Święta…..śledzie…..sałatka….. :)Składniki:4 filety śledziowe np. korzenne,4 jajka,2 ogórki kiszone,2 łyżki groszku konserwowego,1 łyżka majonezu,2 łyżki śmietany jogurtowej,1 łyżeczka musztardy francuskiej,sól do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,kiełki rzodkiewki do dekoracji,świeża rukola,ziarna kapary.Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na gruba kostkę. Jedno jajko(...)zostawiamy niepokrojone. Ogórek i śledzie kroimy w kostkę. Dwa filety zostawiamy w całości. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą jajka, ogórki, śledzie, groszek, dodajemy sos śmietanowo - majonezowy i całość ze sobą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się
Moniki Smakołykiupieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. Greckie ciasto orzechoweKarithopitana podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było(...)wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwamnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci, których po prostu nie toleruję ;). Składniki:. 750 g mąki pszennej 3 żółtka 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% Mlekovita200 g masła Polskie Mlekovitakostka smalcu 50 g drożdży cukier waniliowyWykonanie:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie
Malinowe Pocałunkirównie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki kakao½ szklanki śmietany 18%¾ szklanki brązowego cukru120g masła50g ciemnej gorzkiej czekolady2 duże jajka2 łyżeczki cynamony1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł(...)dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około
Kolizje Smakówterrina wielkanocna z szynkąŚwiąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści(...)zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyły to owoce woskowane)500 g mąki1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie)1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera(...)pieczenia i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. (To bardzo ważne, dzięki temu nasze ciasteczka nie odkształcą się podczas pieczenia). Następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Studź na kratce, a następnie zapakuj do pudełek.*Ciasteczka można również ozdobić dowolnymi kolorowymi posypkami, wtedy należy je położyć na ciastka przed
Food Squarełatwiejszego!Przygotowujemy najpierw dip. Kostka sera trafia do miseczki, do tego pzeciśnięty przez praskę, posiekany drobniutko koperek - mój ulubieniec i latem, i zimą, do tego 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku. Mieszamy bardzo dokladnie, aby ser rozbił się dobrze. (pomyślałam o zblendowaniu tego dipu, ale nasz łosoś nie poradziłby sobie z taką konsystencją).Oddzielamy plastry łososia
Kuchnia moimi oczamibędzie pyszne!Składniki :* 4 pojedyncze filety z kurczaka* sól, pieprz świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka * 200g pieczarek* łyżka oliwy z oliwek * 2 ząbki czosnku* łyżka gęstej śmietany 18%Przygotowanie :Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić
Magiczne Życie Martykuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki. Składniki na sos :200 ml śmietany 18%2 łyżki masła50 ml bulionupół pęczka koperkułyżka mąki sól i pieprz Przygotowanie :Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek(...)śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem
Mechanik w kuchniświeżej żurawiny. Wyszło coś obłędnie pysznego; C. stwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje. Niekonwencjonalny deser na Święta, lub, dla tradycjonalistów, coś na zimową niedzielę.Deser nie jest trudny(...)sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać
kulinarnyswiatdomimielonego1 kostka masła Roślinne z Mlekovity1 słoik miodu 400 gWykonanie:dzień przed:Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie
Z Majeczką w kuchniwięcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek.Sos Czosnkowy - Składniki:3 ząbki czosnku2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego)4 łyżki śmietany 18%oreganobazyliamajeranekczosnek w proszkupieprzodrobina soliSos Czosnkowy - Sposób przygotowania:Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, śmietanę, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.Moje posty
Słodka Stronawykorzystać zarówno ulubiony smak galaretki, jak i ulubione owoce. Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:puszka mleka skondensowanego słodzonego200 ml mleka2 czubate łyżeczki żelatyny2 czerwone galaretki150 ml śmietany kremówkidowolne owoce* (użyłam owoców leśnych)Deser w Paski z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy.Do pucharków wlewamy część galaretki, umieszczamy(...)wlewamy pozostałą część galaretki i tak powtarzamy tę czynność w zależności od ilości warstw jakie chcemy uzyskać. Ostatnią warstwą powinna być galaretka w której zatapiamy owoce.Do dekoracji użyłam bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.*należy pamiętać, że surowe owoce ananasa, czy kiwi uniemożliwiają stężenie galaretki, dlatego nie zaleca się łączenia ich z żelatynąMoje posty
Słodka Strona