
Ostra na Słodkoziemniaki – 200 g* duża cebula – 2 szt* oliwa extra virgin – 4 łyżki* bulion warzywny – 300 ml* mleko – 300 ml* makaron muszelki – 50 g* śmietana słodka – 50 ml* natka pietruszki -1 pęczek* parmezan – 2 łyżkiPESTO :* liście bazylii – 1 szklanka* czosnek – 1 ząbek* orzeszki piniowe – 3 łyżki* starty parmezan(...)konieczne dodajemy więcej oliwy ).Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.Dokładnie mieszamy
Ostra na Słodkobudyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając(...)łyżce dodajemy przestudzony budyń.Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA:Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.Dokładnie rozrabiamy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.Masą pokrywamy herbatniki.Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!Zostawiamy w lodówce do przegryzienia
Ostra na Słodkojesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki* mąka pszenna – 50 g* olej rzepakowy – 80 ml* sól – do smaku* pieprz – 0,5 łyżeczki* papryka ostra – 1 łyżeczka* liść laurowy(...)czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut
Ostra na Słodkopozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ. SKŁADNIKI:** masa krówkowa – 500 g** herbatniki – 50 szt** krakersy – 25 szt** śmietana 36% – 400 ml** śmietanfix – 2 op** czekolada mleczna – 70MASA BUDYNIOWA :** mleko – 500 ml** cukier – 120 g** żółtko – 2 szt** mąka ziemniaczana – 3 łyżki** mąka pszenna – 3 łyżki** masło(...)zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.Przykrywamy warstwą krakersów.Pokrywamy masą budyniową.Przykrywamy resztą herbatników.Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkopłatkami migdałów i dużą ilością kokosu zachwyci podniebienia nie tylko dzieciaków.Śniadanie w takim wydaniu z całą pewnością poprawi humor na cały dzień! SKŁADNIKI:* biała czekolada – 100 g* śmietana 30% słodka – 150 g* wiórki kokosowe – 50 g* płatki migdałów – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Czekoladę łamiemy na kawałki.Do garnuszka wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym
Ostra na Słodkorodzinnym obiedzie , jak i romantycznej kolacji.A do tego jest niesamowicie sycąca!Polecam!SKŁADNIKI :CIASTO:* mąka pszenna – 300 g* zimne masło – 100 g* sól – 1 szczypta* śmietana 18% gęsta – 3 łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko(...)żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy do 200C.W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz.Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas mieszając
Ostra na Słodkopieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel truskawkowy – 2 op* galaretka truskawkowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka truskawkowa – 2 opDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze(...)masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia. PIANKA:Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( w 2 szklankach ).Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno.Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż.Jedną cześć smarujemy masą.Układamy na niej plasterki truskawek.Przykrywamy drugim ciastem.Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkowąDekorujemy pozostałymi truskawkami.Wk
Ostra na Słodkotruskawkami.Robi się ją błyskawicznie i błyskawicznie znika!Jest świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości!Polecam!SKŁADNIKI :( Blacha 20 x 24 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka* margaryna – 125 g* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie rozwałkowujemy.Przygotowanym ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35-540 min.Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkowanilinowy – 1 op* krakersy – 200 gSOLONY KARMEL: * masło – 150 g* brązowy cukier – 0,5 szkl* cukier drobny – 0,5 szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały(...)kremu.Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest
Ostra na Słodkociasto pokryte soczystymi truskawkami i bezą / pianą z kisielem tworzy fantastyczny , lekki deser do popołudniowej kawy.Polecam!SKŁADNIKI:( Blacha 22 x 28 cm )* mąka – 1,5 szkl* cukier – 4 łyżki* śmietana gęsta 18% – 1 łyżka* margaryna – 125 g* żółtko – 3 szt* cukier wanilinowy – 1 op* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczkiDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 g* białko – 3 szt* cukier(...)puder – 1 szkl* kisiel truskawkowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik na ok. 35 min.Po
Ostra na Słodkokokardki – 250 g* bób – 200 g* dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g* cebula dymka – 2 szt* por – 1 szt* czosnek – 1 ząbek* śmietana ( u mnie sojowa 17% ) – 150 ml* olej do smażenia* sól , pieprz , papryka – do smaku* szczypiorekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą.Makaron gotujemy al dente.Cebulk(...)boczek.Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób ( bób możemy ale nie musimy obierać – jak wolimy ).Całość przesmażamy kilka minut , uważając , by czosnek nie przypalił się.Zalewamy śmietaną i dokładnie rozprowadzamy.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i świeżym szczypiorkiem.Smacznego
Ostra na Słodkosycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki , ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo(...)bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 3 szkl* żółtko – 4 szt* cukier – 0,5 szkl* soda – 1 łyżeczka* margaryna – 1 łyżka* miód – 3 łyżki* gęsta śmietana kwaśna 18% – 4 łyżkiKREM:* kasza manna – 10 łyżek* cukier – 0,5 szkl* mleko – 900 ml* masło – 200 gPOLEWA :* kakao – 4 łyżki* cukier(...)łyżki* woda – 2 łyżkiDODATKOWO :* powidła śliwkoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.KREM:Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.Gotujemy
Ostra na Słodko