tylko biała i jasnozielona część)3 ząbki czosnku2 łyżki masła400 g pieczarek2 spore marchewki2 nieduże ziemniaki500 g brukselki1 łyżka curry1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz50 ml śmietany kremówki (38%)Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć(...)dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem.Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy.Gotować, aż brukselka będzie miękka, ale wciąż jędrna.Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy), następnie wlać do garnka, dokładnie wymieszać.Podawać gorącą.Smacznego!A jutro, moi drodzy, idę poćwiczyć. Pierwszy raz od kilku miesięcy. Mój palec
Pożeraczka, czyli raz adobrzekalorie w powietrze nie idą (niestety...).Mini serniczki z rodzynkami earl greySkładniki:(na 15 sztuk)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej70 g białej czekoladysok z 1 cytryny2 jajkadodatkowo:100 g rodzynek150 ml mocnej herbaty earl greykrem:300 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisów, a jednym z nich okazała się receptura na kawę po meksykańsku. Hmpf... Czy ma ona cokolwiek z Meksykiem wspólnego - nie mam pojęcia. Ale kawa z czekoladą i bitą śmietaną nie może być niedobra, prawda...?Oczywiście, że nie. Kawa - koniecznie gorąca! - jest naprawdę pyszna - słodycz czekolady cudownie łagodzi kawową gorycz, a śmietanka sprawia, że całość nabiera wyjątkowej delikatności i staje(...)filiżanek wlać czekoladę, a na to kawę - wtedy będziemy czuli po kolei wszystkie smaki.Kawa po meksykańskuSkładniki:(na 2 porcje)300 ml mocnej kawy50 g ciemnej czekolady (60%)50 ml śmietany kremówki (38%)1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejCzekoladę rozpuścić, wymieszać dokłądnie z gorącą kawą. Przelać do filiżanek, udekorować ubitą na sztywno kremówką. Wierzch posypać gałką muszkatołową.Smacznego!Dzisiaj idziemy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaskowym kremem, a kiwi całość przyjemnie orzeźwia. Deser smakuje naprawdę świetnie, i porcja wydaje się za mała...Jedna tylko uwaga: gdzieś przeczytałam, że kiwi może wejść w reakcję ze śmietaną, i deser staje się gorzki. U mnie nic takiego nie miało miejsca - następnego dnia też był pyszny (choć bezy się rozpuściły i zmieniły w słodki syrop) - gorzki nie był(...)odrobinę. Zielony deser z lime curd i kiwiSkładniki:(na 4 porcje)200 g lime curd180 ml śmietany kremówki (38%)80 g bez2 kiwiKremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do lime curd, dokładnie mieszając.W kieliszku lub szklance warstwami układać bezy, krem i owoce. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.Schłodzić w lodówce 2-3 godziny przed podaniem.Zjeść najlepiej tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazy, przy mojej małej pomocy.Najlepsze jednak w nim jest to, że jest banalnie proste w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmuje studzenie gorących placków - muszą być zupełnie zimne, żeby nie rozpuścić śmietany. Największą trudność sprawiło mi wybranie dla niego odpowiedniej kategorii na blogu.Jeśli chcecie upiec ciasto normalnych rozmiarów - wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy cztery i upiec w dwóch tortownicach o średnicy(...)czekolady)Składniki:(na 2 formy o średnicy 7-8 cm)70 g masła80 g cukru pudru30 g kakao1 jajko35 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:200 ml śmietany kremówki (38%)100 g serka kremowego2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegododatkowo:100 g dżemu truskawkowego1 łyżka kakaoMasło, cukier puder i kakao rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany(...)masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić, że ta ostatnia będzie się ładnie trzymać.Tort - moim zdaniem - bardziej letni, delikatny, naprawdę smaczny. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię znakomicie. Dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii smakują i pachną obłędnie, są chrupkie przy brzegach i mięciutkie w środku; zwijają się bez najmniejszych problemów. Z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną lub lodami to po prostu niebo w buzi... Musicie spróbować!Waniliowe naleśnikiSkładniki:(na 8-10 dużych naleśników)ciasto:3 jajka400 ml mleka200 g mąki pszennej2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1 laska waniliidodatkowo(...)czas mieszając (można mikserem). Odstawić na 15 minut.Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoty kolor.Podawać na ciepło z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną.Smacznego!Dlaczego te naleśniki są wyjątkowe...? Bo C. przygotowuje mi je zawsze, kiedy mam zły humor i chce mnie pocieszyć. Bo smakują miłością i spokojem, które w nie wkłada
