Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;Olej;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski.Ogórki odcedzić z soku, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli. Wymieszać(...)Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z ogórkami. Wymieszać.Koperek drobno posiekać.Przygotować sos. W misce wymieszać ze sobą śmietanę, chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskamargaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto(...)czym dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i tymianek. Pod koniec smażenia dodać podgotowaną kapustę i całość jeszcze chwilę razem podsmażyć. Wystudzić.W mieseczce wymieszać jaja ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.Wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną
Gospodyni Miejskakołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić(...)Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć
Gospodyni Miejskamakaronu (u mnie sprężynki);300 g filetu z piersi kurczka;1 brokuł (o wadze około 500 g);250 g żółtego sera;200 g serka topionego;5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml zimnej wody;Przyprawa do kurczaka;Olej;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.Brokuł(...)kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym.Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Makaron wraz
Gospodyni Miejskałyżki sezamu;150 g zimnej margaryny;1 łyżeczka soli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto(...)chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić.Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec
Gospodyni Miejskadanie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka oleju;1/4 pęczka natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki gotować w mundurkach(...)podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około
Gospodyni Miejskamigdałów i udekorować winogronami.Sałatkę wstawić na około 1 godzinę przed podaniem do lodówki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym, jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać
Gospodyni Miejskapianką i razową kruszonką...Puszyste, słodkie ciasto.Kawałki kwaśnego rabarbaru.Lekka pianka.I razowa kruszonka.Pyszny dodatek do kawy!Składniki:Ciasto:250 g miękkiej margaryny;2 łyżki smalcu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie(...)mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę.Tak przygotowane ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem
Gospodyni Miejskamajonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode to nie obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej(...)wodzie. Wystudzić .Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać.Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną paprykę czy kapary.Ogórki konserwowe można zastąpić małosolnymi, a koperek - szczypiorkiem.Zami
Gospodyni Miejskaposypać wiórkami gorzkiej czekolady i płatkami orzechów laskowych.Czas przygotowania (poza karmelem) 10 minut.Przygotowanie karmelu:Składniki: 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 3 łyżki wody, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 łyżeczka morskiej soli.Cukier, wodę i melasę wlać do garnka, zagotować, podgrzewać ok. 10. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietanę, wymieszać
SzczyptaSmaQpłci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :).Czas przygotowania:20 minutPorcje: 4 Składniki:1 cukinia,10 szt. brukselki,3 ziemniaki,1 szalotka,1 l bulionu,1/2 małego kubka śmietany 30%,2 łyżki masła,1 łyżeczka kuminu,1 łyżeczka Hot Madras Curry,1/2 łyżeczki kurkumy,natka pietruszki (z łodyżkami),sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa umyć(...)zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego
SzczyptaSmaQbazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska. Czas przygotowania:15 minut + chłodzenie Składniki:250 g Serka Kremowego Arla Apetina Pomidory i Bazylia,200 g śmietany 30%,200 g pomidorków koktajlowych,80 g prosciutto,1/2 drobno posiekanej chili,Pieprz Cayenne do smaku,½ pełnoziarnistej bagietki,1 ząbek czosnku,1 łyżka masła,1 łyżka soku z cytryny,2 łyżki(...)ząbkiem czosnku, pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, opiekać na złoto ok. 5 minut.Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wmieszać serki i chili. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Nie trzeba doprawiać solą, ponieważ prosciutto jest słone.Szynkę pokroić
SzczyptaSmaQcukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie:Przygotować kruchy spód. Schłodzone i pokrojone w kostkę masło posiekać nożem z przesianą(...)stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia (+5 min) i temperaturę (+10 stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać
SzczyptaSmaQrozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 mlbiałe wino ok 5 łyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo(...)rozgrzaną oliwę dodaję porwane plastry łososia podsmażam ok minuty po czym wlewam białe wino(uwaga może pryskać!)- smażę kolejną minutę aż alkohol z wina wyparuję- podlewam śmietaną mieszam i wrzucam na patelnię ugotowany makaron, odstawiam z ognia i mieszam , aby smaki przeszły na makaron,- posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami tymianku świeżego- układam na talerzu skraplam kilkoma kroplami
Basia w kuchnihomogenizowany zrobiłam domowym sposobem pisałam o tym ( tu klik )SKŁADNIKI: ( porcja na ok 7 dużych pucharków)500 g serka waniliowego (użyłam domowego serka klik jak go zrobić )300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej)owoce - użyłam 1 duże opakowanie(...)łyżkach gorącej wody- w misce mieszam nutelle z płatkami kukurydzianymi (płatki super chrupią gdy się do nich dostanie w pucharku) po czym układam ich na dnie pucharka- ubijam śmietanę pod koniec ubijania dodaję cukier puder i powoli zaczynam dodawać po łyżce serka i żelatyny zmniejszając obroty miksera- tak przygotowaną masę dodaję do pucharków i odstawiam do lodówki
Basia w kuchni