podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości. Pod koniec dodać majeranek oraz całość posolić. Wielbiciele gęstych i zawiesistych sosów mogą lekko go zagęścić mąką i doprawić śmietaną. Ja dzisiaj jednak nie zagęszczałam swojego sosu i nie dodawałam śmietany. Bitki podałam z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko. Jako dodatek wspaniale smakuje surówka z kiszonej kapusty lub marynowana papryka.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaindyczych żołądków,3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,3 liście laurowe,10 ziaren ziela angielskiego,1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,sól, cukier,150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej),3 czubate łyżki musztardy,2 łyżeczki mąki pszennej.Żołądki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści(...)pieprzu. Żołądki gotują się dość długo, nie zniechęcajcie się :)Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą i mąką dokładnie połączyć, wlać do wywaru i mieszając zagotować. Do powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej,20 g cukru,1,5 łyżeczki soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać(...)trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką.Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Liski >KLIK!< Tam też
Codzienna kuchnia niecodziennaswój urok. Ważne, że smakują wybornie.Składniki:400 g mąki pszenne szczypta soli50 g masła (3 - 4 łyżki)1 jajko4 żółtka 1 łyżka cukru pudru4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octuoraz: 2 litry oleju lub smaleccukier puder Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Roztarłam je dokładnie palcami(...)jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijałam przez około 10 minut). Do ubitych jajek dodałam mąkę z roztartym masłem i wymieszałam łyżką, dodałam śmietanę i ocet i jeszcze raz wszystko wymieszałam dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto
NA MOIM TALERZUzdrowe. Inny sposób podania owoców :) Nadzienie do naleśników:1 szklanka kaszy kuskusowoce ( najlepiej pasuje banan, winogron, pomarańcza, ale można użyć brzoskwiń czy ananasa z puszki)2 łyżki cukru śmietana lub jogurt Kaszy kuskus nie trzeba gotować wystarczy wsypać do miski wymieszać z cukrem i zalać wrzątkiem tak, aby znalazł się 1,5 cm nad powierzchnią kaszy, przykryć(...)wymieszać ją z pokrojonymi owocami i zwinąć naleśniki. Można dodać rodzynki lub też nasmarować naleśnika cienko dżemem i na to wyłożyć kaszę z owocami. Podawać z jogurtem lub ze śmietaną ( którą można ubić z cukrem). Pychota
NA MOIM TALERZU150g)4 łyżeczki cukru waniliowego6 jajek200g margaryny200g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniaLekka masa budyniowa:1 budyń waniliowy500ml mleka3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa:250g masła1 szklanka mleka 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:nie miałam marcepanu, więc oczy zrobiłam z plasterków banana, nos, uszy to wiórki(...)resztki ciasta kruszymy :)Lekka masa budyniowaŻelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem i mieszamy delikatnie z zimnym budyniem. Jak widać na zdjęciach nie mam patery i tort formowałam na desce za pomocą obręczy z formy do pieczenia. Więc składamy
NA MOIM TALERZUziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie łyżki musztardy sarepskiejSOS- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 3-4 łyżki chrzanuKarkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry ok.1 cm. Mięso wymasuj czosnkiem. Przyprawy wymieszaj razem i wklep w każdą sztukę wieprzowiny.Przykryj i odstaw do lodówki(...)piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.Bazę pod sos zagotuj.Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw jeżeli trzeba, wyłącz piekarnik i danie gotowe. Podawaj z Twoimi ulubionymi surówkami. SMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkidoprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać ze śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra(...)czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom.** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki
Food Squareobrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać na ciepło
Food Squaremąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie.Nadzienie:4 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku5-6 świeżych fig200 g koziego sera w roladzieoliwa z oliweksól, świeżo mielony pieprzJajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą
Food SquareDziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa tzatziki-ząbek czosnku-olej Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być
Maminek kulinarnypodawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla.My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.-1 filet z kurczaka-3 pieczarki-250 ml śmietany słodkiej 12%-łyżka kopru posiekanego-olej-warzywko-pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki.Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki fileta i zdejmujemy(...)patelni. Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki. Na patelni łączymy pieczarki z filetem. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje.Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką
Maminek kulinarnyDziś jest podobnie. U nas też szybciej znikają, niż się pieką.Podamy jednak przepis na jedną porcję.-1/2 kg twarogu-1/4 kostki margaryny-2 jajka-2 łyżki śmietany-2 płaskie łyżki cukru-1/4 łyżeczki soli-1 płaska łyżeczka sody-aromat śmietankowy-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej-olej do smażenia Twaróg i margarynę mielimy przez(...)maszynkę. Dodajemy jajka, śmietanę, sól, cukier i aromat.Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i zagniatamy ciasto.Musi być gęste i nie może się kleić do rąk. Porcjami rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm.Wykrawamy kółka a w nich mniejsze kółeczka. Rozgrzewamy w garnku olej w takiej ilości, aby obwarzanki mogły w nim swobodnie pływać.Smażymy z dwóch stron
Maminek kulinarnyProsty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek.Składniki:-puszka brzoskwiń w syropie-puszka ananasa-2 pomarańcze-2 kiwi-1 banan-2 galaretki o różnych smakach-śmietana do dekoracji W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę.Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ).Pozostawiamy do zastygnięcia.Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy. Zastygnięte galaretki(...)dnie pucharków. Na galaretkę kładziemy mieszankę owocową i galaretkę. Deser właściwie jest gotowy, ale całego efektu jak zwykle dodaje dekoracja. Możemy ją zrobić z bitej śmietany, dołożyć kandyzowane owoce, itp.Smacznego
Maminek kulinarnyZdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego
Maminek kulinarny