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym razem.Kawowy mus czekoladowySkładniki:(na 4 porcje)125 g ciemnej czekolady (60%)50 ml mleka1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka miodu2 łyżki likieru kawowegoMleko zagotować, dodać kawę, wymieszać. Dodać drobno posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, dodać miód i likier, dokładnie połączyć. Dodawać śmietanę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodkie śniadania to bardzo dobry pomysł, i możemy jadać takie częściej.Tosty francuskie z chałki z owocamiSkładniki:(na 4 porcje)8 kromek chałki grubości 1 cm4 jajka200 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego4 łyżki cukrudodatkowo:1/2 ananasa500 g truskawek1 łyżka cukru100 g serka kremowego50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300 ml śmietany kremówki (38%)ziarenka z 1 laski wanilii40 g cukru pudru3 listki żelatyny600 g truskawekponcz:sok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy100 ml Cointreaumasa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzekozim seremSkładniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajkonadzienie:250 g zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie szybko, ale dokładnie rozetrzeć z mąką palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Uformowa(...)odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować szparagi przez 4 minuty. Następnie przepłukać zimną wodą.Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle.Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem oraz posiekanymi listkami bazylii.Na dno tartaletek wyłożyć po łyżeczce cebuli, na to szparagi, przekrojone na pół. Na wierzch pokruszyć ser. Zalać masą jajeczną.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOkazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę(...)siekanego szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 cytrynykrem:120 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegoSzpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny.Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze. Nie zauważyłam jakiejś wyjątkowej różnicy, ale muszę przyznać, że są chyba nieco gładsze niż te bez jajek. Pycha!Lody morelowo-rozmarynoweSkładniki:(na ok. 1 l lodów)400 ml śmietany kremówki (38%)100 ml mleka4 żółtka125 g cukru500 g moreli1 łyżka soku z cytrynyziarna z 1/2 laski wanilii10 igiełek rozmarynuKremówkę z mlekiem zagotować i zdjąć z ognia. Żółtka(...)cukru utrzeć na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę z mlekiem, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować!).Ostudzić.Morele przekroić na pół, wypestkować. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą cukru, sokiem z cytryny i ciarnami wanilii. Rozmaryn bardzo drobno posiekać, dodać do owoców. Masę śmietanowo-żółtkową wymieszać z morelami, przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyłam na blachę. Kciuki zacisnęłam, i czekałam, co będzie.Efekt? Beza idealna. Troszkę się skubana przyrumieniła, ale wyszła idealnie chrupiąca z wierzchu, i cudownie piankowa w środku. Obłożona bitą śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i górą malin, dosłownie rozpływała się w ustach. Coś cudownego! Mówię Wam - idealny letni deser...I tak, wiem, niedawno była Pavlova na blogu. Ta jednak jest(...)się udać. Polecam, szczególnie na upały - lekka jak chmurka, delikatna beza sprawdza się idealnie.Pavlova z malinamiSkładniki:(na bezę o średnicy 25 cm)beza:7 białek400 g cukrudodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowego250 g malinlistki miętyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Na blasze położyć arkusz papieru do pieczenia, narysować koło o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana na czekoladowym, chrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko(...)ciastek digestive2 łyżki kakao75 g masłamasa serowa:3 torebki czarnej herbaty200 ml wrzątku200 g serka kremowego100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny8 listków żelatyny400 g śmietany kremówki (38%)dodatkowo:125 g borówek amerykańskich50 g ciastek z czekoladąCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z ciastkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze