śmietanowie - 6000 przepisów (strona:187/400)

Zapiekanka chłopska z jajkiem 366

piórka i wrzucamy do boczku i kiełbasy. Smażymy kilka minut.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę ziemniaków. Następnie kiełbasę z boczkiem i cebulą i kolejną warstwę ziemniaków. Zapiekankę polewamy śmietaną przyprawioną solą, pieprzem i gałką. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy nim zapiekankę. Zapiekamy 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy zapiekankę z piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Praliny migdałowe z rumem 92

Składniki:200g białej czekolady125ml śmietany 36%200g mielonych migdałów1 łyżeczka cukru pudru2 łyżki masła4-5 łyżek rumudodatkowo 100g migdałów do obtoczeniaPrzygotowanie:Śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. Podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Do jednolitej masy dodajemy cukier, mielone migdały i rum. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 181

Sycąca, rozgrzewająca hiszpańska tortilla ziemniaczana prosto z piekarnika.  Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie. To danie świetnie nadaje się na zagospodarowanie resztek z lodówki, bo ilość i rodzaj dodatków w zasadzie zależy głównie od naszej wyobraźni…Danie jest bardzo sycące i wystarczy(...)pokrojoną w paski szynkę. Wszystko razem dusimy około 8 minut, następnie studzimy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi warzywami.Jajka musimy roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Pielmieni 511

pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu.Od pokoleń sposób przygotowania pielmieni był ten sam. Gospodynie syberyjskie lepiły setki pielmieni, wystawiały je za okno(...)solą. Pielmieni rzucamy na wrzątek, mieszamy, by pierożki nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 7 minut i wyławiamy. Podajemy je z kleksem kwaśnej śmietany, octem, musztardą, posypane koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Gratin Dauphinois 147

wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.Składniki:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany 30%szczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaPrzygotowanie:Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka(...)mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem.Przekładamy ziemniaki razem z sosem, w którym się gotowały, do małych naczyń lub jednego dużego naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Pieczemy, aż ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 349

cebulki dymki400 g marchewki3-4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekPuree z selera i ziemniaków750 g ziemniaków750 g selera (korzeń)100 g masła1 i 1/2 łyżki chrzanu1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sólpieprz białyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty(...)kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany i robimy puree. Dodajemy resztę masła oraz chrzan.Upieczonego kurczaka podajemy z marchewką i puree, posypujemy pokrojonym szczypiorem

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe semifreddo 113

deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony.Składniki:   450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudrusok z 1/2 cytryny300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki         Do podania:30 g bez, pokruszonychtruskawki Przygotowanie:Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę, żeby puściły(...)Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem.  W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy.Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki. Przekładamy lody do blendera

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 95

Składniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka melasy210 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniasól40 g pianek marshmallowPrzygotowanie:Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 136

jogurtu naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 176

Składniki:Ciasto do ravioli:250 g mąki pszennej3 łyżki kakao1/2 szklanki gorącej wody2 łyżki cukruSos z białej czekolady:100 g białej czekolady150 ml śmietany kremówkiFarsz:serek Almette z malinami i jagodamimalinyborówkiDodatkowo:uprażone płatki migdałówlistki miętyPrzygotowanie:Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około(...)gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię  i wyjmujemy łyżką cedzakową.Sos z białej czekolady:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzewamy śmietanę, po czym wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 138

Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6-7 dużych jabłek1/3 szklanki cukru1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki  mielonego ziela angielskiegoszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki soli2 łyżki mąkiDodatkowo(...)rozpuści. Dodajemy masło i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Kontynuujemy gotowanie na średnim ogniu, aż mieszanina uzyska głęboko złoty kolor, prawie miedziany. Zdejmujemy z ognia i natychmiast, ale powoli dodajemy śmietanę (uwaga, bo mieszanina szybko zacznie parować i "bąbelkować"). Karmel dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia. *Z podanych proporcji otrzymamy więcej sosu karmelowego niż potrzebujemy do szarlotki (dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik pomarańczowy 187

oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj.Sernik pomarańczowyCzas przygotowania: 90 minutProporcje dla 12 osób, tortownica 26 cmSkładniki:1000 g zmielonego twarogu250 g serka mascarpone200 g śmietany 18%4 jajka1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców(...)tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 165

łyżki kwaśnej śmietany- cytryna                                                     - szczypta soli- płatki migdałowe(...)Przygotowanie:Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny  i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z zielonego groszku 155

warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażoną cebulkę, pokrojone w drobną kostkę(...)solą. Zupę studzimy i zbieramy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Miksujemy zupę na gładką masę, podgrzewamy. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały. Zupę nalewamy do talerzy i do każdego dajemy łyżkę śmietany, mieszamy i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 189

Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)- 2 łyżki kwaśnej śmietany- sól*Krem:- po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady- szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta)- kieliszek likieru kokosowego- 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych- 2 łyżeczki brązowego(...)kremówkiPoza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tartaPrzygotowanie: Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec

W poszukiwaniu inspiracji