śmietanowie - 6000 przepisów (strona:193/400)

Conchiglioni rigati ze szpinakiem 179

długodojrzewający ser o niepowtarzalnym, łagodnym smaku z lekką nutą pikantności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania.-koncentrat pomidorowy DWORSKI- pieprz ziołowy Skworcu-bazylia, sól-ser Grana Padano-śmietana-czosnekNajpierw zagotuj posoloną wodę , dodaj muszle makaronowe i gotuj,ale nie do końca. Nie mają być ugotowane, ale takie plastyczne, nie za twarde ,ani nie za miękkie.Gdy się(...)niej łyżkę masła, którą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie.Ułożyłam delikatnie muszle na dnie.Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy!Zalej nim muszle makaronowe.I do piekarnika. Aż muszle się zapieką i napęcznieją w sosiku.Po upieczeniu zostaw je jeszcze w środku, niech do siebie dojdą

Z Kuchni Do Kuchni
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 168

kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.Grzanki&boczek:Na łyżce oliwy podsmażamy boczek.Pokrojone pieczywo dorzucamy do boczka (lubię jego smak w grzankach, ale oczywiście możecie(...)papryką, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z patelni, aż wszystko będzie chrupiące. Dodajemy do zupy.Szybka, pożywna i delikatna. Wedle uznania możecie ją wzbogacić innym mięsem (może pulpeciki?) oraz zabielić śmietaną, jednak mi nie było to potrzebne. Smacznego

Kitchens Alphabet
MIZERIA Z RZODKIEWKĄ 173

MIZERIA Z RZODKIEWKĄSkładniki:- 1 zielony ogórek- pół pęczka rzodkiewki- sok z 1/3 cytryny- 180ml śmietany 18%- 400ml kefiru- 2 łyżki poszatkowanego koperku- 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 3 łyżki cukru- 2 łyżki przyprawy "Kucharek"- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonegoSposób przygotowania:Obieramy ogórka i trzemy na dużych oczkach tartki. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy końce i również trzemy(...)dużych oczkach tarki. Wciskamy sok z cytryny, dodajemy koperek, szczypiorek i lubczyk.Wlewamy śmietanę oraz kefir. Dodajemy cukier, pieprz i przyprawę "Kucharek" i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Gulasz Wołowy alla strogonof 274

wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)minut.Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki.Taki sosik zakropiony kwaśną śmietaną pasuje do ziemniaków, knedli, klusek i placków z ziemniaków. SMACZNEGO>CMOK.Jeżeli wolisz na ostro , dodaj ostrej papryki. Pozdrawiam, Jola

Pasje Jolki
Torcik Schoko Bons 4165

średnicy 24cm.  Składniki:Biszkopt:6 jajekszklanka cukruszklanka mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru  Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych(...)papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy

Czerwona Porzeczka
BABCINE CIASTO Z KRATKĄ 118

można równie dobrze każdej innej marmolady, choć ta z borówkami smakuje wybornie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej3 żółtka3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 olejek waniliowy1 łyżka śmietany 18%1/2 kostki margaryny 250 gsłoik szklankowy borówek z jabłkamiWykonanie:Do mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę. W rękach ,,ucieramy" Żółtka ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym, dodajemy do przetartego w rękach ciasta. Dodajemy olejek, śmietanę. Zagniatamy ciasto. 1/6 ciasta odkładamy, resztę wykładamy na wyścieloną papierem blachę. Wykładamy borówki z jabłkami, rozsmarowujemy. Z odłozonego ciasta formujemy wałeczki, na cieście układamy w kształt kratki. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut, aż do zrumienienia kratki na cieście

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 193

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki

Z Majeczką w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 140

zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!Składniki:25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamispieprz mielony KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto(...)Wystudzić.Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut

Z Majeczką w kuchni
Quesadillas meksykańskie 194

puszki kukurydzy (300 gram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki(...)stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki, niewielką ilość soli, 10 drobno posiekanych listków świeżej mięty i pół pęczka posiekanej drobno natki kolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem

Wyprawy kulinarne
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 191

banalnie proste, a smak naprawdę warty uwagi. Zapraszamy do oglądania, smakowania, próbowania...Składniki na ciastkaok. 300 g mąki100-120 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowany dry demerara)1 żółtko jajałyżka śmietany 18%ok. 170 g masła PrzygotowanieMąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy(...)nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego, białego cukru). Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy

Symfonia Smaków
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 380

języka włoskiego tagliare oznacza ciąć. Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g makaronu tagliatelle1 łyżka oleju roślinnego150 g piersi z kurczaka2(...)solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu.4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem.6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy.Podajemy posypany natką pietruszki

W kuchni Katie
Pierniczki a'la Katarzynki 140

Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka śmietany 12% 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek(...)wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce. Pierniczki będą twarde, aby zmiękły przechowujemy

kulinarnyswiatdomi
Sałatka jarzynowa 224

Składniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka musztardy pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach do miękkości, wystudzić. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć do dużej miski. Groszek odcedzić, dodać do pokrojonych(...)warzyw. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Przestudzone warzywa i jajka, obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do miski. W osobnym pojemniczku przygotować sos, wymieszać razem: śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Szarlotka / Apple Pie 129

flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)1/2 szklanki cukru / 1/2 cup of sugar3 żółtka / 3 egg yolks1 łyżka śmietany 12% / 1 tablespoon of cream 12%1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 tablespoon of baking powder16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar1 kg jabłek średnio kwaśnych(...)porcji: 20Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana tłuszczem i posypana bułką

Projekty ze smakiem
Pasterski sos do makaronu 124

40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek-  niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie)- przyprawy:pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone.- olej lub masło klarowane do podsmażenia- posiekana pietruszka(garść)Robimy sos pomidorowy według(...)samej patelni.NIE SOLIMY. Możemy dodać liścia laurowego.Podsmażamy na złoty kolor, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę tłuszczu.Gdy już pieczarki są gotowe, dodajemy do grzybów szynkę, sos pomidorowy, śmietanę i pietruszkę.Wszystko mieszamy, chwilę gotujemy , smakujemy,doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą jeżeli nam tego brakuje po czym SOS GOTOWY

Pasje Jolki